obiteljska medicina

10 najboljih liječnika: Rezultati propisivanja lijekova u HN županiji

doktor
21.06.2019.
u 21:55

Od 2016. godine ZZO HNŽ-a počeo je s projektom uvođenja QI-a (indikatori kvalitete), a od 2018. i s uvođenjem KPI-ja (ključni pokazatelji izvedbe) u procesu nagradnog plaćanja za timove obiteljske medicine. 

Ključni pokazatelji

U okviru provedbe reforme iz oblasti zdravstva za područje HNŽ-a za razdoblje 2017. – 2020. cilj projekta je dovesti do popularizacije obiteljske medicine kao jedne od najvažnijih točaka razvoja cjelokupnog zdravstvenog sustava ove županije, piše Ero.tel. Zavod želi ojačati ulogu liječnika obiteljske medicine, što zahtijeva osobnu, stručnu i moralnu odgovornost te obvezu racionalne potrošnje raspoloživih sredstva pri donošenju svakodnevnih odluka. Ključni pokazatelji izvedbe za propisivanje lijekova opisuju broj propisanih pakiranja lijekova u određenom razdoblju za tim obiteljske medicine uz uvažavanje broja osiguranika i njihovu starosnu strukturu. Poseban problem je kada jedan osiguranik uzima pet ili više lijekova s pozitivne liste što se smatra mogućim alarmom za polipragmaziju (neopravdana i nepotrebna istodobna uporaba više lijekova ili postupaka), koja može biti uzrok mnogim zdravstveno-ekonomskim problemima. Tijekom prvog tromjesečja tekuće godine 5844 osiguranika uzimala su pet ili više lijekova s pozitivne liste namijenjenih za liječenje akutnih i kroničnih bolesti, što predstavlja 8,3% od ukupnog broja osiguranika koji su preuzeli terapiju u navedenom razdoblju. Uzimanjem većeg broja različitih lijekova u manjoj ili većoj mjeri umanjuje se korisno djelovanje terapije, a umnogome se povećava mogućnost nuspojava lijekova. U prva tri mjeseca 2019. preko županijske pozitivne liste lijekova izabrani liječnici u HNŽ-u izdali su lijekova u vrijednosti 3,145.643 KM. Broj ispisanih recepata u prvom tromjesečju 2019. umanjen je za 1,8%, uz istodobno smanjenje broja izdanih pakiranja lijekova za 3,4%. Financijska potrošnja povećana je za 0,4% u odnosu na isto razdoblje lani. Značajno povećanje evidentirano je samo kod hormona rasta – somatotropina, koje je povezano s povećanjem broja pacijenata koji koriste tu terapiju. U navedenom razdoblju 232 liječnika, u prosjeku, propisala su 1161 recept s 1502 pakiranja lijekova u vrijednosti 13.559 KM, a 30% najvećih propisivača propiše 77% od ukupne propisane terapije. Među 10 najvećih propisivača, po tri su iz DZ-a Konjic i DZ-a Mostar, dva iz DZ-a Stari grad Mostar i po jedan iz DZ-a Stolac i DZ-a Čitluk.

Indeks tjelesne mase

Svaki ovaj liječnik propisao je u prosjeku po 5458 pakiranja, odnosno 48.305 KM. Dosta čimbenika utječe na propisivanje lijekova, no broj kroničnih pacijenata i udio pacijenata starijih od 50 godina su najvažniji. Analizom nazočnosti ovih parametara u ugovornim domovima zdravlja, njihove natprosječne vrijednosti evidentirane su u DZ Mostar, Konjic, Jablanica i Uzinovići (Stolac), što je u izravnoj korelaciji s povećanom potrošnjom lijekova s pozitivne liste u tim ustanovama. Deset timova obiteljske medicine koji su postigli najbolje KPI-ove za propisivanje lijekova u prvom tromjesečju 2019. dolaze iz Čitluka (troje, uključujući 1. mjesto), Čapljine (troje), Stoca (jedno), Mostara (dvoje) i Mostara - Stari grad (jedno), donosi Ero.tel. U okviru nagradnog plaćanja za obiteljske liječnike prikupljaju se i podaci o indeksu tjelesne mase – BMI kao okvirnom pokazatelju debljine i pretilosti pacijenata. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?