Naslovnica Vijesti

70 pitanja i odgovora stručnjaka o cjepljenju i imunizaciji

15. ožujka 2019. u 17:41 0 komentara 77 prikaza
cjepivo

Majke se susreću sa mnogim pitanjima i nedoumicama kada je u pitanju cjepljenje njihove djece. Kako bi olakšali majkama u ovim nedoumicama UNICEF u BiH u suradnji sa online savjetovalištem trudnica i mama koje vodi Udruženje TIM i koje broji više od 30 000 članica i u suradnji sa međunarodnim timom epidemiologa, pedijatara, neuropedijatara i specijalistima javnog zdravstva, uz korištenje relevantnih medicinskih izvora odgovorilo je na pitanja zabrinutih majki.

Pitanja i odgovore koje je objavio portal vakcine.ba prenosimo u cijelosti. 

Da li dijete koje je alergično na bjelance, a uz to ima atopijski dermatitis, može da primi MMR? Mišljenja pedijatara sa kojima sam razgovarala su podijeljena.

Alergija na jaja nije kontraindikacija za MMR cijepivo. Istina je da se jaja koriste u jednoj fazi razvoja cijepiva protiv malih boginja (krzamak) i zaušnjaka. Dokazano je da ovo cijepivo ne uzrokuje alergijske reakcije. Svaki dom zdravlja gdje se daje cijepljenje svakako ima i set za anti-šok terapiju. Preporučuje se da se djeca koja su ranije imala teške reakcije u vidu anafilaktičkog šoka, odnosno kardio-respiratorni zastoj zbog alergije na jaja, zadrže pola sata nakon cijepljenja u domu zdravlja. Nakon tog razdoblja mogu slobodno da idu kući, jer se alergijska reakcije neće desiti nakon tog razdoblja.

Atopijski dermatitis nije kontraindikacija, osim za cijepljenje protiv velikih boginja (variola vera) koja se ne koristi već skoro 50 godina. Ta bolest je iskorijenjena zahvaljujući cijepljenju.

Zašto se ne radi krvna slika djeci prije vakcine? Zašto se ne rade detaljni pregledi prije cijepljenja?

Svaki liječnik može pogledom na djete da utvrdi da je dijete u akunoj fazi bolesti ili ima visoku temperaturu, te davanje cijepiva moze biti odloženo. Nema razloga da se radi krvna slika niti detaljni pregled, jer iz zdravstvenog kartona se lako vidi koja djeca imaju trajne kontraindikacije za cijepljenje . Kontraindikacije su izuzetno rijetke. Djeca koja imaju “slabiju” krvnu sliku imaju više razloga da se cijepe, jer su oni pod većim rizikom u slučaju da se zaraze bolešću. Naravno, roditelje nitko ne spriječava da prije zakazanog cijepljenja zatraže detaljan pregled sa krvnom slikom, ako će im to pomoći da odgovorno i redovno imuniziraju djecu.

Koliko su kvalitetna cijepiva i pouzdane na području BiH?

Sva cijepiva u BiH koje se koriste u domovima zdravlja su prošle rigorozne kontrole od strane Svjetske zdravstvene organizacije, zemlje proizvođača i Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine. Nema ni jednog razloga za sumnju u kvalitet cijepiva.

 Zašto nakon nekog vremena otekne cijepivo? Da li je to normalna pojava i treba li se čime tretirati?

Radi se o čestoj i neškodljivoj reakciji na primljenu injekciju koja se sama povuče, obično već sljedećeg dana. Otok na ubodnom mjestu cijepljenja, spada u očekivane postvakcinalne reakcije, a roditelji uvijek prilikom vakcinacije dobiju informaciju kako da se odnose prema tome – hladni oblozi i sl. U slučaju BCG vakcine, ožiljak je čak poželjna i očekivana reakcije. Samo ako oteklina traje duže od tri dana i praćena je temperturom preko 38.5 C treba se obratiti ljekaru. Oticanje na mjestu vakcinacije se može javiti i nakon DTP – IPV cjepiva , češće ukoliko je u dojenačkoj dobi data acelularna cjepiva sa komponentom protiv velikog kašlja. To je uobičajena pojava, a otok se sam povuče nakon nekoliko dana. Mogu se, u konsultaciji sa pedijatrom, primjenjivati hladne obloge ili lijek protiv bolova dok otok traje.

Odakle dobivamo cjepiva? Da li su one ispravne i 100% sigurne za našu djecu?

Sva cjepiva su nabavljene od proizvođača koji su pristuni na BiH tržištu više decenija i pokazali su dokazan kvalitet. Većina cjepiva, dolazi od proizvodjaca baziranih u zemljama EU, visoko razvijenih zemlja kako sto je Južna Koreja ili zemalja u okruženju, kao sto je slučaj sa BCG cjepivom koja se koristi od ranih pedestinh godina prošlog vijeka.

 

 | Autor :

 

Vakcina, kao i svaki drugi lijek, mora proći rigoriznu kontrolu i dobiti dozvolu prije stavljanja u promet. Dozvolu izdaje Agencija za lijekove i medicinska sredstva u BiH, čime garantuje njihovu pouzdanost i kvalitet.

Da li kontrola nabavke cjepiva te neadekvatan transport istih u domove zdravlja ili neadekvatno lagerovanje u lokalnim ambulantama mogu dovesti do promjene u sadržaju cjepiva ? Аko mоgu, kako ta promjena odnosno” kvarljivost” utječe na organizam?

Kontrola, transport i čuvanje cjepiva u „hladnom lancu“ su vrlo važni za kvalitit cjepiva i u BiH se poštuju visoki standardi “hladnog lanca”.

Važno je napomenuti da u slučaju da je “narušen hladni lanac”, vakcina jedino gubi potentnost da izazove očekivanu i poželjnu reakciju organizma. Time cjepiva ne postaje toksična ili na drugi način štetna za organizam. Svaka majka koja sumnja da je dijete primilo “slabu” cjepiva može da zahtijeva da se cjepljenjem ponovi. Nema nikavih rizika od primanja još jedne doze, naprotiv, to moze samo pojačati imuni odgovor organizma.

Da li je ispoštovan hladni lanac, i tko nam to garantuje?

Na razino Domova zdravlja, sva cjepiva iz Programa imunizacije se moraju čuvati u friziderima na temperaturi od +2C do +8C.

U domovima zdravlja se kontinuirano prati skladištenje cjepiva u rashladnim uređajima i bilježi. Prije svake aplikacije provjeri se svaka pojedinačna doza.

Pažljivo se prati temperatura čuvanja cjepiva, a postoje i indikatori i alarmi koji isključuju svaku bočicu koja nije pažljivo čuvana. Pitajte slobodno svog doktora ili medicinsku sestru da li je cjepivo čuvano na pravi način i da li se upotrebljava čist špric i igla. U slučaju sumnje, obratite se Zavodu za javno zdravstvo.

Da li je dovoljno pitanje pedijatra da li je dijete zdravo te mu pregledati grlo i nakon toga mu dati cjepivo kada se zna da od zaraze nekim virusom do pojave simptoma moze proći od 48 do 72 sata?

Ništa se neće desiti i ako se da cjepivo djetetu koje je u početnoj fazi infekcije drugim uzročnikom. Danas se rutinski preporučuje cjepljenja i djece koja su zaražena HIV-om. Svaki liječnik ima listu kontraindikacija za cjepiva .

Zašto se kod nas potencira davanje MMR od 12 do 15 mjeseca, kada se sa tim cjepivom ne može ni zakasniti ako se da sa 36 mjeseci, kada se psihomotorni razvoj dijeteta već razvio.

Dijete je do 9 mjeseca zaštićeno antitijelima koje je primilo od majke. Poslije 9 mjeseca, ta antitijela se gube kod velikog broja djece, te oni postaju osjetljiva na virus malih boginja te ga treba vakcinisati na vrijeme – 12-15 mjeseci je nabolje vrijeme i koristi se u svim zemljama Europe i USA – dakle ne samo kod nas. Dokazano je da ovo cjepivo nema nikakav negativan uticaj na psihomotorni razvoj djeteta. S druge strane, komplikacije oboljevanja od malih boginja mogu ostaviti teške posljedice na razvoj djeteta, čak i smtronosni ishod, i nema razloga da itko preuzima rizik i izlaže se bolesti.

Da li je zapušen nos/nos koji curi i/ili kašljucanje dovoljan razlog za odlaganje cjepiva ?

Nikakav. To je čak razlog više za davanje cjepiva.

Da li je istina da djeca koju imaju intolerancu na mlijeko i mliječne proizvode, te alergiju na jaje ne smiju biti cjepljena?

Cjepljenje nema nikakve veze sa intolerancijom na mlijeko, a u slučaju dokazane alergije na jaja, dovoljno je dijete zadržati pola sata u domu zdravlja na opservaciji nakon primljene MMR cjepljena.

Molim vas pojašnjenje vezano za cjepljenje djece sa Atopijskim dermatitisom. U Njemačkoj konkretno ne prakticira se cjepljenje djece sa ovim imunološkim poremećajem, dok kod nas ne obraća se pažnja na to.

Dijete sa atopijskim dermatitisom se prati i terapijski se rješava stanje akutnog procesa, sa ekstenzivnim promjenama na koži. Obzirom da je atopija vrsta preosjetljivosti, to nije kontraindikacija za cjepljenje.

Da li smiju cjepiti djeca koja imaju besežitis (uvećane limfne čvorove u pazušnoj jami)?

Nekih 2-4 posto djece dobije besežitis kao reakciju na BCG vakcinu koja se daje prvog dana života. Međutim to je prolazna pojava, koja se sama povuče prije trećeg mjeseca života, kada je zakazana prva sljedeće cjepljenje.

Mnogi pedijatri savjetuju preventivno davanje npr. paracetamol sirupa nakon cjepljenja. Da li je to ispravno? Ili je bolje reagirati adekvatno ukoliko dođe do pojave temperature nakon cjepljenja ?

Mala i kratkotrajna temperatura je znak da organizam počinje da reaguje na cjepljenje i to je normalna, čak poželjna pojava. Samo ako je temperatura iznad 38.5 C, treba konzultirati pedijatra i eventualno uzeti paracetamol. Nema razloga za rutinsko davanje paracetamola nakon cjepljenja.

Trudna sam, a imam reumatoidni artritis, koliko je preporučljivo cjepiti dijete s obzirom na predispoziciju da i dijete sutra može imati isto oboljenje.

Apsolutno je potrebno što prije zaštititi dijete cjepljenjem da bi imalo mnogo bolje šanse da postane zdrava majka u budućnosti.

Kada se dovede dijete na cjepljenje zašto pedijatri ne žele pokazati roditeljima rok, sastav i nuspojave cjepiva, niti žele razgovarati o tome? Kako može biti sigurno davanje cjepiva pored tolikih i takvih nuspojava navedenih od strane proizvođača? Koliko traje imunitet od svakog cjepiva ? I kako da znamo da li će dijete steći imunitet određenom cjepivu, tj.da li će se cjepivo “primiti”?

Cjepivo je kontrolirana prije nego dođe do pedijatra. Nema razloga da pedijatar ne pokaže rok trajanja roditelju, ako to roditelj traži. Što se tiče uputstva, pedijatri su dužni da se pridržavaju uputstva koja je donijela struka (zavodi za javno zdravlje i svjetska zdravstvena organizacija) nezavisno od proizvođača i vakcina.

Imunitet od cjepiva traje dovoljno dugo da pruži zaštitu djetetu u razdoblju kada je najosjetljivije na oboljevanje. Neka cjepiva je potrebno davati više puta (druga doza, re-vakcinacija) upravo zato da bi se nivo imuniteta podigao i održao što duže.

U slučaju nuspojava, tko je odgovoran?

Doktor medicine koji provodi imunizaciju i prilikom imunizacije utvrdi postojanje popratne pojave, u svakom pojedinačnom slučaju je obavezan najkasnije u roku od 24 sata izvijestiti Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH i nadležni županijski zavod.

Postoje nuspojave koje su prolazne i očekivane reakcije na cjepivo (crvenilo, iritacija mjesta uboda, povišena temperatura, blagi simptomi bolesti). Izuzetno rijetko, moguće je da dođe i do komplikacija koje je potrebno prijaviti i poslije toga istražiti.

Bitnost revakcinacije, šta ukoliko se ne primi jedna doza cjepiva (revakcinacija)?

Re-cjepiva su vrlo važne. Treba nastojati da se sva cjepiva dobiju na vrijeme da bi se razina imuniteta održao na što višoj razini i da biste bili sigurni da ste što bolje zaštićeni. Zaštita će trajati i ako se preskoči jedna doza, ali treba tražiti da se “propuštena” doza dadne djetetu što je prije moguće.

Da li se može zakasniti sa revakcinacijom (npr. do koje dobi dijete moze primiti 3 dozu de te per)?

Cjepiva treba primiti što prije da bi se stvorila obrana organizma – svako odlaganje cjepljenja otvara “prostor” virusima i bakterijama da napadnu dijete. Dakle, što prije to bolje. Ne treba dozvoliti da nas bolest pretekne.

Zašto u nekim zemljama postoje odstupanja po pitanju cjepiva koje se daju ( npr. u nekim zemljama BSG vakcina nije više u kalendaru redovne vakcinacije jer se sad tuberkuloza tretira kao izlječiva bolest) i vremena cjepljenja (npr. u nekim zemljama 3 doza de te per ide sa 12 mjeseci starost)?

Sa uvođenjem novih cjepiva doba kada se daje treća doza DTP se pomjera, ali samo u okviru prve godine života. Djecu treba štititi cjepljenjem u razdoblju kada su najosjetljivija, dakle u novorođenačkoj i dojenačkoj dobi.

BCG je izbačen u nekim zemljama, koje imaju nivo tuberkuloze mnogo niži nego kod nas. BCG pruža zašitu protiv komplicirane  tuberkuloze u ranom uzrastu.

Koje vremensko razdbolje nakon cjepljenja cjepivo štiti dijete, tj. do kad se zadržavaju antitijela stvorena cjepivima u organizmu i da li sa godinama njihov efekat slabi?

Zaštita nekim cjepivima slabi vremenom, pa se zbog toga djeca revakcinišu da bi se produžilo trajanje zaštite. Većina cjepiva , nakon sto se prime sve doze iz kalendara cjepiva pruža doživotni imunitet protiv bolesti sa visokim stupnjem zaštite (preko 98-99%).

Da li postoji mogućnost da organizam ne reaguje na cjepivo i ne stvore se antitijela od apliciranih antigena (kao što je slučaj sa BSG cjepivom ), da li postoji takva mogućnost i sa drugim cjepivima ?

Postoji samo ako je vakcina izgubila potentnost ako je bila izložena ekstremnim temperturama. Za sva cjepiva je određen optimalni broj doza i najbolji period davanja u odnosu na uzrast i dob djeteta – to je kalendar cjepljenja. U BiH kalendar je usklađen sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.

Da li se BCG cjepivo ikad daje oralno?

Ne. To bi bilo pogrešno davanje.

Jesu li cjepljenja djeca ugrožena od necjepljena?

Ona koja su potpuno cjepljenja nisu ugorožena. Međutim, uvijek postoji procenat djece koja nisu primila sve doze cjepiva , ili ih nisu primila na vrijeme i ona su izložena riziku. Nema razloga da netko oboli zbog samovolje roditelja i odbijanja cjepljenje . Obuhvat cjepljenjem od 90 posto znači da je 10 posto djece i dalje izloženo riziku. Svi koji nemaju apsolutnu kontraindikaciju, treba da se cjepe.

Mene zanima da li cijenjena gospoda koja će nam odgovarati na pitanja cjepe svoju djecu? Budući da su oni stručnjaci i upoznati su sa svim posljedicama cjepljenja ili necjepljenja  baš bih voljela da znam za koju opciju su se oni odlučili. Budući da je sve ovo oko cjepljenja jako konfuzno i čovjek ne zna više šta da misli.

Da. Molimo roditelje da ne nasjedaju na priče o tome kako zdravstveni radnici ne cjepe svoju djecu.

Da li u sastavu cjepljenja postoje materije koje su zakonom kategorirane kao opasne, kancerogene, teratogene, mutagene, bilo koje kategorije?

Ne postoje. Sve što je u cjepljenju je u okviru zakona ili standarda Svjetske zdravstvene organizacije i Europske unije.

Da li je točno da se u cjepivu nalaze aluminijum, formaldehid, živa, antibiotici?

Istina je. Bez ovih materija cjepivu ne bi mogle održati svoj potencijal i neškodljivost na dužu stazu. Međutim ove materije se u cjepivima nalaze u tragovima i u količinama koje su neškodljive za organizam. S druge strane, bakterije i virusi, protiv kojih se cjepiva koriste, nose visoki rizik od oboljevanja, teških komplikacija, pa i smrti.

Da li su cjepiva prošle kontrolu od strane referentne domaće ustanove koja je zadužena za kvalitet cjepiva ? Koja ustanova u BiH garantira  kvalitet cjepiva ?

Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine koja je dio Europske mreže agencija za kontrolu kvalitita medicinskih proizvoda.

Da li proizvođač garantuje da je cjepivo potpuno bezopasna za dijete?

Proizvodnja cjepiva je proces koji traje oko dvije godine. Tijekom tog procesa, 70% vremena se provde u kontroli kvaliteta i svaka doza cjepiva se testira oko sto puta. Proizvođač garantira da je cjepivo u okviru propisanog standarda, koji je mnogo viši nego za većinu lijekova. Rizici postoje, ali oni su minimalni. Koristi od cjepiva su neuporedivo veće od bilo kakvog rizika od cjepiva .

Ko je odgovoran u slučaju da se dijete cjepilo a ipak oboli od bolesti protiv kojih je cjepljeno?

To su izuzetno rijetke pojave – ali teorijski moguće. Cjepiva (ako se daju sve doze na vrijeme) pružaju dugotrajnu i visoku zaštitu, i preko 98%. Odgovorni su isti oni koji dovedu do pada pokrivenosti imunizacijom i kolektivnog imuniteta.

Koje reakcije na cjepivo važe za uobičajne?

Crvenilo, iritacija mjesta uboda, povišena temperatura, slabost, blagi simptomi bolesti.

Da li su uobičajne negativne reakcije, poželjne reakcije? Ako jesu, zašto se u uputstvu svrstavaju pod neželjene efekte?

Zato što tako pravila proizvodnje i distribucije lijekova zahtjevaju da proizvođač, privatni sektor, uključi te informacije u uputstva. Svaki ljekar ima i listu neželjih reakcija koje su usklađene sa informacijama iz nezavisnih, znanstveno potvrđenih izvora kao sto je Svjetska zdravstvena organizacija ili ECDC.

Da li cjepiva simuliraju imuni sistem ili ne? Da li može da se desi da pored kratkotrajne simulacije dođe i do dugotrajne pretjerane simulacije (tkzv. ASIA sindrom)?

Ne postoji pretjerana stimulacija.

Iz kojih razloga imuno-oslabljena djeca ne smiju biti cjepljena? Da li cjepivo možda ima negativno dejstvo na imuni sistem djeteta?

Ovo je jedan od mitova o cjepivima. Imuno-oslabljena djeca smiju biti cjepljena.

Da li je istina da u Europi Polio-OPV cjepiva u ekstremnim slučajevima uzrokuje dugotrajnu paralizu u smislu postcjepljeni  Poliomyelitis? Da li je to kod sadašnjeg cjepljenje isključeno?

Takvi slučajevi su teoretski mogući, ali ne kod djece koja su ranije primila bar jednu dozu polio cjepivo. U posljednjih pet godina, bila su dva slučaja u Ukrajini – kod kojih su se svi simptomi povukli nakon dvije nedelje.

Da li cjepljena djeca imaju poboljšan imuni sistem i da li su manje bolesna od djece koja nisu cjepljena ? Postoje li istraživanja koja to potvrđuju?

Tako je. Postoje brojna istraživanja koja to potvrđuju.

Živa cjepiva (npr.MRP), kako objašnjava literatura, izazivaju lakšu varijantu bolesti protiv koje se cjepi. Dešava li se u praksi da dijete oboli istovremeno od tri bolesti (zaušnjaci, rubeola, boginje)?

Tzv. živa cjepiva sadrže oslabljeni uzročnik bolesti, koji ne može izazvati bolest, ali može izazvati poželjnu reakciju imunog sistema djeteta. MMR cjepivom se istovremeno daju antigeni protiv tri bolesti, jer dijete u razdoblju od 12 do15 mjeseci postaje više izloženo tim bolestima.

Moguće je dobiti više bolesti istovremeno, ali nema razloga da se to desi kad imate cjepiva koje vas mogu zaštititi.

Poznato je da cjepivo sadrže npr. aluminijevu sol za koju se zna da izaziva alergije i poremećaje CNS-a, pa ako možete da objasnite šta takvi sastojci traže u organizmu cjepljenog djeteta?

Aluminijeve soli se dodaju jer pojačavaju efekte cjepiva. Soli se nalaze u kolicinama koje nikako ne mogu izazvati alergiju ili bili kakv efekat na CNS. Uskoro pripremamo i prevod ovih materijala.

Po primanju BCG cjepiva, beba nije dobila ožiljak na ruci. Neki pedijatri savjetuju obaveznu revakcinaciju,a neki ne. Koji je vaš stav?

Nakon BCG vakcine, 5-10% djece neće razviti ožiljak. Ako imamo potvrdu iz porodilišta da je novorođenče dobilo cjepivo, ne treba ga ponovo cjepiti. Ako dijete iz bilo kojeg razloga nije dobilo BCG cjepivo, obavezno se cjepiti do dobi od 5 godina.

Da li se već možda zna kada bi u BiH trbale doći nove polio cjepiva? Ima li neki okvirni termin, jer koliko sam upoznata, negdje do kraja 2018 bi se trebale zamijeniti starim cjepivom s novim.

Sva najnovija cjepiva  jesu već u upotrebi u BiH, kao dio pentavalentna cjepiva ili kao posebna cjepiva. Kako se približavamo konačnoj globalnoj eradikaciji (iskorjenjivanju) dječije paralize, tako se mjenjaju strategije i vakcine koje se koriste. Nikakve “stare” ili “zastarjele” cjepiva se ne koriste u BiH.

Da li je negativna reakcija na jedno cjepivo  dovoljan razloga da se ne prime revakcinacije? Npr dtp visoka temp, primljena infuzija u bolnici nakon prvog cjepiva , znači medicinski popraćena reakcija.

Apsolutno ne. Najveći broj reakcija je vezan za način davanja injekcija, ne za samu vakcinu.

Pozitivne vs negativne strane cjepiva. Da li svatko cjepljenje znači i rizik od pojave neželjenih efekata tj.da li je cjepljenje igra na sreću?

Rizici postoje, ali su oni nemjerljivo manji od rizika bolesti. Igramo se na sreću samo kada se ne cjepimo. Imunizacija je rezultat znanosti, tehnologije i civilizacije. Ostalo je rezultat praznovjerja i straha.

Zašto se neželjene reakcije ne upisuju u kartone ( crvenilo, temperatura , gnojenje kod BSG , otekline) nego se roditelji pošalju kući uz obrazloženje kako je to normalno i nema potrebe da se to zavede u karton?

Zato što su reakcije prolazne i ne predstavljaju patološku situaciju.

Svaka prijavljena promjena u zdravstvenom stanju djeteta, pa i očekivane nuspojave se dokumentuju u zdravstvenom kartonu djeteta i roditeljima se daju instrukcije i eventualno potrebna terapija. Svaka slijedeća vakcinacija počinje sa pitanjem pedijatra, kako je bilo sa prethodnom vakcinom.

Zbog čega niti jedan liječnik ni pedijatar ne može garantirati da cjepljenje neće naškoditi djetetu, a roditeljima se kaže da cjepljenje daju na svoju odgovornost?

Svi lijekovi nose minimalan rizik i roditelji treba da budu potpuno upoznati s tim. Pedijatar koji dobro poznaje sve koristi od cjepiva će to objasniti roditeljima. Takođe će upoznati roditelje sa njihovom odgovornosti usljed necjepljenja djeteta i rizicima koji iz toga proizilaze.

Kod neurorizičnih beba neuropedijatar kaže da on ne daje pismene suglasnosti za početak imunizacija ali niko dijete neće cjepiti bez tog papira ? Ko je nadležan da da odobrenje?

Odobrenje se ne izdaje. Ukoliko neuropedijatar smatra da postoji kontraindikacija za određenu vakcinu, to mora stajati u zdravstvenom kartonu djeteta. Pedijatar koji je nadležan za imunizaciju, na osnovu toga odlučuje da li se dijete cjepi ili ne.

Zašto roditelj na samom cjepljenju nema pravo vidjeti originalnu ambalažu, rok trajanja, sastav te uputstva od proizvođača?

Roditeljima nije zabranjeno vidjeti ambalažu, pitanje je šta roditelj može da vidi na toj ambalaži? Stručna služba Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH pregleda i ambalažu i stotine dodatnih dokumenata.

S obzirom da nitko neće dati odobrenje za cjepljenje, niti snositi odgovornost u slučaju komplikacija ili teških oboljenja tko odgovara ? Koga sudski i pravno goniti u slučaju da cjepljenje dovede do težih oboljenja i invaliditeta?

Ne postoje znanstveni dokazi o ovakvim posljedicama cjepljenja. S druge strane, dokazano je da bolesti protiv kojih se cjepi, mogu izazvati i trajna oštećenja i invaliditet. Pitanje je koliko je netko spreman snositi odgovornost za to i koga pravno goniti u slučaju epidemije, poput ove u Rumuniji, koja je odnijela 19 života djece.

Da li je istina da MMR cjepivo može biti uzrok autizma?

NE! To je mit, čije je otkrivanje dovelo do suspenzije svih zdravstvenih radnika koji su sudjelovati u falsificiranju rezultata studije na osnovu koje je mit stvoren.

Vaccines Do Not Cause Autism

16 years ago, a doctor published a study. It was completely made up, and it made us all sicker.

Da li je točan navod da cjepiva u BiH imaju tri puta više žive nego što je dozvoljeno?

Ne. Živine soli, u količinama koje su neškodljive, postoje u nekim cjepivima. Ni jedno cjepivo sa povećanim sadržajem žive ne može biti registrirana u BiH.

Zašto se cjepiva i K vitamin daju rutinski svakoj novorođenoj bebi, bez da se roditelji pitaju da li to žele i bez da ih informiraju o prednostima, odnosno štetnosti (šta je sa obavještenim pristankom)?

Zato što je to u najboljem interesu djeteta i jer za sve postoje čvrsti znanstveni dokazi.

K vitamin je prevencija hemoragične bolesti novorođenčeta, od koje su mnoge bebe stradale prije uvođenja ove procedure

Zašto se dijete cjepi protiv Hepatitisa B, kad se zna da se ta bolest prenosi sexualnim putem i iglom te zaštita traje 7g? Molim medicinsko opravdanje tog cjepiva?

Hepatitis B je virus, koji se primarno prenosi putem krvi – tako da se i beba pri rođenju može inficirati od zaražene majke ili od porođaja u nesterilnoj sredini. Vakcina i revakcinacija pružaju zaštitu do kraja života.

Zašto zdravstveni radnici ne objašnjavaju moguće nus-pojave uzrokovane cjepljenjem, a iste kriju? Zašto cjepivo mora biti nužna zaštita od svih bolesti koje se navode, ako se opet revakcnisati dijete mora i ako cjepljenjem štititimo samo neko vrijeme, šta u međuvremenu, nakon?

Nitko ništa ne krije. Razgovarajte sa liječnicima. Neka cjepiva djeluju duže, neke kraće, zbog toga se i radi revakcinacija. Smisao imunizacije je u stvaranju kolektivnog imuniteta. Ukoliko je 95% i više populacije procijepljeno, onda su zaštićeni svi (i necjepljeni oni kojima je zaštita od vakcine istekla). Većina bolesti protiv kojih se cjepi se zovu dječije bolesti. Taj naziv nije nastao slučajno, jer se upravo javljaju najčešće među djecom, u kolektivima, vrtićima i školama.

Do koje starosti djeteta se treba primiti MMR cjepivo?

Važno je da se prva doza primi u razdoblju 12-15 mjeseci, a druga doza pred polazak u školu. Posebno je važno prvo cjepivo primiti na vrijeme.

Šta može biti razlog da se BCG cjepivo ne primi? Treba li je i mora li se, u tom slučaju, ista ponoviti?

Kontraindikacije za BCG cjepivo su AIDS, leukemija, maligna oboljenja, imunosupresivna terapija, dakle ništa što bi se moglo naći kod novorođenčadi u BiH.

Da li dijete treba da primi MMR cjepivo čim napuni godinu dana, ili ipak treba malo sačekati? Ovo pitanje iz razloga dovođenja u vezu ovog cjepiva i raznih poremećaja kod djece, konkretno pojave autizma nakon cjepljenja , o čemu je u posljednje vrijeme bilo dosta riječi.

Nikako ne treba odgađati prvu MMR cjepivo. Dokazano je da nema veze između cjepiva i “raznih” poremećaja. To su sve dezinformacije koje su znanstveno opovrgnute.

Zašto ne možemo dobiti sastav cjepiva tj. ambalažu u kojoj je bilo cjepivo?

Možete. U Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH. Međutim, koliko mi znamo, samo tri stručnjaka u BiH su kvalificirana da tumače sastav cjepiva i sva tri imaju doktorat iz farmacije.

Zašto nemamo pravo izbora?

Zato što cjepljenje nije pitanje izbora. Pravo je pravo dok god ne ugrožava druge. Kome pada na pamet da bira između zdravlja i bolesti?

Da li cjepivo mogu izazvati traume kod djece pogotovo novorođenčadi?

Ne. Kratkotrajan bol i strah ne predstavljaju nikakvu opasnost za dijete.

Zašto doktor odbije kada ponudim da potpiše da je odgovoran ako dijete ima loše posljedice cjepiva?

Potpisivanje nema smisla. Cjepivo nije stvar izbora, ona je, znanstveno dokazano, najbolji interes djeteta. Odgovornost je i roditelja i zdravstvenog radnika da to cjepivo obave na vrijeme i na najbolji mogući način. Ta odgovornost je zajednička i ne treba biti predmet pregovora ili pismenih garancija. Međusobno povjerenje je vazno za sve buduće situacije u kojima će nam pomoć liječnika biti neophodna.

Da li je točna tvrdnja da svako cjepivo štiti 7 godina ako se zadnja prima sa 18 god to znači da čovjek poslije 26 godine nezaštićen ili samo može malo ublažiti bolest ukoliko se javi a ne štiti 100%?

Neke štite doživotno, neke kraće, zbog toga se i radi revakcinacija. Ne zaboravite da je smisao imunizacije i u stvaranju kolektivnog imuniteta, kolektivne zastite od bolesti. Ukoliko imate 95% i više populacije procijepljeno, onda su zaštićeni svi (i nevakcinisanii i oni kojima je zaštita od cjepljenja istekla). Većina bolesti protiv kojih se cjepi , ne zovu se slučajno dječije bolesti, jer se upravo javljaju najčešće među djecom, u kolektivima, vrtićima i školama.

Cjepljenje sina MMR cjepivom nam je zakazano na njegov 13. mjesec. S obzirom na kontroverze koje prate pomenuto cjepivo, interesira  me da li da odgodim cjepljenje dok beba lijepo prohoda i propriča?

Ne postoji veza između vakcine i usporenog razvoja djeteta. Vakcina i stimulisanje razvoja djeteta su dio paketa koji omogućuje nabolji mogući start života svakog djeteta.

Šta sadrži MMR cjepiva? I zašto je toliko “opasna”?

Sadrži antigene protiv tri bolesti i najopasnija je za te viruse.

Komponente MMR vakcine i svih drugih cjepiva možete naći ovdje

Ukoliko je beba nahlađena, odnosno zapušen joj nosić i sl. a primi neku od cjepiva, koje su neželjene posljedice ?

Nema većih posljedica. Savjetujemo dojenje nakon primljene cjepiva.

Da li i koliko su istinite tvrdnje da pojedina cjepiva za posljedicu imaju cerebralnu paralizu i autizam, ili multiplu sklerozu, te o kojim je cjepivima riječ? Pitanje postavljeno zbog sudskog procesa, gdje su dokazani spomenuti navodi za autizam. Takođe još jedno pitanje. Da li je bolje dati djetetu celularnu ili acelularnu MMRP cjepivo (živu ili neživu)???

Jedini sudski proces koji je nedavno okončan je u stvari porekao sve tvrdnje oko štetnosti ovog cjepiva . Pogešno ste informirani oko celularne i acelulalrne cjepiva – to nema veze sa živim  i neživim cjepivom. Naš savjet je da poslušate svog pedijatra i koristite cjepivo koja se nalazi u distribuciji kroz domove zdravlja.

Veza između cjepiva i autoimunih oboljenja? Ukoliko neko u obitelji boluje od spektra autoimunih bolesti, npr.majka, kolike su šanse da će i dijete oboljeti od sličnih bolesti a da vakcina bude okidač tome?

Cjepivo sigurno neće biti okidač. Autoimuno oboljenje majke nije kontraindikacija za cjepljenje djeteta.

Budući da je kontraindikacija za cjepivo alergija na određeni sastojak, kako da znam da moje dijete nije alergično? Da li po Zakonu imam pravo zahtijevati da se urade pretrage koje će potvrditi isto? Dijete ne bih smjela cjepiti bez potvrde da nije alergično.

Imate pravo, ali vrlo je upitno da li se u BiH vrše testovi na sve komponente cjepiva, osobito na potencijalne alergene, koji se u cjepivu nalaze mjerljivi u nanogramima. Na navedenom linku imate alergene i njihovu količinu po cjepivu. Kao što vidite, uz DTP se spominje lateks (guma koja se može naći na čepu ampule ili kao zaštita vrha injekcije.) Da je beba alergična na gumu, vi biste primijetili do sad, jer je sigurno bila u dodiru.

Alergije nisu kontraindikacije za cjepiva u redovnom programu imunizacije u BiH.

Sad malo razmislite, hoćete li tražiti potvrde i voditi dijete na testiranje prije nego mu ponudite jaja, smoki, kravlje mlijeko, antibiotik? Naravno da nećete, jer se alergije uoče nakon, a ne prije alergijske reakcije.

Ukoliko se ipak plašite alergijske reakcije, a ona se uvijek javlja unutar sat vremena nakon dodira sa alergenom, preporuka je da se zadržite u domu zdravlja, gdje postoji procedura i oprema za tretman teške alergijske reakcije – tj. anafilaktičkog šoka.

Alergija na jaja nije kontraindikacija za MMR cjepivo. Istina je da se jaja koriste u jednoj fazi razvoja cjepiva protiv malih boginja (krzamak) i zaušnjaka. Dokazano je da ovo cjepivo ne uzrokuje alergijske reakcije.

Svaki dom zdravlja gdje se daje cjepivo ima i set za anti-šok terapiju. Preporučuje se da se djeca koja su ranije imala teške reakcije u vidu anafilaktičkog šoka, odnosno kardio-respiratorni zastoj zbog alergije na jaja, zadrže pola sata nakon cjepljenja u domu zdravlja. Nakon tog razdoblja mogu slobodno da idu kući, jer se alergijska reakcije neće desiti nakon tog razdoblja.

Atopijski dermatitis nije kontraindikacija, osim za cjepivo protiv velikih boginja (variola vera) koje se ne koristi već skoro 50 godina. Ta bolest je iskorijenjena zahvaljujući cjepivu.

Alergija na mlijeko nije kontraindikacija za vakcine.

Od čega se sastoji pregled prije cjepiva? Budući da dijete treba biti 100% zdravo, da li je potreban detaljan pregled da se utvrdi da je djetetov imunitet spreman podnijeti cjepivo, te da se neće stvoriti neka reakcija zbog moguće postojeće bolesti koja nema vidljive simptome? Da li je potrebno uraditi nalaze? Ovo pitam jer sam se sama uvjerila u jako slabe preglede prije vakcine, a sve više je slučajeva gdje su djeca oštećena cjepivima jer nisu bila potpuno zdrava. Ne mogu svi biti slučajnost. Kao roditelj strahujem jer su cjepiva sve više povezane sa nastankom ozbiljnih bolesti, a ne mogu svi slučajevi biti izmišljeni i sve vise govore da na kraju nitko ne preuzima nikaku odgovornost. Pedijatri ne pitaju da li je dijete imalo reakciju na posljedne cjepivo, a istu su dužni prijaviti. Iako je autizam iskljucen kao nuspojava, da li je on ipak svrstan pod nuspojavu, sa objasnjenjem da vakcina moze pokrenuti autizam ako mu je dijete sklono?

Nema razloga da se radi krvna slika niti detaljni pregled, jer iz zdravstvenog kartona se lako vidi koja djeca imaju trajne kontraindikacije za cjepiljenje. Isto vrijedi i za alergije. Ukoliko je dijete imalo popratne reakcije na prethodno cjepivo, to stoji u njegovom kartonu, pa nema potrebe da pedijatar pita vas. Kontraindikacije su izuzetno rijetke. Djeca koja imaju “slabiju” krvnu sliku imaju više razloga da se cjepe jer su oni pod većim rizikom u slučaju da se zaraze bolešću. Ništa se neće destiti i ako se da cjepiva djetetu koje je u početnoj fazi infekcije drugim uzročnikom. Danas se rutinski preporučuje cjepivo i djece koja su zaražena HIV-om.Naravno, roditelje nitko ne sprječava da prije zakazanog cjepiva zatraže detaljan pregled sa krvnom slikom, ako će im to pomoći da odgovorno i redovno imuniziraju djecu.

Sva cjepiva u BiH koje se koriste u domovima zdravlja su prošle rigorozne kontrole od strane Svjetske zdravstvene organizacije, zemlje proizvođača i Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Nema ni jednog razloga za sumnju u kvalitet cjepiva.

http://www.vaccinesafety.edu/Vaccines_Do_Not_Cause_Autism.htm

Je li sprovedeno kliničko ispitivanje od strane zdravstvenih institucija BiH za predmetno cjepivo prije uvoza i puštanja u promet? Molim naziv kliničke studije za sva cjepiva i uvid u iste? Gdje mogu pogledati i zahtjevati ovo?

Da. Proizvodnja cjepiva je proces koji traje oko dvije godine. Tijekom tog procesa, svaka doza cjepiva se testira oko sto do tri stotine puta. Proizvođač garantira da je cjepivo u okviru propisanog standarda koji je mnogo viši nego za lijekove. Potom ispitivanja vrše nezavisni laboratoriji zemlje proizvođača i na kraju zemlje uvoznika.

http://www.almbih.gov.ba/kontakt/

http://www.vaccinesafety.edu/components

Da li je sprovedeno kliničko istraživanje o učincima sastojaka predmetnog cjepiva na dječji organizam i postoji li klinička studija o istom koja neoborivo dokazuje izostanak štetnih učinaka sastojaka cjepiva dugoročno na dječji organizam? Ako postoji, molim naziv i uvid u isto?

Naravno, samo što kliničke studije rijetko možete naći prevedene, a mnogo zavisi koje ključne riječi koristite u pretragama. Te studije su uglavnom na pub.med stranicama.

Evo konkretno za čuveni timerosal, a na ovom linku imate gomilu kliničkih studija i za druge sastojke.

Ukoliko ne odlučim cjepiti dijete, kakve preporuke imate za mene i za djetetovo zdravlje, jer kao roditelj želim mu pružiti najbolju njegu? Nadam se da ću brzo dobiti informacije.

Odlukom da odgodite ili odbijete primanje nekih cjepiva, preuzimate na sebe veliku odgovornost koja može ugroziti zdravlje, pa čak i život vašeg djeteta. Svaki puta kad se vaše dijete razboli i vi:

Pozovete hitnu pomoć;

Vozite se u kolima hitne pomoći;

Dođete u ambulantu hitne pomoći; ili

Dođete kod liječnika svog djeteta ili u bilo koju ambulantu, morate reći zdravstvenim radnicima da vaše dijete nije primilo svo cjepivo koje su obavezne za njegov ili njen uzrast. Neka vam je knjižica sa upisanim cjepivima pri ruci tako da možete prijaviti koje je točno cjepiva vaše dijete primilo, čak i kada ste pod stresom.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.