bez muke

5 trikova kako ukloniti ostatke svijeće iz staklenih posudica

Dreamstime
06.04.2021.
u 20:39

Ukoliko ste potrošili svijeću, a jako vam se sviđa staklena posuda u kojoj je bila, posegnite za trikovima kako biste bez problema uklonili sav vosak iz nje i iskoristili je za nešto drugo. 

1. Stavite je u mikrovalnu

Napunite staklenku vodom i stavite je u mikrovalnu pećnicu na minutu i pol, najviše dvije. To će pomoći da se vosak otopi i izdigne iznad razine vode. Kad ste gotovi, ostavite staklenku i vodu da se ohlade pa žlicom ili nožem izvadite vosak s površine, prenosi 24sata.hr. 

Važna napomena: U mikrovalnu ne stavljajte ostatke svijeće na čijem filteru je metalni držač - najprije ga izvadite. Naime, metalni predmeti ne smiju se stavljati u mikrovalnu.

2. Pomaže i zamrzivač

Ovo je vjerojatno najlakša i najčišća metoda, no ovaj savjet pomaže samo ako u posudi ne ostane previše voska, ne više od centimetar i pol.

Kad je zamrznut, vosak se smanjuje što mu omogućuje odvajanje od rubova posude. Posudicu s ostacima svijeće u zamrzivaču ostavite preko noći, a potom je jednostavno preokrenite i izgurajte vosak žlicom van. 

3. Dobra je i vruća voda

Ova metoda najbolje djeluje kod svijeća u širim posudama. Jednostavno ulijte kipuću vodu tako da je posuda puna gotovo do vrha - neka ostane centimetar prostora do samog ruba.

Kad ste to napravili, ostavite sve neka stoji. Vidjet ćete kako se vosak diže, slično kao u mikrovalnoj, ali sporije. Na kraju ga izvadite. 

Napomena: Ispod posude u koju ćete ulijevati vrući vodu stavite podložak kako ne bi oštetili površinu stola ili radne plohe u kuhinji, prenosi realsimple.com. 

Postoji još jedan način uklanjanja ostatka svijeće - stavite staklenku s ostacima voska u lonac pa oko nje uspite vruću vodu i ostavite. Vosak će omekšati i lakše ćete ga izvaditi.

4. I pećnica je odlično pomagalo

Ova je metoda dobra ako imate više staklenih posudica s ostacima svijeće. Najprije zagrijte pećnicu na temperaturu između 70 i 90 stupnjeva.

Dok se ona zagrijava, na protvan stavite aluminijsku foliju pa na to posložite staklenke, ali naopako - tako da se vosak tijelom zagrijavanja otapa i izlazi na foliju. Sve bi trebalo biti gotovo za nekih 15 minuta. 

Foliju s ostacima svijeće bacite tek kad se vosak ohladi i stisne kako vam ne bi curio naokolo.

5. Pomoći će i sušilo za kosu

Poanta je izložiti vosak toplini kako bi omekšao, a za to vam može poslužiti i sušilo za kosu. Jednom kad vosak postane mekan, izvadite ga žlicom ili nožem pa staklenku operite u vrućoj vodi.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije