SAVJETI STRUČNJAKA

5 kuhinjskih predmeta koje bismo trebali redovito čistiti ili zamijeniti

kuhinja
Shutterstock
09.11.2023.
u 18:55

Sirovo meso, povrće, kruh i druge namirnice dospiju na dasku za rezanje, a prema Murphy, noževi koje koristite stvaraju na njima brazde koji brzo postaju leglo bakterija.

Kako bi nam kuhinje uvijek bile čiste i sigurne za zdravlje, američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti nude dva općenita savjeta: Čistite i dezinficirajte, no čak i ako to radite redovito, u kuhinji se mogu razmnožiti bakterije na mjestima gdje to najmanje očekujete, kaže stručnjakinja za čišćenje Robin Murphy, i otkriva koje bismo kuhinjske predmete možda češće trebali mijenjati:

1. Spužve

Koliko često mijenjate spužvice? Iako vam pomažu u čišćenju, također mogu širiti bakterije. "Spužve su sklone razvoju bakterija, zbog njihove porozne strukture i čestog kontakta s onečišćenjima", kaže Murphy i predlaže svaki tjedan drugu spužvu.

2. Daske za rezanje

Sirovo meso, povrće, kruh i druge namirnice dospiju na dasku za rezanje, a prema Murphy, noževi koje koristite stvaraju na njima brazde koji brzo postaju leglo bakterija. "Pravilo je zamijeniti barem jednom godišnje", kaže ona.

3. Posude za led

Jeste li primijetili da vam led ima pomalo čudan okus? “Razlog su mirisi iz zamrzivača koji se upijaju u posudu i prenose na led”, kaže Murphy, što može utjecati na okus leda.

4. Drveni pribor

Drvene žlice, kuhače i ostalo posuđe od drva poroznije je od suđa izrađenog od drugih materijala, pa ga je važno zamijeniti ako nastanu pukotine ili ako zadrži jake mirise i mrlje koje se ne mogu ukloniti.
 
5. Aparat za kavu

Mnogi ljudi odbacuju preporuke proizvođača o redovitom čišćenju aparata za kavu, no ako to ne činite, u aparatu se nakupljaju kalcij i plijesan, kaže Murphy. "Osim čišćenja vanjskog dijela aparata za kavu i košare, nemojte zanemariti čišćenje spremnika za vodu, koji mnogi ne čiste dovoljno često", dodaje za Best Life..

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije