Brčko

Adila ozdravljenje i mir pronašla u prirodi

žena
klix.ba
09.01.2016.
u 07:00

Lijek za rane iz logora i preživljene strahote ratnih događanja Adila je pronašla u uzgoju lavande i aronije

Adila je jedna od tisuću žena koje su u proteklom ratu proživjele užas i na svojoj koži osjetile najmračniju stranu rata i ljudsko zlo koje se u njemu manifestira kroz mučenje i zlostavljanje nedužnih osoba. Danas živi u obližnjem selu Rahić kod Brčkog kao raseljena osoba, gdje je osnovala i obitelj. Adila i njezin muž su izgradili kuću. Imaju 20 duluma zemlje koju obrađuju, prenosi Večernji list BiH. - Preživjela sam teške traume tijekom rata. Nakon izlaska iz logora ‘93. sam se javila liječniku, ispričala nam je Adila. O detaljima svojih traumatičnih iskustava nije imala snage govoriti, a, kako kaže, ne voli se vraćati unatrag i prisjećati teških vremena. Adila je svoje ozdravljenje i mir našla u prirodi. Bavi se proizvodnjom voća i ljekovitog bilja. Ima plantažu lavande, aronije i voćnjak u kojem uzgaja šljive. S mužem obrađuje 20 duluma zemlje i od toga žive. - Najsretnija sam i najzadovoljnija u svom voćnjaku. Uživam tamo. U prirodi sam pronašla svoj smiraj i sreću. Rad na zemlji mi je i psihoterapija, kaže Adila. Nerijetki su primjeri da osobama koje su u ratu proživjele razna traumatska iskustva više pomažu humanitarne i nevladine organizacije, nego država u kojoj su sve strahote proživjeli. U razgovoru za Klix.ba izrazila je zahvalnost Udruženju “Snaga žene”, od kojeg je dobila sadnice za biljke koje uzgaja.
- Kada su vidjeli da imam veliku površinu zemlje koju je nemoguće motikom obraditi, dodijelili su mi i traktor koji mi je uvelike olakšao rad, dodala je. Ova heriona u budućnosti želi proširivati proizvodne kapacitete aronije i lavande, a proizvodi i likere. - Ovo je tek početak, ali može se fino zaraditi od ovog posla. Moja aronija je ove godine prvi put rodila, bila je velika potražnja na tržištu. Da sam imala još, prodala bih sve, naglašava. Smatra da će u budućnosti moći dobro živjeti od svoga rada na zemlji. Adilu krasi osmijeh na licu i optimistično gleda na svijet. - Ne volim se vraćati unatrag, gledam u budućnost, jer ako se vraćam unatrag, imam noćne more i moram piti tablete. Ja već godinu dana nisam popila nijednu tabletu, otkako sam se posvetila svojim biljkama. Želim samo pozitivu u životu, zaključuje na kraju razgovora za Klix.ba. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije