Željana Zovko

Afere pritisaka na VSTV i prisluškivanje medija udaljavaju BiH od europskog puta

Igor Kralj/Pixsell
03.07.2019.
u 10:52

"Bosna i Hercegovina u nama hrvatskim zastupnicima ima najveće prijatelje, najveće odvjetnike u Europskom parlamentu i najveće zagovaratelje puta BiH", rekla je Zovko.

Hrvatska je najveći prijatelj BiH na europskom putu, rekla je za N1 Željana Zovko, zastupnica HDZ-a u Europskom parlamentu. 

"Bosna i Hercegovina u nama hrvatskim zastupnicima ima najveće prijatelje, najveće odvjetnike u Europskom parlamentu i najveće zagovaratelje puta BiH", rekla je Zovko. 

Istaknula je i razočaranje događajima u BiH.

"Ja gledam s jednim velikim razočaranjem ono što se događa u BiH koja toliko mjeseci nakon izbora još uvijek nije našla unutarnji kompromis na formiranju vlasti i ne postoji dogovor oko izbornog zakona. Gledam s jednom velikom zebnjom na sve ove događaje koji se tiču upozorenja na pritiske na VSTV, na ove afere koje se tiču nadzora medija od strane obavještajnih službi. Sve su to zabrinjavajuće i upozoravajuće situacije u BiH koje udaljavaju BiH od europskog puta", kazala je Zovko govoreći o trenutnom stanju BiH na putu EU integracija.

Bosna i Hercegovina nije spremna za Europsku unija, zaključila je Zovko, no je li Europska unija spremna za BiH:

"Bit će spremna zahvaljujući svim ovim zastupnicima koji dolaze iz zemalja koje graniče s jugoistočnom Europom jer oni dobro znaju što znače nemirna jugoistočna Europa. Mislim da Europa mora odigrati svoju ulogu ovdje. To je ono zašto smo fokusirani na teme koje se tiču BiH, svi žele stabilnost na svojim granicama. To su teme koje brinu europske građane."

Istaknula je kako BiH treba prvo ponuditi rješenja kako bi mogla očekivati rezultate prilikom predstojećeg summita Berlinskog procesa u poljskom Pozanju.

"BiH prvo treba sama donijeti i ponuditi nešto prije Berlinskog procesa, treba ponuditi dogovor, suglasje o formiranju vlasti i konačno krenuti s ispunjavanjem svih onih ciljeva koji su zadani da bi stekla kandidatski status. Prije svega treba doći s dogovorom formiranja vlasti i implementacije izbornog zakona kako bi harmonizirano nastavili svoj europski put", objasnila je Zovko.

Ona je komentirala i izbor novih lidera Europske unije:

"Europska pučka stranka kao pobjednik ovih izbora je apsolutno imala pravo da ima svog predsjednika i da preuzme odgovornost za budućnost EU. Nažalaost, vidjeli smo da u Europskom vijeću nije bilo takvo raspoloženje jer nismo imali većinu. Ali evo postigao se dogovor, mi imamo pripadnicu naše stranke, gospođu Ursulu Van der Leyen", objasnila je. 

Izjave francuskog predsjednika Macrona da neće biti daljnjeg proširenja dok se ne dogodi reforma EU ocijenila je kao stav za francuske glasače uoči lokalnih izbora:

"Od samog govora gospodina Macrona u Europskom parlamentu ja sam osobno izrazila rezerve u pogledu njegovog stava da ne treba biti daljnjeg proširenja. To je jedan siguran stav kolji dolazi za francusku internu upotrebu. U Francuskoj se očekuju i lokalni izbori, gdje Macron koji je izgubio na popularnosti, na temama poput sigurnosti ide na sigurno, on ne govori o proširenju jer proširenja zahtijevaju jednu veliku hrabrost i viziju", smatra Zovko. 

Kada je u pitanju Kosovo, točnije pregovori Prištine i Beograda koje treba voditi Josep Borel, a čija zemlja je stala na stranu Srbije, Zovko je rekla da pozicija visokog predstavnika mora Španca odvojiti od njegove nacionalne politike.

Ključne riječi

Komentara 1

BR
brodarevac
12:24 03.07.2019.

Odakle je ova pala S marsa, Hrvatske ili s BiH. Da se nekako hoće skinitu s leđa BiH pa da ... Čuj pritisak na VSTV jadnici neznaju šta će male him plate pa moraju da zarađuju sa strane kao i ona. Prvo bila predtavnica BiH pa Hrvatske pa ....

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?