Ekskluzivno

Veliki i Mali Škoj pripadaju RH, ali su vlasnici iz BiH, slijedi arbitraža

Veliki Škoj
09.08.2012.
u 10:47

Međugranični spor između BiH 
i Hrvatske kod Neuma

Mali i Veliki Škoj, dva otočića u Malostonskom zaljevu koji su već nekoliko godina predmet prijepora u konačnom razgraničenju između BiH i Hrvatske, katastarski pripadaju Republici Hrvatskoj.

Vlasnici otoka iz BiH

Od 1974. godine nalaze se u katastarskim knjigama BiH, a vlasničko pravo na njih polaže neumska obitelj Putica, na koje su uredno plaćali porezne obveze. Zemljišnoknjižni izvadak Hrvatske dalje govori kako su školjevi bili privatno vlasništvo obitelji Gučić do 1948. od kada se vode kao državno vlasništvo. BiH nema podataka u gruntovnici za sporna dva otočića oko kojih se posljednjih dana zbog razgraničenja u Neumskom zaljevu s obje strane granice podiže prava politička bura. Zbog utvrđenih činjenica na terenu, kako Večernjak iz visokih političkih izvora ekskluzivno doznaje, Vijeće ministara BiH ponudit će Vladi RH dvije opcije za rješenje spornih točaka razgraničenja u Neumskom zaljevu između dvije države. Prva opcija uključuje ratifikaciju starog Ugovora o granici iz 1999. kojim se ne dovodi u pitanje suverenitet hrvatskih voda kao što su unutarnje vode, teritorijalne vode, epikontinentalni pojas. No, problem u ovakvom slučaju mogao bi izbiti jer se u međuvremenu došlo do pisanih dokaza da se veliki i Mali Škoj nalaze unutar Hrvatske.

Međunarodna arbitraža

Druga opcija s kojom ide Vijeće ministara BiH prema službenom Zagrebu bila bi ratifikacija nespornog dijela granice (u ovom slučaju 99,5 posto granice), a da se sporni dio oko Neuma riješi međunarodnom arbitražom. Takav princip razgraničenja kako doznajemo mogao bi se primjenjivati i prema ostalim susjedima s kojima BiH ima sporne granične točke. Međunarodna arbitraža, već primjenjivana u razgraničenju skandinavskih zemalja, pokazala se uspješnom i pravednom, pogotovo što na trajni rok prekida buduće političke i katastarske polemike oko međugranične linije. Spomenimo da je postojeća granična linija, kojom su dio poluotoka Kleka i dva otočića u Neumskom zaljevu Veliki i Mali Školj, pripali BiH, povučena na temelju dokumentacije koju je predstavila Hrvatska, a koju je ponudio Hidrografski institut iz Splita. Na temelju Zemljišnoknjižnog odjela Općinskog suda u Dubrovniku jasno je da dva školja pripadaju Hrvatskoj što komplicira cijelu priču. Nedavno je ministar prometa i veza BiH Damir Hadžić kazao kako nema nikakvih dvojbi o tome da BiH pripadaju otočići Veliki i Mali Školj. Da bi se riješila granična linija između dvije države, prema Hadžićevim tvrdnjama, BiH će tražiti nesmetani izlazak na otvoreno more što je dodao je “jasno i rezolutno stajalište i nikoga ne može dovoditi u pitanje“. Obitelj Putica braća Josip i Tihomir ističu da ih nije briga kojoj će državi školjevi pripasti. Oni su stvarni vlasnici spomenutih otoka i posjeduju dokumentaciju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?