Cikotić i Zahirović susreli su se s McGonigalom u Njemačkoj i tražili vezu za UN

Agent FBI-a lobirao za bliskog Putinova suradnika i bošnjačke političare u SAD-u

25.01.2023.
u 13:24

Bivši visoki dužnosnik američkog FBI-a Charles F. McGonigal, koji je u subotu uhićen u Međunarodnoj zračnoj luci "John F. Kennedy" nakon povratka s međunarodnog putovanja, izjasnio se preko svog odvjetnika da nije kriv za uzimanje mita za pomaganje bliskom suradniku Vladimira Putina te korištenje istih shema potpore za bošnjačke političare iz BiH, Crne Gore i Albanije. McGonigal je bio specijalni agent ("SAC") FBI-eva terenskog ureda u New Yorku od listopada 2016. do svog umirovljenja u rujnu 2018., a tijekom tog vremena bio je član više izvršne službe. Optuženi McGonigal bio je odgovoran za nadgledanje protuobavještajnih i pitanja nacionalne sigurnosti kao SAC, uključujući i europske zemlje poput Albanije i Bosne i Hercegovine.

Skriven identitet

U optužnici se ne navode imena osoba s kojima je surađivao, odnosno tražio mito za posredovanje u povezivanju s američkim dužnosnicima, svojevrsnom poslu lobiranja, a shema je bila ista. Optužen je s prevoditeljem Sergeyem Shestakovom, a najviše pozornosti izazvalo je njegovo posredovanje za Olega Deripasku, bliskog saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina. Ta je optužnica postala javno dostupna nakon dvogodišnje istrage koju su upravo vodili iz FBI-a, ali ne iz njegova bivšeg ureda u New Yorku ili pak Washingtonu, gdje je imao bliske veze, nego kolege iz Los Angelesa. U optužnici se iz BiH navode dvije osobe koje su "skrivene" oznakama, slovima C i D. U optužnici se ne navode imena, ali je jasno, s obzirom na to da je susret održan 2018. kada je s njim razgovarao bivši ministar obrane i savjetnik člana bh. Predsjedništva (Bakira Izetbegovića), kako se radi o Selmi Cikotiću, aktualnom ministru sigurnosti BiH. On je "zaštićen" oznakom C, a pokojni Davud Zahirović, vlasnik i direktor farmaceutske kompanije Zada pharmaceuticals, oznakom D. No njihov identitet je procurio u drugim dokumentima iz policijske istrage, gdje se eksplicitno navodi naziv privatne kompanije. Prvi susret visokog dužnosnika FBI-a McGonigala s tadašnjim savjetnikom Bakira Izetbegovića dogodio se u Njemačkoj 27. travnja 2018. Na tome sastanku njih dvojica zatražila su priliku da se sastanu s veleposlanikom SAD-a pri Ujedinjenim narodima ili nekim drugim visokim dužnosnikom američke vlade kako bi zatražila "potporu u političke svrhe koje bi utjecale na regiju i Bosnu i Hercegovinu". Ovaj sadržaj optužnice jasno sugerira kako su bošnjački dužnosnici i poslovni ljudi tražili usluge lobiranja za "svoju stvar", a što je u SAD-u legalno. Ali se plaća. Dalje se navodi kako je 8. svibnja 2018. optuženi McGonigal kontaktirao FBI-evu vezu u Ujedinjenim narodima i zatražio pomoć u organiziranju sastanka koji bi imali Cikotić i Zahirović. Nedugo nakon toga dostavio je obrazac u kojemu je propustio uključiti bilo kakvu informaciju o približno 225.000 dolara koje je pak dobio od osobe A, a koja je američki državljanin albanskog podrijetla i poslovni čovjek s kojim je, očito, odlično surađivao. A i koji je, poslije se ispostavilo, tijekom svoga života bio i obavještajac. Kako bi pak dobio novac od bošnjačkih političara, optuženi McGonigal predložio je tom Albancu da sa svojom tvrtkom potpiše ugovor s farmaceutskom kompanijom Zada iz BiH. Njegov prijedlog uključivao je da tvrtki Spectrum Solution naturaliziranog Amerikanca Agrona Neze 500.000 dolara uplati farmaceutska tvrtka iz BiH u zamjenu za zakazivanje sastanka između Zahirovića i Cikotića s predstavnikom američkog izaslanstva u Ujedinjenim narodima.

Zatajio mito

Zatim je 13. kolovoza 2018. optuženi McGonigal nazočio sastanku na kojem je dao informacije višem dužnosniku američkog izaslanstva pri Ujedinjenim narodima o zahtjevu koji su uputile "osoba C i osoba D" za sastanak. No, tom prigodom zatajio je informacije o financijskom interesu. - Prema optužnici u devet točaka, McGonigal je skrivao od FBI-a prirodu svoje veze s bivšim stranim službenikom sigurnosti i poslovnim čovjekom koji je imao trajne poslovne interese u stranim zemljama i pred stranim vladama. Konkretno, McGonigal je tražio i primio najmanje 225.000 dolara u gotovini - naveli su iz tužiteljstva. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije