Afganistan

Veliki sigurnosni rizik za 26 mirovnjaka iz BiH

Vojska
30.12.2012.
u 12:06

Zadatak bh. vojnika će, između ostalog, biti i praćenje vojnih konvoja i osiguranje vrlo važnih osoba unutar ISAF-a

Postrojba vojne policije iz Brigade taktičke podrške Oružanih snaga BiH (OS BiH) nakon uspješno završene specijalističke obuke odlazi u misiju potpore miru u Afganistanu (ISAF).

Iako je odluka potvrđena od svih relevantnih državnih institucija, mnogi su rezervirani prema aktivnijem sudjelovanju bh. vojnika u mirovnoj misiji u Afganistanu. Postrojba vojne policije Oružanih snaga BiH u operaciji ISAF u Afganistanu bit će izložena znatno većem sigurnosnom riziku nego što je to bio slučaj s dosadašnjim postrojbama iz BiH.

Tako predsjedateljica parlamentarnog Povjerenstva za obranu i sigurnost Dušanka Majkić napominje da je ovdje riječ o prvoj borbenoj misiji pripadnika OS-a BiH u Afganistanu, odnosno izuzetno složenoj i teškoj misiji, rizičnoj po živote bh. vojnika. 
- Oni mogu biti izloženi različitim sigurnosnim prijetnjama, kao što su samoubilački napadi pobunjenika, postavljanje improviziranih eksplozivnih naprava, upotreba protuoklopnih mina, izvođenje raketnih minobacačkih napada, kao i snajpersko djelovanje - upozorava Majkić.

Povećan rizik je sasvim jasan ako se zna da su bh. vojnici do sada isključivo radili na osiguranju unutar vojnih baza te da nisu bili izravno na udaru talibana i drugih pobunjeničkih skupina u Afganistanu. Pripadnici vojne policije OS BiH će biti locirani u Kandaharu, odnosno području koje je poznato po pojačanoj aktivnosti talibana.

Zadatak bh. vojnika će, između ostalog, biti i praćenje vojnih konvoja i osiguranje vrlo važnih osoba unutar ISAF-a. Dosadašnja iskustva iz Afganistana govore kako su upravo vojni konvoji najranjiviji dio misije i ujedno najizloženiji napadima pobunjeničkih skupina. Usto, kontingent vojne policije iz BiH djelovat će u sastavu 115. bataljuna Vojne policije Nacionalne garde Marylenda, a ova postrojba američke vojske u više navrata se našla u borbenim akcijama ISAF-a. Bh. vojnici su dobro obučeni i za sudjelovanje u misiji, birani su po principu dragovoljnosti. Svi su svjesni rizika u koji se upuštaju, ali se nadaju da tijekom 10 mjeseci, koliko će biti angažirani u ISAF-u, neće biti ozbiljnijih incidenata i žrtava. Dosadašnja iskustva pripadnika Oružanih snaga i mirovnim misijama u svijetu su više nego dobra. Iako je s nekoliko rotacija sudjelovala u mirovnoj misiji u Iraku, a potom i Afganistanu, BiH nije imala gubitaka u ljudstvu, a ocjene vojnih zapovjednika NATO-a o spremnosti i profesionalnom angažmanu bh. mirovnjaka vrlo su visoke.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?