getbybus objavio

50 najpopularnijih Instagram lokacija u BiH: Tu su Kravice, Vrelo Bune, Blidinje, Jahorina...

Ramsko jezero
23.08.2023.
u 18:33

Nema sumnje da BiH svake godine postaje sve popularnija turistička destinacija. I sve to zahvaljujući fascinantnom spoju različitih kultura i netaknute prirode, navodi GetByBus

Platforma za pretragu i kupnju autobusnih karata GetByBus objavila je tekst o najpopularnijim Instagram lokacijama u Bosni i Hercegovini. 

Od 50 lokacija čak ih je 37 prirodne znamenitosti s Jahorinom na prvome mjestu koja broji preko 171.500 hashtagova na Instagramu, navode. 

"Nema sumnje da BiH svake godine postaje sve popularnija turistička destinacija. I sve to zahvaljujući fascinantnom spoju različitih kultura i netaknute prirode stvorenoj za nezaboravne fotografije! Od kupanja na vodopadima Kravice, skijanja na Jahorini i ispijanja turske kave na Baščaršiji, izbora je pregršt, ističe se u tekstu. 

Njihov tekst najpopularnijijih Instagram lokacija prenosimo u cijelosti:

50. Skijaški centar Ravna planina

Na 50. mjesto liste najpopularnijih Instagram lokacija u Bosni i Hercegovini smjestili smo Ravnu Planinu. Riječ je o omiljenom izletištu u selu Gornje Pale u blizini Sarajeva i olimpijske planine Jahorine. Skijaški centar otvorio je 2014. godine, što je pridonijelo popularnosti ove lokacije. Skijalište se može pohvaliti s impresivnih 12,5 km skijaških staza, uključujući glavnu stazu koja se proteže na 1400 metara i plavu stazu dugu 4,5 km. Dodatno, centar ima ski lift koji može primiti 800 skijaša svaki sat, što ga čini učinkovitim za posjetitelje.

Skijaški centar Ravna Planina
Skijaški centar Ravna Planina

49. Planina Konjuh

Ukupni broj mentiona: 5198

Smještena u sjeveroistočnom dijelu Bosne i Hercegovine, planina Konjuh je zadivljujuća planina puna skrivenih dragulja. Ova veličanstvena formacija nudi zadivljujuće krajolike, raznoliku floru i faunu, impresivne kanjone i šarmantne vodopade. Sve u svemu, Konjuh je utočište za planinare i ljubitelje prirode. Brojne pješačke staze imaju dobro definirane oznake za početnike i iskusne planinare. Osim toga, dostupni su obilasci s vodičem za one koji žele grupno planinariti.

Planina Konjuh
Planina Konjuh

48. Rezervat prirode Bijambare

Ukupni broj mentiona: 5554

Park prirode Bijambare već je godinama popularna destinacija u središnjoj istočnoj Bosni. Njegova sve veća popularnost rezultat je visoravni Karts koja se sastoji od špilja, rijeka, lijevkastih udubina i jezera. Pećina Bijambare, smještena u srcu visoravni, bez sumnje je najpopularnija atrakcija. Srećom, otvorena je za posjete gdje ljubitelji prirode mogu istražiti impresivnih 420 metara prolaza. Najveći prolaz, poznat kao “koncertna dvorana”, dobio je ime po svojim dimenzijama, otprilike 60 metara u promjeru i 15 do 30 metara u visinu.

47. Jezero Modrac

Ukupni broj mentiona: 5564

Jezero Modrac je umjetno jezero udaljeno oko 10 kilometara od grada Tuzle. Jezero povezuje mnoga šarmantna mjesta kao što su ProkosovićiKiseljakPoljiceBabice Donje Priluk. Jezero je nastalo 1964. godine nakon izgradnje brane na rijeci Spreči u Modracu. Zanimljivo, Modrac je bio jedna od najvećih akumulacija u bivšoj Jugoslaviji s površinom od 17 četvornih kilometara. Tijekom godina postalo je popularno mjesto za ribolov i planinarenje s prekrasnim pogledom.

Jezero Modrac
Jezero Modrac

46. Planina Vranica

Ukupni broj mentiona: 5820

Vranica je planinski masiv u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine, u blizini Travnika i Fojnice. Poznata je po svojoj zapanjujućoj prirodnoj ljepoti, sa slikovitim krajolicima, bujnim šumama, očaravajućim jezerima i zadivljujućim pogledima. Štoviše, mnogi smatraju Vranicu najljepšom planinom u srednjoj Bosni. Iako ima mnogo atrakcija, najpopularnije je malo selo u blizini Prokoškog jezera. Sa svojim sivim kosim krovovima selo izgleda kao iz bajke.

Selo kod Vranice
Selo kod Vranice

45. Gazi Husrev-begova džamija, Sarajevo

Ukupni broj mentiona: 6048

Gazi Husrev-begova džamija u Sarajevu značajna je povijesna i kulturna znamenitost baštine grada. Džamiju je dao izgraditi Gazi Husrev-beg, ugledni osmanski namjesnik, a dovršena je u 16. stoljeću. Muslimanima je stoljećima služila za molitve. Osim vjerskog značaja, dvorište džamije i okolna područja često se koriste za kulturna događanja, festivale i okupljanja zajednice. Danas je Gazi Husrev-begova džamija simbol vjerske tolerancije i multikulturalizma u Sarajevu.

Gazi Husrev-begova džamija, Sarajevo
Gazi Husrev-begova džamija, Sarajevo

44. Veliko Plivsko jezero

Ukupni broj mentiona: 6084

Još jedno očaravajuće djelo prirode, a dijelom i čovjeka, je Veliko Plivsko jezero kod Jajca. Jezero je umjetno prošireno u prošlom stoljeću. Ugniježđeno između brojnih prekrasnih atrakcija, popularnost i “Instagramabilnost” neprestano rastu, uz brojne fotografije na društvenim mrežama. Jedna od najjedinstvenijih atrakcija su Mlinčići, skupina drvenih vodenica na kaskadama jezera. Osim toga, u blizini drvenih koliba nalazi se šarmantan mali kafić, kao i suvenirnica s ručno rađenim suvenirima.

Veliko Plivsko jezero
Veliko Plivsko jezero

43. Rijeka Rzav

Ukupni broj mentiona: 6271

Rzav je rijeka duga 72 kilometra koja se proteže kroz Bosnu i Hercegovinu i Srbiju. Nalazi se u najistočnijem dijelu Bosne, a može se pohvaliti spektakularno čistom vodom, bujnom šumom i slikovitim pješačkim stazama. Bosanski dio rijeke povezuje prekrasne znamenitosti kao što su VišegradDonja JagodinaManastir DobrunProsjek Oplave. Štoviše, postoji čak i River Autocamp, što je savršeno polazište za ljubitelje planinarenja. Netaknuta priroda i prekrasni krajolici ne smiju se propustiti!

Rijeka Rzav
Rijeka Rzav

42. Boračko jezero

Ukupni broj mentiona: 6400

Smješteno u općini Konjic u Bosni i Hercegovini, Boračko jezero je slikovito glacijalno jezero koje se nalazi na nadmorskoj visini od 397 metara. Jezero se smjestilo u podnožju sjeveroistočne strane planine Prenj i poznato je po pogledu koji oduzima dah. Dvije susjedne planine, Black Mountain (1343 m) i Tranjine (1055 m), sa svojim strmim šumovitim padinama, ogledaju se u mirnim vodama jezera, dodajući posebnu draž.

Boračko jezero
Boračko jezero

41. Dvorac Ostrožac

Ukupni broj mentiona: 6402

Ostrožac je izuzetno mjesto koje utjelovljuje bogatu povijest četiriju vremenskih epoha. Prvobitno utvrda iz ranog željeznog doba, kasnije se razvila u srednjovjekovnu utvrdu, osmanski grad i konačno u habsburški dvorac. Strateški pozicioniran na vrhunskoj uzvisini uz lijevu obalu rijeke Une, ovaj kompleks predstavlja svjedočanstvo kontinuiteta života kroz stoljeća. Smještena u blizini grada Cazina, u blizini sela Ostrožac, tvrđava pruža prekrasan pogled na okolni krajolik, što je čini destinacijom koju morate posjetiti.

Ostrožac
Ostrožac

Najpopularnije Instagram lokacije 40-31

40. Nacionalni park Una

Ukupni broj mentiona: 6576

Nacionalni park Una, osnovan 2008. godine, posljednji je od tri nacionalna parka u Bosni i Hercegovini. Obuhvaća rijeke Unac i gornju Unu i izvor je poznate rijeke Krke. Park je netaknuta oaza koja igra ključnu ulogu u očuvanju jedinstvene flore, faune, zadivljujućih slapova i bujnih riječnih šuma u regiji. Nedvojbeno se ističe kao jedno od najvećih prirodnih čuda zemlje. Posjetitelji ga vole i zbog toga što je vrlo jednostavno organizirati izlet do njega iz različitih dijelova BiH i okolice.

Nacionalni park Una
Nacionalni park Una

39. Latinska ćuprija, Sarajevo

Ukupni broj mentiona: 6844

U glavnom gradu Sarajevu ima mnogo izuzetnih znamenitosti. Jedna od njih je Latinska ćuprija, poznata i kao Principova Ćuprija. Ime na prvi dojam sugerira da su ga izgradili Rimljani, no to zapravo nije istina. Naime, riječ je o osmanskom mostu koji je povezivao Miljacku sa katoličkim kvartom koji se u osmansko vrijeme zvao Latinluk. Drugi naziv odnosi se na atentat na nadvojvodu Franju Ferdinanda od strane Gavrila Principa, što je u konačnici dovelo do početka Prvog svjetskog rata.

Latinska ćuprija, Sarajevo
Latinska ćuprija, Sarajevo

38. Vrelo Bune

Ukupni broj mentiona: 6960

Ako ste u potrazi za idealnim mjestom za provesti dan u prirodi, plivati u kristalno čistim, osvježavajućim vodama ili slušati zvuk ptica ispod drveća – evo jednog posebnog mjesta! Vrelo rijeke Bune savršeno je za bijeg od gradske vreve i uživanje u mirnoj atmosferi. Smještena u blizini Mostara, Buna nudi fantastičnu priliku za jednodnevni izlet. Ovdje možete istraživati skrivene špilje, plivati pod svježim slapovima i diviti se tradicionalnim kamenim kućama koje lebde iznad riječnog toka. Zvuči dobro? Vjerujemo da brojke govore same za sebe!

Izvor rijeke Bune
Izvor rijeke Bune

37. Careva džamija, Sarajevo

Ukupni broj mentiona: 7131

Mnogi ljudi na Balkanu Bosnu smatraju “malom Turskom”. I ne čudi zašto, jer postoji veliki utjecaj s Istoka. Bilo da se radi o kuhinji, običajima, imenima ili arhitekturi. Ali svi se mogu složiti oko značaja našeg sljedećeg mjesta s liste najpopularnijih Instagram lokacija u Bosni i Hercegovini. Riječ je o prvoj osmanskoj džamiji u BiH, Carevoj džamiji u Sarajevu. Izgrađena između 1457. i 1565. godine, stoji kao svjedočanstvo bogate bosanske povijesti isprepletene s osmanskim osvajanjima Balkana.

Careva džamija
Careva džamija

36. Etno selo Stanišići

Ukupni broj mentiona: 7164

Što se događa kada spojite arhitekturu nadahnutu Bizantom, kršćanstvo i osmanski utjecaj? Vjerujemo da je selo Stanišići odgovor na to pitanje. Selo je 2000-ih stvorila lokalna obitelj koja je nastojala očuvati i pokazati bosansko kulturno nasljeđe. Sastoji se od raznih tradicijskih elemenata kao što su vodenice, mljekara, kovačnica, kameni bunar, štala, autohtone drvene kuće. Naime, mlin na potoku, izgrađen 1937., i danas je u funkciji, uz mlin iz 1917., koji i dalje melje brašno koje se koristi za pečenje u restoranu.

Etno selo Stanišići
Etno selo Stanišići

35. Jezero Rama

Ukupni broj mentiona: 7233

Ramsko jezero je umjetno jezero u sjevernohercegovačkoj regiji. Nastalo je izgradnjom brane na rijeci Rami 1968. godine. Naime, jezero je dugo 12 kilometara, a najveća dubina mu je oko 95 metara. Postao je omiljeno odredište među planinarima i ljubiteljima prirode koji traže mirno mjesto za uživanje u razgledavanju, plivanju i vožnji čamcem. Svoj šarm duguje veličanstvenim okolnim planinama RadušaMakljen, Ljubuša i Vrana.

Jezero Rama
Jezero Rama

34. Jezero Balkana

Ukupni broj mentiona: 7873

Balkana je također umjetno jezero koje se nalazi na obroncima planine Lisine u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine. Ono što je fascinantno je to što se sastoji od dvije različite kotline koje odlikuju brojni planinski izvori. Ime je dobio po Balkanskom poluotoku i postao je jedno od omiljenih izletišta u regiji zbog svoje netaknute prirodne ljepote. Bilo da putujete s obitelji, prijateljima ili solo, Balkana je savršen izbor za bijeg iz grada i uživanje u miru prirode.

Jezero Balkana
Jezero Balkana

33. Žuta tvrđava, Sarajevo

Ukupni broj mentiona: 8328

Ako želite vidjeti najljepši pogled na Sarajevo, vidjeti očaravajući zalazak sunca i doživjeti grad kao lokalci, onda je ovo mjesto neizostavno. Na listi 50 najpopularnijih Instagram lokacija u Bosni i Hercegovini pod brojem 33 nalazi se Žuta tvrđava, poznatija kao Žuta Tabija. Žuta tvrđava datira iz osmanskog razdoblja 18. stoljeća za vrijeme vladavine sultana Abdul Hamida I. Njen strateški položaj na brdu pružao je obrambenu prednost, omogućavajući odličnu točku za nadzor grada i potencijalnih osvajača. Danas je to popularno mjesto okupljanja mještana kako bi u zajedničkom društvu uživali u danu.

Žuta tabija, Sarajevo
Žuta tabija, Sarajevo

32. Planina Zelengora

Ukupni broj mentiona: 8533

Bosna i Hercegovina je zemlja prelijepih planina. Jedinstvena Zelengora smještena je u jugoistočnoj regiji Dinarskog gorja. Također je dio Nacionalnog parka Sutjeska, poznatog po svojim prekrasnim krajolicima. Ime “Zelengora” jednostavno dočarava njen izgled. Planina je ovo ime dobila zbog svojih bujnih, živopisnih zelenih livada i guste šume. Kao rezultat toga, planinarenje i trekking su među najpopularnijim aktivnostima, s nekoliko dobro označenih staza.

Zelengora
Zelengora

31. Rijeka Trebišnjica

Ukupni broj mentiona: 9368

Rijeka Trebišnjica je značajan plovni put na Balkanu, koji povezuje gradove Trebinje Dubrovnik. Naime, nastaje iz kraških izvora na području općine Trebinje u Bosni i Hercegovini. Prostirući se oko 96 kilometara, to je najduža rijeka ponornica u Europi. Osim toga, na rijeci postoje brojne sportske aktivnosti, poput raftinga, vožnje kajakom i kanuom. Osim toga, Trebišnjica je ključni resurs za poljoprivredu i navodnjavanje u regiji. Zalijevanje plodnih poljoprivrednih površina i vinograda doprinosi lokalnom gospodarstvu i tradicionalnom načinu života.

Rijeka Trebišnjica
Rijeka Trebišnjica

Top Instagram lokacije 30-21

30. Džamija Ferhadija, Banja Luka

Ukupni broj mentiona: 9409

Džamija Ferhadija u Banja Luci, izgrađena 1579. godine za vrijeme osmanske vladavine, najstarija je i najistaknutija islamska građevina u gradu. Dao ju je izgraditi Ferhad paša Sokolović, istaknuti general i državnik. U ratu devedesetih godina prošlog stoljeća džamija je doživjela teška bombardiranja. Međutim, nakon završetka rata, učinjeni su napori da se džamija obnovi koristeći izvorne planove i materijale iz 16. stoljeća. Danas je džamija Ferhadija poznati simbol banjalučke kulturne baštine.

Džamija Ferhadija, Banja Luka
Džamija Ferhadija, Banja Luka

29. Prokoško jezero

Ukupni broj mentiona: 9582

Prokoško jezero je prekrasno planinsko jezero smješteno ispod planine Vranice u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine. Jezero je poznato po svojoj zapanjujućoj prirodnoj ljepoti i slikovitom okruženju. Popularno je odredište među ljubiteljima prirode, planinarima i svima onima koji vole aktivnosti na otvorenom zbog svojih slikovitih krajolika i intrigantnih kuća. A u posljednje vrijeme postao je jedna od najpopularnijih Instagram lokacija u Bosni i Hercegovini, s preko 9582 ljudi koji su objavili na društvenim mrežama!

 Prokoško jezero
Prokoško jezero

28. Vodopad Pliva

Ukupni broj mentiona: 10,190

Netko bi mogao pretpostaviti da samo Hrvatska ima vodopade koji oduzimaju dah na ovom području, i pogriješio bi. Bosna i Hercegovina nas je tako više puta iznenadila svojom spektakularnom prirodnom ljepotom, a mi smo spremni za još jedan prirodni dragulj. Dopustite da vam predstavimo čarobni vodopad Plive kod Jajca, jedan od najljepših vodopada u Europi. Osim zadivljujućeg vodopada od 20 metara, možete istražiti očaravajuću šumu, bistru rijeku i tradicionalne kuće srednjovjekovnog izgleda. Ako se odlučite krenuti iz Jajca, učinite to pješice kako ne biste propustili zapanjujuću prirodnu ljepotu.

Vodopad Pliva
Vodopad Pliva

27. Planina Ozren

Ukupni broj mentiona: 10,193

Smještena u blizini Doboja u sjevernoj Bosni, planina Ozren godinama ima kulturni i tradicionalni značaj. Naime, Ozren je mjesto gdje se održava tradicionalno okupljanje planinskih germana (na bosanskom trava iva). Generacijama su ljudi vjerovali da biljka ima medicinske prednosti i da se može koristiti u tradicionalnoj medicini. Zanimljivo je da je ovaj običaj dospio na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine i održava se svakog 11. rujna.

Planina Ozren
Planina Ozren

26. Katedrala Srca Isusova, Sarajevo

Ukupni broj mentiona: 10,449

Kao što smo ranije utvrdili, Bosna i Hercegovina je kulturni lonac kršćana, protestanata i muslimana. Iako su ovim prostorima vladali Osmanlije, čiji je utjecaj i danas jak, u Sarajevu nisu samo džamije. Jedan sjajan primjer je Katedrala Srca Isusova, poznata kao Sarajevska katedrala. Ova katolička crkva ujedno je i najveća katedrala u Bosni i Hercegovini. Odlučite li ju posjetiti, pronaći ćete ju kako ponosno stoji u sarajevskoj četvrti Stari grad.

Katedrala Srca Isusova
Katedrala Srca Isusova

25. Planina Čvrsnica

Ukupni broj mentiona: 10,533

Bosna i Hercegovina ne razočarava veličanstvenim planinama. Jedan zadivljujući primjer je visoka planina Čvrsnica. S vrha Pločno od 2228 metara, s planine se pruža prekrasan pogled na rijeku Neretvu i Park prirode Blidinje. Kao rezultat toga, postalo je popularno mjesto za planinarenje i kampiranje među entuzijastima na otvorenom. Zanimljivo, između Čvrsnice i Vran planine nailazi se na Hajdučku republiku Mijata Tomića. Ova samoproglašena republika nastala je iz prosvjeda zemljoposjednika prema vlasti koja je odbila riješiti pitanje struje.

Planina Čvrsnica
Planina Čvrsnica

24. Manastir Svetog Vasilija Ostroškog, Bijeljina

Ukupni broj mentiona: 10,629

Mnogi samostani stoje na brdima, ali koliko ih znate da stoje “u brdu”? Objasnimo. Naime, cijeli kompleks sastoji se od dva dijela. Gornji ili “bijeli” izgleda kao da je isklesan iz kamena. Do njega ćete morati prijeći usku stazu dugu tri kilometra. Drugi, Donji samostan je veći prostor koji obuhvaća crkvu Svete Trojice. Mnogi pravoslavni vjernici smatraju ovo mjesto cijenjenim odredištem hodočašća. Ispred oltara posjetitelji će pronaći pokrov s relikvijama Svetog Vasilija Ostroškog.

Manastir Svetog Vasilija Ostroškog
Manastir Svetog Vasilija Ostroškog

23. Nacionalni park Sutjeska

Ukupni broj mentiona: 10,658

Jeste li znali da je Nacionalni park Sutjeska najstariji nacionalni park u Bosni i Hercegovini, osnovan 1952. godine? Što se tiče atrakcija, to je najbogatiji nacionalni park u zemlji. Park se uglavnom sastoji od šuma, koje zauzimaju 66% njegove ukupne površine. Ostalo su veličanstvene planine, livade, ratni memorijalni park Tjentište i najviši vrh zemlje Maglić. Dodatno, Nacionalni park Sutjeska može se pohvaliti posljednjom prašumom u Europi, Perućicom, u kojoj se nalazi čuveni vodopad Skakavac.

Nacionalni park Sutjeska
Nacionalni park Sutjeska

22. Brdo ukazanja, Međugorje

Ukupni broj mentiona: 10,976

Međugorje je naselje u Bosni i Hercegovini, a od 1981. godine Brdo ukazanja mjesto je hodočašća katolika zbog ukazanja Djevice Marije. Prva viđenja Djevice Marije u Međugorju dogodila su se na obroncima brda Podbrdo. Ova lokacija se nalazi nekoliko stotina metara iznad zaseoka Bijakovići. Do mjesta ukazanja dolazi se strmom stazom na Brdo ukazanja koja počinje kod kuća Bijakovića.

Brdo ukazanja, Međugorje
Brdo ukazanja, Međugorje

21. Štrbački Buk

Ukupni broj mentiona: 11 292

Čuveni Nacionalni park Una smo već spomenuli, ali moramo vam predstaviti njegovu zvijezdu, Štrbački buk. Štrbački buk je 24 metra visok vodopad u blizini Kulen Vakufa Orašca na granici Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Držeći impresivno 21. mjesto na našoj listi najboljih Instagram lokacija u Bosni i Hercegovini, njegova popularnost je dosegla impozantnih 11 292 spominjanja na Instagramu. Brojke su obećavajuće i svi možemo očekivati da će njegova popularnost s vremenom rasti.

Štrbački Buk
Štrbački Buk

Top Instagram lokacije 20-11

20. Romanija

Ukupni broj mentiona: 11,589

Romanija je planina u istočnom dijelu Bosne i Hercegovine, oko 20 km istočno od Sarajeva. Smjestila se između susjednih vrhova Ozrena na sjeveru i Jahorine na jugu. Zanimljivo je da je planina nekada bila dom Ilira prije nekih 2000 godina. Danas se na Glasinačkom polju nalazi 27 utvrđenih naselja. Osim toga, Romanija je popularno odredište alpinista, s brojnim okomitim stjenovitim liticama visokim preko 100 metara.

Romanija
Romanija

19. Rijeka Pliva

Ukupni broj mentiona: 11,621

Rijeka Pliva, iako mala veličinom, dragocjen je biser središnje Bosne i Hercegovine, koji se može pohvaliti ogromnim prirodnim, kulturnim i povijesnim značajem. Stoljećima je ovo područje služilo kao baza Bosanskog kraljevstva, s Jajcem kao stalnim sjedištem posljednjih vladara kraljevstva. Rijeka Pliva proteže se u dužini od samo 33 km, a napajaju je dva snažna izvora u podnožju planine Smiljevac-Jastrebnjak. Trenutno je rijeka Pliva popularno odredište za kampiranje, planinarenje i jednodnevne izlete općenito.

Rijeka Pliva
Rijeka Pliva

18. Brdo Visočica

Ukupni broj mentiona: 13,067

Jeste li čuli za Visočicu, poznatu i kao Hill Town? To je popularno brdo u Bosni i Hercegovini koje se nalazi na impresivnoj visini od 213 metara. Jedan od razloga zašto je tako poznato je taj što se na njemu nalazio Stari grad Visoki. No, tijekom godina pojavile su se mnoge teorije i legende koje upućuju na to da su Visočicu stvorili vanzemaljci ili pračovjeci. To je prvenstveno zbog jedinstvenog oblika piramide, ali teoriju su lako pobili arheolozi i geolozi.

Visočica
Visočica

17. Planina Maglić

Ukupni broj mentiona: 16,338

Ukratko smo spomenuli ovu veličanstvenu planinu, ali sada je treba i pravi uvod. Naime, Maglić je najviša planina u Bosni i Hercegovini. U masivu Maglića nalaze se dva vrha: Veliki Maglić (2386 m) sa bosanskohercegovačke strane i Crnogorski Maglić (2388 m) sa crnogorske strane. Vrhu za planinarenje možete pristupiti s južne strane, koja se diči bujnom vegetacijom trave i planinskog bora. Većina ruta do vrha zahtijeva dvodnevno pješačenje.

Najpopularnije Instagram Lokacije u Bosni i Hercegovini - Maglić
Maglić

16. Park prirode Blidinje

Ukupni broj mentiona: 18,186

Park prirode Blidinje je prekrasno prirodno područje u Bosni i Hercegovini. Osim toga, udaljen je samo sat i pol vožnje od Jadranske obale. Park se prostire na 358 km² u podnožju Čvrsnice i Vranske planine. Može se pohvaliti jedinstvenim geomorfološkim karakteristikama, raznolikom florom i faunom te netaknutom prirodnom ljepotom. Jedan od tih geografskih fenomena su i Hajdučka vrata. Stoga, ako želite pobjeći od gradske vreve, toplo preporučamo posjet Parku prirode Blidinje.

Najpopularnije Instagram Lokacije u Bosni i Hercegovini - Hajdučka Vrata - Blidinje
Hajdučka Vrata – Blidinje

15. Jezero Perućac

Ukupni broj mentiona: 22,959

Perućac, poznato i kao Perućačko jezero, umjetno je jezero u istočnom dijelu Bosne i Hercegovine na granici sa Srbijom. Jezero se nalazi u kanjonu prelijepe rijeke Drine. Poznato je po svom prekrasnom krajoliku i netaknutoj prirodnoj ljepoti. Štoviše, možete pronaći više mogućnosti smještaja s kućama na rijeci. Oni malo avanturistički raspoloženi mogu se odlučiti za kampiranje ispod bujnih šumskih grana.

Najpopularnije Instagram Lokacije u Bosni i Hercegovini - Perućac
Perućac

14. Rijeka Miljacka

Ukupni broj mentiona: 23,722

Miljacka je poznata rijeka koja teče kroz Sarajevo i o kojoj su zapisane mnoge bosanske pjesme. To je ujedno i jedna od najljepših rijeka, s desecima osmanskih mostova u dužini od 35,9 kilometara. Neki mostovi čak datiraju iz 13. stoljeća, dok su mnogi drugi iz 16. stoljeća. Glavne znamenitosti duž rijeke su Kozja ćuprijaLatinska ćuprijaDrvenija ćuprijaFestina Lente ćuprija Skenderija ćuprija.

Najpopularnije Instagram Lokacije u Bosni i Hercegovini - Rijeka Miljacka
Rijeka Miljacka

13. Fontana Sebilj, Sarajevo

Ukupni broj mentiona: 28,324

Smještena u središtu legendarne Baščaršije u Sarajevu, česma Sebilj svjedočanstvo je osmanskog majstorstva i umjetnosti. Ova prelijepo ukrašena drvena fontana datira iz 1753. godine. Fontana je toliko popularna da postoji pet replika u svijetu, od kojih je većinu Sarajevo poklonilo. Ipak, nađete li se pred originalom, svakako pijte iz nje. Prema ovdašnjoj legendi, onaj ko pije sa česme, jednog dana će se vratiti u Sarajevo. A tko se ne bi želio vratiti u ovaj čarobni grad?

Najpopularnije Instagram Lokacije u Bosni i Hercegovini - Sebilj, Sarajevo
Sebilj , Sarajevo

12. Vrelo Bosne

Ukupni broj mentiona: 30,338

Vrelo Bosne je izvor u središnjoj Bosni i Hercegovini koji rađa rijeku Bosnu. Protječe na periferiji glavnog grada Sarajeva, u blizini Ilidže. Štoviše, Vrelo Bosne je poznata prirodna atrakcija posebna po svojoj ljepoti. A za sve su to zaslužni lokalni tinejdžeri koji su je obnovili nakon zapuštenosti 90-ih godina. Mjesto se može pohvaliti s nekoliko otočića povezanih drvenim mostovima. Također je dom patki i labudova, što doprinosi njegovoj romantičnosti.

Vrelo Bosne
Vrelo Bosne

11. Rijeka Sutjeska

Ukupni broj mentiona: 32,206

Iako smo već spomenuli Nacionalni park Sutjeska, htjeli smo vas upoznati s njegovom žilom kucavicom, rijekom Sutjeskom. Ova 35 kilometara duga pritoka Drine osvojila je brojne korisnike Instagrama koji ovdje dolaze na rafting, kampiranje u podnožju Tjentišta ili planinarenje impresivnim kanjonom rijeke. Štoviše, to je popularno polazište za planinarenje za mnoge planine, poput Maglića. Stoga preporučamo da ovdje provedete nekoliko dana i istražite obližnje znamenitosti. Ljubitelje ribolova razveselit će i podatak da je rijeka bogata potočnom pastrvom.

Rijeka Sutjeska
Rijeka Sutjeska

Top 10 Instagram lokacija u Bosni i Hercegovini

10. Planina Igman

Ukupni broj mentiona: 34,356

Došli smo do naših konačnih top 10 najpopularnijih Instagram lokacija u Bosni i Hercegovini sa spektakularnom planinom Igman na posljednjem mjestu. Od bujnih šuma i prostranih zelenih livada do užurbane skijaške visoravni, planina Igman ne razočarava. Ova planina u blizini Sarajeva nudi obilje aktivnosti. Skijanje, planinarenje, penjanje, trekking – na Igmanu možete sve. Štoviše, ako dosegnete njegov vrh, možete vidjeti Jadransko more i Crnu Goru. Skijaški centar se sastoji od Velikog i Malog Polja, svako sa sportskim sadržajima.

Igman
Igman

9. Vodopad Kravice

Ukupni broj mentiona: 35,713

Vodopad Kravice je najposjećeniji vodopad u Bosni i Hercegovini. I broj spominjanja to pokazuje. Područje krasi bujno zelenilo i mirna jezera, stvarajući nezaboravno iskustvo za ljubitelje prirode. Ova znamenita destinacija nalazi se u blizini sela Studenci, oko 40 kilometara južno od Mostara. Da biste došli do njega, preporučujemo rent-a-car i slikovitu vožnju iz Mostara. Iako su dostupne mnoge aktivnosti, posjetitelji ovdje dolaze plivati u smaragdnozelenim bazenima ispod spektakularnih slapova.

Kravice Waterfall
Kravice Waterfall

8. Utvrda Blagaj

Ukupni broj mentiona: 57,588

Blagajska tvrđava, poznata i kao Stari grad Blagaj, je srednjovjekovni kompleks u blizini grada Blagaja. Izgrađen tijekom 6. stoljeća, ima fascinantnu povijest i značajnu kulturnu važnost. Kroz stoljeća je bio uporište bosanskih kraljeva, osmanskih vladara, pa čak i Austro-Ugarske. Nadalje, ova drevna utvrda leži na visokom i nepristupačnom krškom brežuljku. Nalazi se na 310 metara nadmorske visine i 266 metara iznad izvora rijeke Bune.

Blagaj
Utvrda Blagaj

7. Planina Vlašić

Ukupni broj mentiona: 64,282

Sa 64,282 spominjanja Vlašić planina postala je momentalno popularna. Filmska zvijezda A liste bosanskih planina našla se na sretnom broju 7 na našoj listi Instagram lokacija u Bosni i Hercegovini. Popularnost raste svakim danom, s brojnim ljudima koji hrle na ovu veličanstvenu planinu kako bi uživali u skijanju, snowboardanju, planinarenju i još mnogo toga. Planina je idealna za sve: obitelji s djecom, grupe prijatelja i parove. Svi dolaze na Vlašić, veličanstvenu planinu u blizini grada Travnika, kako bi uživali u zimskim čarolijama.

Vlašić
Vlašić

6. Vrh Trebevića

Ukupni broj mentiona: 71,140

Što ako vam kažemo da postoji savršeno mjesto za one željne avanture? Od brdskog biciklizma i planinarenja do penjanja, ovdje ima mnogo aktivnosti. Štoviše, zimi možete skijati, snowboardati ili sudjelovati u drugim zimskim sportovima. Dobrodošli na Trebević, slikoviti vrh u blizini Sarajeva. Do vrha možete pješačiti raznim dobro označenim stazama ili se voziti žičarom. Ako želite provesti više vremena na planini, na raspolaganju su vam planinske kuće i spavaonice.

Najpopularnije Instagram Lokacije u Bosni i Hercegovini - Trebević
Trebević

5. Termalna rivijera Ilidža

Ukupni broj mentiona: 72,392

Termalna rivijera Ilidža je popularna turistička destinacija u Ilidži, općini u blizini Sarajeva. Poznata po termalnim vodama i prirodnim ljepotama, Termalna rivijera privlači i domaće i turiste. Glavna atrakcija Termalne rivijere je termalno lječilište koje nudi ljekovite vode bogate mineralima. Spa sadržaji uključuju unutarnje i vanjske bazene, saune i razne wellness tretmane. Jedan od vrhunaca je Velika aleja ili Velika avenija, zadivljujuće šetalište s drvoredima koje vodi do termi.

Najpopularnije Instagram Lokacije u Bosni i Hercegovini - Velika Aleja
Velika Aleja

4. O.C. Bjelašnica

Ukupni broj mentiona: 72,523

Olimpijski centar Bjelašnica je još jedna prekrasna planinska destinacija jugozapadno od Sarajeva. Bilo je jedno od glavnih mjesta održavanja Zimskih olimpijskih igara 1984. i poznato je po svojoj zapanjujućoj ljepoti i raznolikim aktivnostima na otvorenom. Da biste došli do planine, krenite slikovitom vožnjom iz Sarajeva automobilom ili javnim prijevozom. Bjelašnica nudi mnoštvo aktivnosti tijekom cijele godine. Tijekom toplih mjeseci možete uživati u planinarenju, brdskom biciklizmu i paraglidingu usred zadivljujućih krajolika. Zimi se Bjelašnica pretvara u utočište zimskih sportova, privlačeći skijaše i snowboardere sa svih strana.

Najpopularnije Instagram Lokacije u Bosni i Hercegovini - O.C. Bjelašnica 
O.C. Bjelašnica 

3. Stari most, Mostar

Ukupni broj mentiona: 75,777

Jedna od najpoznatijih Instagram lokacija u Bosni i Hercegovini našla se u starom gradu MostaruLegendarni Stari most na Neretvi već godinama osvaja posjetitelje i mještane. Sagradili su ga Osmanlije u 16. stoljeću, a od tada je čak 8 puta bio domaćin natjecanja Red Bull Cliff Diving! Ali nemojte misliti da lokalno stanovništvo ne skače s njega radi rekreacije. Štoviše, oni čak imaju svoje natjecanje usred ljeta. Sve u svemu, mnogi smatraju Stari most izvanrednim primjerom balkanske islamske arhitekture sa svojom masivnošću i blago zašiljenim oblikom. Stoga, ako niste, morate ga posjetiti!

Najpopularnije Instagram Lokacije u Bosni i Hercegovini - Stari most, Mostar
Stari most, Mostar

2. Baščaršija, Sarajevo

Ukupni broj mentiona: 169,715

Druga najpopularnija lokacija na Instagramu na našoj listi je kultna Baščaršija u srcu Sarajeva. Jedan, jedini, legendarni trg bio je tema posvete u mnogim pjesmama, legendama, pričama, a nadamo se uskoro i vašem Instagram feedu. Baščaršija na turskom jeziku znači glavni trg, a od 15. stoljeća, kada je grad osnovan, bila je središte grada. Nažalost, značajno ga je smanjio požar u 19. stoljeću. Međutim, njegova povijesna i kulturna veličina i važnost ostaju.

Najpopularnije Instagram Lokacije u Bosni i Hercegovini - Baščaršija, Sarajevo
Baščaršija, Sarajevo

1. Planina Jahorina

Ukupni broj mentiona: 171,503

Broj jedan s naše liste 50 najpopularnijih Instagram lokacija u Bosni i Hercegovini osvojila je kultna planina Jahorina. Jahorina, u blizini Sarajeva, zadivljujuća je destinacija poznata po svojoj bogatoj povijesti skijanja i slikovitim krajolicima. Hvaleći se ostavštinom koja datira iz Zimskih olimpijskih igara 1984., razvila se u vrhunsko skijaško središte. Od skijanja i snowboardanja do hodanja po snijegu i sankanja, imate mnogo aktivnosti u kojima možete sudjelovati. Ne propustite Jahorina Challenge, godišnji zimski sportski događaj koji privlači željne uzbuđenja sa svih strana, piše getbybus.

Najpopularnije Instagram Lokacije u Bosni i Hercegovini - Jahorina

Jahorina

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?