Predrag Kojović

94 posto budžeta FBiH za 2016. ide na otplatu dugova, socijalne transfere i plate

Predrag Kojović
VL FOTO
27.11.2015.
u 12:28

Na sjednici Doma naroda Federacije BiH koja je jučer održana u Sarajevu, izaslanici Naše stranke uskratili su podršku Nacrtu budžeta Federacije BiH za 2016. godinu. Izaslanici u Domu naroda FBiH Predrag Kojović je kazao da više od 40 posto budžeta ići će na otplatu dugova, još 40 posto na socijalne transfere, a ostatak na plate i troškove.

- Takva struktura, u kojoj je više od 94 posto sredstava zakonski preuzete obaveze, nameće pitanja - čemu služi Vlada i o kakvim reformskim promjenama političko-ekonomskog kursa je uopće moguće govoriti - smatra Kojović. Dodaje da Vlada FBiH, nema sredstava za provođenje politika i logično je pomisao da bi izvršenje ovakvih budžeta bilo jeftinije povjeriti nekoj nezavisnoj računovodstvenoj firmi.

- Stvarnih i radikalnih rezova na rashodovnoj strani budžeta nema, a bez tih rezova i slobodnog kapitala Vlada ne može pomoći realnom sektoru, koji je jedini u stanju pojačati prihodovnu stranu budžeta i biti generator novih radnih mjesta - mišljenja je Kojović. Pojašnjava da, kada se tome doda da se planira novo zaduženje od 800 milijuna KM „onda vidite da se trošenje nezarađenog, pozajmljenog novca nastavlja kao i dosad“. - Riječju, ova vlast čini da naša generacija liči na domaćina koji pozajmljuje novac kako bi pokrivao životne troškove, računajući da će njegova djeca vraćati te dugove, a ne računajući da će ta djeca, osim otplate njegovih dugova, imati i vlastite životne troškove - reakcija je Kojovića.

Zaključio je da se predloženi budžet ne razlikuje bitno od dosadašnjih i predstavlja kontinuitet u naporima da se uruše ekonomski temelji, priopćila je Press služba Naše stranke .

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije