Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Vidjeoci iz Međugorja ići će na testiranje u Vatikan

Povjerenstvo nastavlja rad nakon razgovora s biskupom Ratkom Perićem i fra Ivanom Sesarom
20. srpnja 2010. u 18:01 0 komentara 100 prikaza
vidioci
Foto: VL FOTO

Talijanski internetski portal Petrus (papanews.it) ponovno je probudio maštu najavom kako bi Sveti Otac Benedikt XVI. mogao u Vatikan pozvati vidjeoce iz Međugorja nakon što je posebno međunarodno povjerenstvo počelo istraživati fenomen ovoga globalno poznatog marijanskog središta. Prema tumačenju upućenih, Sveti Otac zasigurno neće pozivati vidjeoce, i to ne u ovoj fazi dok traje istraživanje kako su prenijeli hrvatski mediji navodnu najavu da će to Benedikt XVI. učiniti nakon završetka ljetnog odmora u Castelgandolfu.

Poziv se očekuje od 17-članog povjerenstva za Međugorje, kojemu je na čelu talijanski kardinal Camillo Ruini i koje provjerava autentičnost Gospinih ukazanja. Prema tumačenju našega izvora, Međunarodno povjerenstvo će nakon razgovora s mostarsko-duvanjskim biskupom Ratkom Perićem i provincijalom hercegovačkih franjevaca fra Ivanom Sesarom, koje su imali tijekom prošloga mjeseca, vjerojatno do kraja godine razgovarati sa šestero vidjelaca.

No, ovi razgovori neće se odvijati na plenarnim zasjedanjima Povjerenstva, iako i to nije isključeno, nego prije svega s vještacima i stručnjacima. Očekuje se da će Vicka Ivanković, Mirjana Dragičević, Marija Pavlović Lunetti, Ivan Dragićević, Ivanka Ivanković i Jakov Čolo razgovarati s mons, Tonyjem Anatrellom, psihoanalitičarom i specijalistom za socijalnu psihijatriju, mons. Pierangelom Sequerijem, profesorom teologije na Bogoslovnom fakultetu sjeverne Italije, fra Davidom M. Jaegerom, savjetnikom Papinskog vijeća za zakonodavne tekstove, fra Jozefom Zdzislawom Kijasom, izvjestiteljem Kongregacije za kauze svetaca, Salvatoreom M. Perrellom, profesorom mariologije na Papinskom teološkom fakultetu Marianum.

Usto, četvero stručnjaka Franjo Topić, profesor temeljne dogmatike u Sarajevu i predsjednik Napretka, kao i časna sestra Veronica Nela Gašpar, profesorica s fakulteta u Rijeci, pater Mijo Nikić, profesor filozofije na isusovačkom filozofskom institutu u Zagrebu, kao i Mihaly Szentmartoni, profesor duhovnosti pri papinskom Sveučilištu Gregoriana u Rimu, razgovarat će vjerojatno s vidjeocima.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.