Sjeverna Irska

Vidio sam britanskog vojnika kako ranjeniku puca u glavu

sunday
AFP
15.06.2010.
u 20:18

Preživjeli iz Derryja Conal McFeelayza Večernjak se prisjeća strašnog pokolja iz 1972. godine

Konačno je, 38 godina nakon Bloody Sundaya, jedan britanski premijer priznao da je britanska vojska u Derryju 30. siječnja 1972. počinila masakr. – Ono što se dogodilo nema opravdanja. Britanska vlada odgovorna je za vojsku, a u ime vlade kažem - žao mi je – izjavio je premijer David Cameron u svom obraćanju javnosti kojeg su tisuće Iraca gledale na velikom ekranu postavljenom ispred Derryjske katoličke katedrale. Konačni je to završetak tragedije kada je 14 nenaoružanih katolika, koji su na mirnim demonstracijama tražili veća ljudska prava, hladnokrvno pobijeno na ulicama ovog sjevernoirskog grada. Uz zadovoljstvo zbog isprike, sjevernim Ircima ostaje gorak okus u grlu.

– To je bio ničim izazvan pokolj! Na ulicama je bilo desetak tisuća ljudi, a mnogi su iskoristili demonstracije kao nedjeljnu šetnju, došli su sa ženama i djecom – kaže za Večernji list Conal McFeely, tada osamnaestogodišnji sudionik Blody Sundaya, na čijim je rukama izdahnuo Gerard Donaghy, jedna od prvih žrtava britanskih metaka tog kobnog dana. Kako tvrdi, pripadnici padobranske bojne mirno su gledali kako se njihovoj barikadi približava povorka, a potom su bez upozorenja otvorili vatru.

– U trenu je nastao kaos, ljudi su vrištali, pokušavali zaštititi djecu i bježali po okolnim ulicama. Vojnici nisu prestali pucati, potrčali su za uspaničenim ljudima pucajući po gomili. Na ulicama su ostali ležati ranjenici, a osobno sam vidio padobranca kako je došao do pogođena čovjeka i hladno mu još jednom pucao u glavu. Bila je to klasična egzekucija – kaže McFeely koji je mrtvo tijelo svog prijatelja Donaghyja dovukao do obližnjeg parka kako ga ne bi pronašli Britanci.

Događaj je zgrozio svijet i potaknuo buru otpora među Ircima koji su počeli masovno pristupati IRA-i, a događaj je dodatno u svijetu razglasio U2 svojom pjesmom Bloody Sunday koja je simbol otpora irskih republikanaca protiv britanske vlasti. – Neka ova isprika označi trenutak kada će Irci i Englezi početi novo razdoblje života, rekao je Cameron.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?