JOŠ 8 DANA DO SPEKTAKLA

Više od dva desetljeća Večernjakov pečat bori se za bolju BiH

večernjakov pečat
Armin Durgut/Pixsell
19.05.2022.
u 08:00

Nema manifestacije koja je uspjela okupiti tako značajne osobe iz cijeloga svijeta, od papa do američkih predsjednika, kao što to čini događaj godine u BiH. S obzirom na okolnosti, Večernjakov pečat je iz godine u godinu u sve većem fokusu javnosti

U siječnju 2002. godine, prije dvadeset godina i nekoliko mjeseci, održan je 1. Večernjakov pečat, izbor osoba koje su obilježile prethodnu godinu. I iz ove perspektive djeluje kao da je cijela vječnost prošla od početka tog milenija. Oni koji su rođeni prilikom izbora najboljih za 2001. godinu danas su već odrasli ljudi, neki studiraju, neki rade, neki imaju i obitelj, a Pečat je dogurao do svog 21. izdanja i s jednakim ga se užitkom čeka kao tih godina.

Na svim platformama

S obzirom na okolnosti, Večernjakov pečat je iz godine u godinu u sve većem fokusu javnosti. Zahvaljujući i internetu i društvenim mrežama, uz televizijsku i novinsku publiku, manifestacija je doprla do višemilijunskog auditorija, a na dan finala većinu prikuje uz male ekrane. Večernjakov pečat donosi tu draž natjecanja jer svatko od 150 kandidiranih zaslužuje dobiti nagradu te često odlučuju nijanse prilikom odabira. Sama činjenica da je u protekla dva desetljeća među bh. i hrvatske gledatelje doveo dvojicu papa, američkog predsjednika, hollywoodske zvijezde, slavne nogometaše, šefa Svjetske zdravstvene organizacije..., dovoljno govori o veličini manifestacije i njezinu značaju u društvu. Govor Billa Clintona i dalje se prepričava. - Drago mi je što sam dobio nagradu i želim reći koliko mi ona znači. Daytonski sporazum pomogao je da se donese mir vašoj zemlji. Ponosan sam što BiH ostaje privržena izgradnji prosperitetne zemlje u srcu Europe. Više od svega hvala vam što ostajete na putu mira - Clintonove su riječi. Kada god treba poslati snažne poruke ovoj zemlji, Večernjakov pečat prednjači. U jeku pandemije, kada je svijet 2020. bio potpuno u znaku novog koronavirusa, građanima ove zemlje putem Pečata obratio se dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, čelni čovjek Svjetske zdravstvene organizacije, koji je u rodnoj Etiopiji gledao brata kako mu umire pred očima. Tada se zakleo da će liječiti svijet. Specijalist za zarazne bolesti u sedam godina rukovođenja zdravstvom Etiopije izgradio je 3500 domova zdravlja, zaposlio 38 tisuća pomoćnih, medicinskih djelatnika, smanjio smrtnost..., a u ovim vremenima predvodi borbu s najvećom zdravstvenom krizom u posljednjih 100 godina. - Odajete posebnu počast nekolicini stručnjaka iz javnog zdravstva iz BiH i susjednih zemalja koji su bili i još su na prvoj crti naše zajedničke borbe protiv COVID-19. Globalna solidarnost počinje na regionalnoj razini među zemljama koje dijele jezik, kulturu, povijest i - zajedničku budućnost. Nadamo se da će BiH i njezine susjedne zemlje Hrvatska, Srbija i Crna Gora nastaviti raditi zajedno, dijeliti informacije i iskustva te međusobno se podržavati dok zajedno nastavljamo ovu borbu protiv virusa - kazao je tada na Pečatu prvi čovjek SZO-a. Prošle je godine Osobom godine u svijetu proglašen Joe Biden, predsjednik SAD-a. Nagradu je u njegovo ime primio američki veleposlanik Eric Nelson. On je u svom obraćanju naglasio kako Sjedinjene Države jesu i bit će istinski prijatelj i saveznik građana BiH. Osobom godine u Europi proglašen je Josep Borrell, visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a, koji čuva granice Unije i odlučno rješava probleme.

EU uz europsku BiH

- Mnogo vam hvala na ovoj časti i što ste mi dodijelili nagradu "Večernjakov pečat". Zajedno sa zemljama članicama EU-a snažno se zalažemo za povećanje kolektivnog angažmana EU-a u BiH, kao i ostatku regije zapadnog Balkana, što je od ključne geostrateške važnosti za EU. Bosna i Hercegovina jasno je izrazila svoju želju da postane članica EU-a. Nastavit ćemo kontinuirano podržavati ovu zemlju u provođenju ove strateške obveze u konkretan napredak. EU čvrsto i nedvosmisleno podržava europsku perspektivu Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje. Možete računati na kontinuiranu potporu i angažman Europske unije. Hvala vam - poručio je Borrell. Čekamo poruke ovogodišnjih laureata - 27. svibnja!

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije