Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Ahmed i Denis spasili djevojku od utapanja

25. veljače 2021. u 16:17 0 komentara 187 prikaza

Mladi kajakaši iz Goražda Ahmed Fazlić i Denis Peca Rašidović preko noći su postali heroji grada. Oni su kasno sinoć iz nabujale Drine spasili jedan ljudski život. Za portal Klix.ba kažu da bi bez razmišljanja ponovno uradili isto.

"Bez razmišljanja bih to ponovno uradio", kaže Ahmed Fazlić, mladić koji je kajakom prvi prišao djevojci koja se utapala i izvukao je iz rijeke.

Denis Rašidović niti jednog trenutka nije imao dileme. Obojica su rizikovali vlastiti život kako bi spasili život sugrađanke.

"Sve je bila sudbina, od kuće sam krenuo po neku robu na stanicu i tamo sam saznao da se nešto dešava u gradu i da su patrole na sve strane. Kad sam prišao mostu vidio sam policajce da trče, čula se vriska. Kad sam čuo da je cura skočila s mosta, samo sam pitao je li živa i ako je živa da je pokušamo spasiti", priča Denis.

Ahmed je u tom trenutku bio u autu na gradskom mostu.

"Policija je bila svuda, kada sam prišao ogradi čuo sam vrištanje, u tom trenutku mi je sinuo kajak. Počeo sam trčati do našeg kluba ili mjesta gdje ostavljamo opremu. Denisa sam sreo u Omladinskoj ulici, zajedno smo krenuli i bila nam je frka jedino što u klubu nema svjetla, koristili smo telefone tražeći nešto od opreme, uzeli prsluke i kajake i ja sam prvi krenuo u vodu", priča Ahmed.

Borba s Drinom

"Ne mogu opisati tu radost kada sam vidio Ahmeda. Bukvalno smo provalili u klub, uzeli što smo našli i faktički u duksericama krenuli niz vodu. Nismo razmišljali, jedini cilj je bio da pokušamo stići djevojku. Ona je od nas bila udaljena već kilometar i pol, imali smo pet minuta razmaka, stigli smo je uz pomoć ljudi koji su išli obalom i svijetlili nam", priča Denis.

Mladići su vozili kajake rijekom koja je u tom trenutku bila opasna i za njihove živote.

"Denis je pao u jednom trenutku, udario se i ostao iza mene, a poslije me sustigao. Kada sam bio kod žutog mosta, dozivao sam, jer se ništa nije vidjelo u magli i mraku. Govorili su mi da je 500 metara dalje, nisam znao odakle mi snaga, jer ne treniram već dvije goidne, ali sam morao dalje. Došao sam do djevojke koja je plutala u vodi, meni je izgledalo da je mrtva. Kad ju je dotakao prednji dio mog kajaka, ona se pomjerila, vidio sam da je živa i tada sam dobio još veću želju i snagu da je spasim. Objašnjavao sam joj šta treba da uradi, da se ne smijemo prevrnuti, plašio sam se komplikacija, ali uspio sam, izvukli smo je i ona je živa, što je najvažnije", kaže Ahmed.

Drama i akcija spašavanja okončana je nakon što je djevojka prevezena do bolnice, a promrzlim mladićima pomogla je policija. Među njima je bilo onih koji su skočili u vodu, poput Armina Čavrka i Edina Selaka te rukometaša Harisa Fidahića.

Pohvale sugrađana i činjenica da su sinoć postali heroji grada ovim mladićima znači mnogo, ali još uvijek, kažu, nisu ni svjesni onoga što se dešavalo.

"Radili smo i prije ovakve stvari, išli smo ljudski, vjerojatno bi to svi uradili", kaže Denis.

Ahmed ističe kako bi volio da ova priča pomogne Kajakaškom klubu u Goraždu, iz kojeg mladići i potječu.

"Pitanje je radi li Kajakaški klub i koliko su ga vlasti zapostavile. Sjećam se 2010. natjecanja u Goraždu, to je bilo sjajno, sada nema skoro ništa. A uvjeti su nikakvi, razumijem roditelje koji ne žele pustiti svoju djecu da treniraju u takvim uvjetima i meni su branili, ali ja sam uvijek bježao da vozim kajak. To je neopisiv osjećaj i ljubav prema tom sportu, zato ne bih volio da se ugasi", kaže ovaj mladić.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.