Fra Mario Plavčić

Advent govori o veličini našeg postojanja

12.12.2017.
u 09:00

Vjernici diljem BiH pripremaju se za najradosniji kršćanski blagdan Božić. Kako protječe advent u Bihaću, za Večernji list više nam je kazao fra Mario Plavčić, župni vikar u župi sv. Ante Padovanskoga.

– Došašće ili advent jest vrijeme u crkvenoj godini kada se kršćani, vjernici intenzivnije pripravljaju za najradosniju našu svetkovinu, na prvome mjestu Božić, a na drugome mjestu Bogojavljenje, kazao je na početku fra Mario Plavčić, župni vikar u župi sv. Ante Padovanskoga u Bihaću. Nakon prve upaljene svijeće na adventskom vijencu, katolici adventom ili došašćem obilježavaju četiri nedjelje i četiri svijeće, a sve ima svoju simboliku. – Na našem adventskom putu, mi vjernici kršćani pripravljamo se misama zornicama. Njima započinjemo svoj adventski put i želimo da nas taj put nekako, kroz te mise kojima rado žrtvujemo dragocjeni trenutak svojega sna, odričući se minute ili sata duljega spavanja, dovede do božićne poruke i božićne radosti koja će naš život na koncu i prosvijetliti, a i osnažiti, kaže fra Mario Plavčić, župni vikar. U došašću postoji praksa da se u svagdanjem slavlju na misama Zornicama, kako je pripomenuo, u župi sv. Ante Padovanskoga započinje ujutro u pola sedam i okupi mnoštvo vjernika. – Na mise zornice dolaze rado iz više razloga, a jedan je svakako i oživljavanje u zoru našeg vremena, što je započeo i sam naš Isus Krist – Spasitelj. On je zora, a i sunce našega života, ili na latinskome “so in victus” - “nepobjedivo sunce”.

Za mene osobno nema ništa ljepše kao ustati u zoru i odati hvalu Bogu, Njegovu Sinu i Duhu Svetome ili pozdraviti Boga prvo, što čovjekovo oko vidi i usta izgovore. To je ujedno i tjelesna, a i duhovna gimnastika svakoga vjernika. Krist je novo sunce svakoga čovjeka i, na kraju krajeva, i samome čovječanstvu kojem se nekako uvijek radujemo, poglavito u tami našega života, kada nas pritisnu različite nevolje i nedaće, kada nas Isus Krist, a i sam Bog, zasjene svojom novom milošću, kaže župni vikar fra Mario Plavčić.

Dodaje kako našem početku, a i adventskom putu, svakako od pomoći može biti i adventska simbolika. Tako jedna od najpoznatijih i najprepoznatljivijih adventskih simbolika jest upravo i adventski vijenac. Ovo je neki, malo moderniji napravljen od slame, ali ga uglavnom možemo vidjeti, naći ili uzeti, napravljen je od zimzelenih grančica, kao simbolike nečega vječnoga, simbolike života, nade i ljubavi. Četiri svijeće također kriju u sebi veliku simboliku, poput četiri strane svijeta, četiri faze čovjekova odrastanja ili četiri godišnja doba.

- Možemo reći kako je ovo naše vrijeme, vrijeme koje nam je gospod Bog darovao, i naše najbolje vrijeme jer mi drugoga nemamo. Četiri svijeće simboliziraju i razdoblje ljudskoga života, kao što su djetinjstvo, mladost, zrelost i na koncu starost, govore da Gospod pohodi naš život i želi nas zaogrnuti svojim smislom, da vjerujemo u Boga, da je on tu uvijek s nama, da nismo sami. Ovo nam govori kako se ne radi o nekoj bajci, nego da nam ovaj događaj kazuje o veličini našega postojanja ovdje na zemlji. Govori nam o veličini našega života i životnog vijeka te o daru našega života. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije