Lokalni izbori

3,2 milijuna birača bira među 30 tisuća kandidata

12.11.2020.
u 21:07

Ove nedjelje nešto više od 3,2 milijuna državljana Bosne i Hercegovine s pravom glasa moći će izaći na lokalne izbore te dati svoj glas za političku opciju ili kandidata za koje smatraju da će najbolje predstavljati njihove interese ili se boriti za razvoj lokalne zajednice iz koje dolaze, piše Večernji list BiH

Poštivanje mjera

U specifičnim uvjetima, koji su posljedica pandemije, izborna kampanja ide svojim tijekom te se dobrim dijelom odvija u virtualnom prostoru posredstvom društvenih mreža, iako neki i dalje ne odustaju od skupova, a sam festival demokracije provodit će se uz jasne i stroge epidemiološke mjere.

Biračka mjesta bit će otvorena od 7 do 19 sati, a uz pokazivanje jednoga od važećih bh. identifikacijskih dokumenata (osobna iskaznica, vozačka dozvola, putovnica) na biračkom mjestu, birač dobiva kombinaciju glasačkih listića koja mu pripada i ostvaruje pravo na glasanje. Tajnost glasanja osigurana je na biračkom mjestu.

Iz Središnjega izbornog povjerenstva objašnjavaju kako državljani Bosne i Hercegovine na ovim izborima biraju 64 općinska vijeća u Federaciji Bosne i Hercegovine, 56 skupština općina u Republici Srpskoj, 120 načelnika općina u BiH, 14 gradskih vijeća u Federaciji BiH, sedam skupština gradova u Republici Srpskoj, 22 gradonačelnika u BiH i Skupštinu Distrikta Brčko Bosne i Hercegovine.

Zajamčena mjesta za pripadnike nacionalnih manjina predviđena su u 21 općini za 23 kandidata, a prvi put na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini gradonačelnik Grada Istočno Sarajevo bira se neposredno, u skladu s izmjenama Izbornoga zakona Republike Srpske.

Osim 120 načelnika i 22 gradonačelnika, na lokalnim izborima 2020. godine biraju se i 3142 vijećnika/odbornika, a na samim izborima sudjeluju ukupno 543 politička subjekta - 129 političkih stranaka, 262 neovisna kandidata, 72 koalicije, devet lista neovisnih kandidata, 71 neovisni kandidat za nacionalne manjine.

Kada je riječ o kandidatima, ovjereno je ukupno njih 30.809 kandidata, od čega 425 kandidata za načelnike/gradonačelnike, 30.188 kandidata za općinska vijeća, odnosno skupštine općina ili gradska vijeća, odnosno skupštine grada i skupštinu Distrikta Brčko BiH, te 196 kandidata predstavnika nacionalnih manjina.

Istodobno, u nekoliko općina na glasačkom listiću za načelnika/gradonačelnika nalazi se samo po jedan ovjereni kandidat: Domaljevac-Šamac, Orašje, Teočak, Mrkonjić Grad, Jezero, Olovo, Grude, Ravno i Usora.

Glasovanje poštom

Kada je riječ o središnjem biračkom popisu, stanje na dan 1. listopada u ponoć pokazuje kako je upisano 3,283.380 birača, i to: broj redovitih birača je 3,141.257, broj birača sa statusom raseljene osobe koji glasuju u odsutnosti je 7925, broj birača sa statusom raseljene osobe koji glasuju osobno je 14.059, broj birača koji glasaju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH je 704, broj birača koji glasuju poštom je 102.377 i 17.058 birača upisano je za glasanje preko mobilnog tima (to su redoviti mobilni timovi, ne oni posebni COVID-19, a o tome će SIP BiH imati izvješće nakon izbora). Iz SIP-a navode i kako je formirano 5759 biračkih mjesta, uključujući i 388 mobilnih timova (to su redoviti mobilni timovi, ne oni posebni COVID-19 mobilni timovi, o čemu će SIP BiH imati informaciju nakon izbora). Način održavanja izbora jasno je propisan kroz upute koje za cilj imaju očuvanje zdravlja građana, i to nizom postupaka od samoga dolaska na izborno mjesto. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?