Doznajemo

Vijeće EU pozvat će bh. političare na dogovor bez konkretnih optužbi

Vijeće
22.04.2013.
u 10:47

Unatoč pokušaja da se Hrvate optuži za propast procesa ‘Sejdić - Finci’, sve stranke će se upozoriti na potrebu kompromisa

Vijeće Europske unije će na današnjoj sjednici u Bruxellesu razmatrati nekoliko važnih pitanja koja se prije svega tiču ekonomskih problema s kojima se suočava Europska unija, no istodobno se očekuje da bi mogli dati zeleno svjetlo, odnosno još jednu prigodu, za zemlje zapadnoga Balkana oko njihova puta prema Europskoj uniji. Budući da BiH nije ispunila uvjete koji su postavljeni u Mapi puta, na današnjem zasjedanju će se, doznaje se od diplomatskih krugova, iskazati nezadovoljstvo zbog izostanka dogovora i premalo pokazivanja spremnosti da se pokaže volja za zajedničkim napretkom zemlje.

Nova stajališta


Pri tome se od diplomatskih krugova nagovješćuje da će zaključci koji će se ticati i drugih zemalja u regiji, kada je u pitanju BiH, biti obilježeni kritikama pregovarača što su se oko rješenja pitanje ‘Sejdić - Finci’ previše držali nacionalnih odnosno stranačkih interesa. Izostat će, kako se navodi u nacrtu toga dokumenta, izravno upiranje prstom u krivce nakon što su u međuvremenu otupjele krivotvorine koje su plasirali pojedini i europski diplomati u BiH kako su Hrvati jedini krivci što nije razriješeno ‘tehničko pitanje’ implementacije presude ‘Sejdić - Finci’.

Tri elementa

Po nekima, od tih dužnosnika koji nisu stavljali uopće pod znak pitanja stajališta srpske, odnosno bošnjačke strane, kod Hrvata su pronašli prostora za nova popuštanja rukovodeći se logikom da najmanji mora popustiti. No, u međuvremenu su stigla i određena objašnjenja kako za propast posljednjih razgovora nije pokazana spremnost ni s jedne od strana u Federaciji BiH. Briselski dogovor uključivao je tri važna elementa da se ispune temelji presude Suda za ljudska prava oko slučaja ‘Sejdić - Finci’, da predstavnici naroda neće birati predstavnike drugima i da RS odnosno FBiH budu dvije izborne jedinice.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?