Počela je utrka za Osobu godine, tisuće sati rada utrošene su na izbor

Za 22. Večernjakov pečat bori se 150 nominiranih. Pred vama su njihova imena i obrazloženja za kandidaturu

08.05.2023.
u 08:11

Danas je pred vama u tiskanom izdanju Večernjeg lista 150 nominiranih za Osobu godine u BiH. Politika, gospodarstvo, kultura, sport, znanost, medicina, religija... - sve društvene sfere su pokrivene, a tu su i "mali ljudi" velikih djela

Počela je utrka za 22. Večernjakov pečat, najveći društveni događaj u BiH i jednu od najvažnijih i najgledanijih manifestacija u regiji, koja ocjenjuje izvrsnost u svim sferama. Sinoć je održana emisija "Ususret Večernjakovu pečatu", u kojoj su gledatelji u sat i pol vremena mogli saznati sve o manifestaciji i ovogodišnjim kandidatima.

Razgovor o manifestaciji

- Anno Domini - ljeto je Gospodnje dvije tisuće dvadeset i treće. Leti vrijeme, nižu se godine osobene misije Večernjakova pečata - kazao je u uvodu emisije doajen bh. novinarstva Dževdet Tuzlić. Najavio je ovogodišnji moto, koji glasi jednako kao i prošlogodišnji - "Pečat za mir", kao neprekinuti, simbolički doprinos apelima protiv rata.

U studiju poznatog urednika i voditelja našli su se Jozo Pavković, tvorac Večernjakova pečata i njegov generalni direktor od utemeljenja, zatim Belmin Karamehmedović, generalni direktor BHRT-a, koji je postao partner manifestacije i koji uz najveće produkcijske standarde emitira i emisije i samo finale, Valentina Rupčić, zamjenica direktora i predsjednica Ocjenjivačkog suda, koja je pozornost usmjerila na ovogodišnje kandidate, i Željko Andrijanić, izvršni direktor koji se osvrnuo na pripreme za "europski Oscar".

Danas je pred vama u tiskanom izdanju Večernjeg lista 150 nominiranih za Osobu godine u BiH. Politika, gospodarstvo, kultura, sport, znanost, medicina, religija... - sve društvene sfere su pokrivene, a tu su i "mali ljudi" velikih djela, koji se nalaze među 150 kandidata u kategoriji Ponos BiH, a koji su se istaknuli humanošću te svojim uspjesima i pothvatima.

Tisuće sati utrošene su na odabir kandidata, vodilo se računa o svim balansima jer je BiH u mnogočemu posebna, ali razina je ostala i dalje najviša te će se životopisi detaljno iščitavati i danas, ali i u danima koji predstoje. Otkako je najavljeno da počinje objava kandidata, mnogi su se zapitali može li i njihovo ime ući među 150, a treba li spominjati pozitivan šok iz prethodnih godina onih čiji je rad prepoznat.

Jer sve oko Večernjakova pečata drži se u strogoj tajnosti, pa tako i imena i prezimena nominiranih. U idućim danima i čitatelji će moći predlagati osobu za koju misle da baš ona zaslužuje nagradu, a Ocjenjivački sud, koji je krovna kategorija, uzet će u razmatranje i ono što bude pristizalo, kako kuponima tako i putem Facebook i Instagram stranice Večernjakov pečat. Uz ime i prezime, šalje se ime i prezime osobe koju se predlaže za priznanje te osobni podaci, adresa i broj telefona osobe koja glasuje. Na taj način ulazi se i u nagradnu igru jer Večernjakov pečat godinama nagrađuje svoje vjerne pratitelje. Sada je na direkciji Večernjakova pečata teži zadatak, a to je osmišljavanje koncepta i priprema za samo finale koje će se održati 26. svibnja uz prijenos na dvjema državnim televizijama - BHRT-u i HRT-u. Kada se osvrnemo na prošlost, Večernjakov pečat napravio je nevjerojatne stvari, nagradio najmoćnije osobe u BiH i svijetu.

Finale 26. svibnja

Među više od 300 nagrađenih u protekle 22 godine Pečat je iz ruku večernjakovaca uručen dvojici papa - Benediktu XVI. i Franji, Billu Clintonu, Miroslavu Lajčáku, Andreju Plenkoviću, Josepu Borrellu, Andreju Kiski, Angelini Jolie, Armandu Assanteu, Marinu Čiliću, Novaku Đokoviću, Halidu Bešliću, Enisu Bešlagiću, Marku Pipuniću, Sejdiću i Finciju, nobelovcima i oskarovcima iz BiH, četvorici trenera koja su svojim uspjehom reprezentacije četiriju država odvela na Svjetsko nogometno prvenstvo - Zlatku Daliću, Vahidu Halilhodžiću, Vladimiru Petkoviću, Mladenu Krstajiću, Vatrenima iz BiH... Na Večernjakovu pečatu obraćali su se neki od najmoćnijih ljudi na svijetu, među njima i predsjednici Amerike, UN-a, EU-a, NATO-a, SZO-a i drugih. Uz dodjelu priznanja, Pečat je pokretač mnogih drugih velikih događaja. Primjerice, na pozornicu su donesena dva najveća izgubljena dokumenta BiH. Službeno ovjerene preslike Daytonskog sporazuma (Ustav BiH) i Povelje bana Kulina (rodni list), uz veliko iznenađenje javnosti, pokazane su na pozornici Pečata. Što ove godine pripremamo, saznat će se 26. svibnja, a dotad, postupno ćemo vas uvoditi u to veliko finale. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije