Bez kapaciteta za rad

Administracija popunjena, a nema ključnih ljudi - revizora

'ADMINISTRACIJA'
''
11.10.2015.
u 06:15

Privatizacija imovine, o kojoj se u bivšoj državi moglo samo sanjati, trebala je riješiti sve nedaće u novonastaloj državi i nije ispunila očekivanja, točnije razočarala je radnike. Nakon što su mnoga poduzeća dobila nove titulare, radnici su ostajali bez posla, a većina onih koji su ostali raditi izgubili su mnoga prava. Tako je privatizacija postala dežurni krivac za sve nedaće u novoj državi, ali i drugim državama koje su nastale raspadom bivše Jugoslavije.

Oči ojađenih radnika danas su uprte u Agenciju za reviziju privatizacije u FBiH čiji je cilj osigurati da se na učinkovit način ispita i ocijeni je li proces privatizacije izvršen na odgovarajući način i u skladu sa zakonskim procedurama te je li nakon izvršene privatizacije u gospodarskim društvima i bankama došlo do povrede ugovorenih prava i obveza.

Manjak revizora

Nažalost, učinci, ne samo da nisu vidljivi, može konstatirati da Agencija tek djelomično radi. Naime, prema planu i operativnim sredstvima za početak rada planirano je da se u Agenciji zaposli 10 djelatnika, osam na poslovima revizije i dva u administraciji, i ravnatelj, piše portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba. Povjerenstvo je konstatiralo da su sve pozicije prijavama kandidata popunjene, ali da je iznimno mali odziv bio kada su u pitanju podnositelji prijava na pozicije revizora. Naravno, prijava u administraciju nije nedostajalo. Ravnatelj je već ranije izabran. Nakon završene natječajne procedure, primljena su četiri zaposlenika, dva revizora i dva stručna suradnika za pravne i računovodstvene poslove. Dakle, od planiranih šest, samo dva revizora za reviziju privatizacije gospodarskih društava i banaka. U vremenu kada je posao najtraženiji, Agencija vapi za revizorima. Administracija je u potpunosti zastupljena, dok je tim revizora nedovoljan, od planiranih osam, radi ih samo dvoje.

Transparentnost

Tako se rad Agencije u 2014. i dijelom u 2015. uglavnom sveo na proceduru oko prijema, izvješćivanja i tek poneku reviziju. Plan rada Agencije nije bilo moguće ispoštovati jer Agencija nema puni kapacitet revizora. Neophodno je istaknuti da je iznimno teško zaposliti revizorsko osoblje jer je nakon prvog raspisanog natječaja veoma mali odziv bio kada su u pitanju revizori, kako za reviziju privatizacije gospodarskih društava tako isto i za reviziju privatizacije banaka. Raspisan je i drugi natječaj početkom ožujka 2015. Tako je osnovna uloga Agencije da omogući javnosti na transparentan način prezentiranje cjelokupnog presjeka izvršene privatizacije u cjelokupnom obujmu te da doprinos razvoju bh. društva kroz uspostavu provjere procesa privatizacije i utvrdi nepravilnosti prilikom istih, a isto tako prezentira i one privatizacije koje su uspješno provedene, zasad još nerealizirana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije