Haaški tribunal

Agius: U ožujku izricanje presuda Karadžiću i Šešelju

karadzic
25.02.2016.
u 18:24

Sljedeći mjesec bit će izuzetno značajan za Međunarodni sud, jer će se izreći dvije prvostupanjske presude, jedna u postupku protiv Radovana Karadžića i druga u postupku protiv Vojislava Šešelja. 

To je izjavio predsjednik MKSJ Carmel Agius na današnjem seminaru o radu Međunarodnog suda u Haagu, javlja Fena. Pred više od 90 diplomata kazao je kako se rad na preostalim predmetima odvija dinamikom koja omogućava da budu blagovremeno okončani.

Govoreći o svojim prioritetima i planovima za sljedeće dvije godine istaknuo je da je prvo i najvažnije - ispunjenje roka za zatvaranje Međunarodnog suda do kraja 2017. godine.

Kao drugo - osiguravanje efikasnosti postupaka bez narušavanja pravičnosti i kvaliteta pravosudnog postupka i kao treće - konsolidaciju slike o Međunarodnom sudu i utjecaja njegovog rada.

U preostale dvije godine naglasio je da je od presudne važnosti da Međunarodni sud nastavi predano raditi na učvršćivanju mira i sigurnosti na području bivše Jugoslavije, okončanju nekažnjivosti za počinitelje međunarodnih zločina i sprečavanju njihovog ponavljanja u regiji. 

Agius je zaključio da vođenje Suda do njegovog zatvaranja 2017. godine mora biti obavljeno na efikasan, profesionalan i primjeran način. 

Predstavnicima država na seminaru su se obratili i potpredsjednik, sudac Liu Daqun i tajnik Međunarodnog suda John Hocking.

- Tajništvo će nastaviti tijekom sljedećih 18 meseci omogućavati uspešno ispunjenje mandata MKSJ koji će za sobom ostaviti snažno nasljeđe u čemu važnu ulogu imaju države članice, ne što mogu biti ponosne, izjavio je Hocking.

On je predstavnike diplomatskog kora obavijestio o presudnoj ulozi koju Tajništvo MKSJ ima u osiguravanju da Međunarodni sud bude u potpunosti opremljen kako bi završio svoj rad do kraja 2017. godine i istaknuo ključni doprinos država članica uspjehu MKSJ i njegovom nasljeđu. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?