Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

3 pitanja koja si roditelj mora postaviti prije djetetova povratka u školu

29. kolovoza 2020. u 13:17 0 komentara 78 prikaza

Tako je i Američka pedijatrijska akademija objavila izvještaj s preporukom da se djeca vrate u školske klupe radi društvenih i psihičkih dobrobiti te kako bi imali priliku učiti u za to prigodnijem okruženju.

Kako se većina ljudi vratila u urede, zaposleni roditelji su zabrinuti jer ne znaju kako uspostaviti ravnotežu između posla i djeteta, u slučaju da njihovo dijete ne može u školu. Uz to se javlja i pitanje koliko je siguran boravak u školi obzirom na trenutnu situaciju...

1. Koliko je dijete staro?

Prema dosadašnjim izjavama stručnjaka da se zaključiti kako djeca mlađa od 10 godina nisu u rizičnoj skupini, pojasnila je dr. Celine Gounder, specijalist za zarazne bolesti u New Yorku.

Iz tog razloga liječnica napominje kako je starost djeteta važan faktor. Tako mala djeca ne moraju predstavljati prijetnju za ostale učenike i učitelje jer su virus vjerojatno dobili od odraslih osoba, dok će učenici viših razreda i srednje škole lakše prenositi virus u okolinu pa je karantena u tom slučaju izglednija.

 

2. Jesu li svi zdravi u vašoj obitelji?

Dr. Tim Lahey, specijalist za infektivne bolesti na sveučilištu Vermont smatra da se roditelji moraju zapitati što je najbolje za njihovo dijete kada je u pitanju zdravlje ali i razvoj. „Naravno, ja ne bih na vrhuncu epidemije poslao u školu dijete koje se bori s teškim zdravstvenim problemom“, pojašnjava. Djeca koja imaju posebne potrebe mogu u školi dobiti sve potrebne resurse i pomoć pri učenju koja im je potrebna, a ostanak kod kuće bi mogao značiti manjak stresa i distrakcija. U svakom slučaju, roditelji najbolje znaju što je za njihovo dijete dobro.

3. Je li moguće izbjeći virus u školi?

Dok cjepivo ne bude svima dostupno nema garancije da vaše dijete koronavirusu neće biti izloženo u školi, pa je moguće računati i na samoizolacije u nekom trenutku školske godine.

 

"Ne možete napraviti krivi odabir ako je povratak u školu obavezna, pa je važno to prihvatiti i ne osjećati se zbog toga krivima. Za većinu je djece povratak u školu potpuno sigurna stvar.“ Dodao je dr. Lahey.

 

Foto: Shutterstock

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.