Došašće nisu gužve i putovanja

Advent ove godine kakav i treba biti, skroman, bez velikih proslava

03.12.2020.
u 09:00

Božić dolazi. Vjernici ustaju radi zornica, idu u crkvu ili uz svoje TV i radijske prijamnike te online platforme sudjeluju na svetim misama. Ali neki kažu kako im je “korona oduzela Božić”, kako “nema adventa”, i to samo zato što na trgovima nema luksuza i uživanja kao prijašnjih godina. Takav negativan stav pojedinaca prokomentirao je za Večernji list BiH hercegovački franjevac fra Mario Knezović,

Povratak izvornosti

- Dok čujemo u javnosti kako ove godine nema adventa, s druge strane, baš zbog toga možemo reći: advent se vratio kući – svojoj izvornosti. Naime, mnogi su počeli vrijeme došašća poistovjećivati s vanjskim znakovima proslava, putovanja, blagovanja kobasica i ispijanja kuhanoga vina. Istina, ove godine turistička putovanja na središnje trgove neće biti moguća. No zato je moguće da se putuje u vlastitu dušu i srce i da se tu, na duhovan način, kako i treba, doživi priprava za Božić. Konzumeristički advent doživio je poraz! A originalni i pravi advent ove godine ima prigodu razmahati se u srcima ljudi - ističe fra Mario Knezović. Upitali smo ga i za komentar za one koji se pitaju hoće li biti Božića.

- Prije nekoliko godina u Liegeu u Belgiji rodilo se dijete bez ruku. Osam dana poslije novorođenče je dobilo sredstvo za spavanje. Doza je bila prejaka i dijete je umrlo. Mnogo se u to vrijeme pisalo i govorilo o majci, obitelji i odgovornosti liječnika. Malo se govorilo o nevinoj žrtvi. Ovaj događaj stavljam na papir jer nam može biti od pomoći u vremenu koje je pred nama - vrijeme došašća ili adventa. Tada se pripravljamo za najradosniju vijest koja je došla s Istoka – rodio se Spasitelj svijeta, Isus Krist. Mi kršćani taj događaj svake godine slavimo na Božić. No to slavlje iziskuje duboku pripravnost. Za Božić moramo biti spremni. Zato nam Bog preko Crkve daruje vrijeme priprave i pospremanja nutrine. To vrijeme treba iskoristiti. Svako vrijeme dar je i prilika za pomak na duhovnom i ljudskom području. Ako promašimo vrijeme priprave, onda i vrijeme slavlja nema svoj plod i odsjaj u nama. Ako ne živimo svaki trenutak budno, kako nas poziva evanđelje, kako onda možemo biti svjedoci vremena i događaja? Zato vrijeme došašća živimo svjesno i s otvorenim duhom za Božja nadahnuća. Tek tada imamo pravo ići ususret Božiću s nadom u rođenje Isusa u našem srcu.

Isus želi živjeti u nama

I na kraju ovoga promišljanja vraćam se na sliku s početka. Dijete se rodilo i umrlo. To je istina koja se, nažalost, događa i s našim duhovnim životom. Isus se rađa na Božić, ali pitanje je ostaje li na životu u nama. U mnogima, čini se, neprestano spava ili umire. U mnogima Isus želi živjeti, ali prejaka doza zla, ovisnosti, psovke, bluda ne dopušta da raste i živi. Jedno je sigurno: i ove godine Isus će pokucati na vrata našeg srca. Hoće li u nama živjeti ili umrijeti, do nas je. Hoće li biti Božića ove godine za nas, mi jedini možemo dati odgovor - istaknuo je fra Mario.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?