Josip Muselimović

Večernjakov pečat brend je zbog kojeg i Mostar odiše ljepše

28.05.2020.
u 17:19

Od pandemije koronavirusa čovječanstvo će se, kako stvari stoje, još dugo oporavljati. Na ono što nam je na početku ove godine bilo nezamislivo, danas smo se već naviknuli. Prošlo je gotovo pola godine od prvog dana 2020., a zbog svega što se događa čini se kao da stojimo u mjestu. Neki se kroz šalu pitaju gdje su pogriješili čestitajući 2020. godinu, drugi od početka ove zdravstvene krize jedva čekaju 2021., ali bez koronavirusa... sve je nekako u znaku pandemije.

I zato je tu Večernjakov pečat da razbije sumornu svakodnevicu, da podsjeti koliko je lijepa bila 2019. iako smo svi pomalo na nju imali zamjerki i žalili se na određene pojave. Na Pečatu je i da njegov ocjenjivački sud izabere najbolje i u kategorijama, među kojima je i kultura koja, također, pati u ovakvom vremenu.

Dolazak do publike

Dva mjeseca nije bilo nikakvih događaja uživo, tek posljednjih dana nešto se pokreće, međutim, sve je to daleko od zanosa koji je vladao do pandemije. Ali, zanimljivo je da su se i u takvom formatu bez publike kulturni događaji prilagodili vremenu, pa su mnogi u svojim domovima gledali kultne predstave u izvođenju domaćih kazališta i glumaca. Kulturne institucije omogućile su im to preko svojih kanala i to je jedna vrijednost koja će sigurno i u budućnosti biti prisutna te približiti ljudima kulturu i umjetnost na način na koji to nitko nije očekivao. Čovjek koji kulturi daje dodatnu vrijednost, a koji dobro zna što je Večernjakov pečat te je višestruki laureat za kulturna dostignuća Josip Muselimović govorio je u emisiji “Ususret Večernjakovu pečatu”.

S Maticom hrvatskom i Mostarskim proljećem on i njegovi najbliži suradnici čine nevjerojatno velike stvari za kulturu kako grada na Neretvi tako i puno šire. Međutim, ove godine, u formatu u kakvom smo se na njih naviknuli, 22. dana Matice hrvatske neće biti. Muselimović je u posebnoj emisiji govorio o tome.

- Epidemija koronavirusa sve je poremetila, pa tako i međunarodnu kulturnu manifestaciju Mostarsko proljeće. Praktički, pred sami početak bogatog programa koji smo pripremili manifestacija je morala biti otkazana - ističe Muselimović.

Kaže i da postoji plan da se ona održi, ali zbog razumljivih razloga neće biti kao ranijih godina kada je mnoštvo publike uživo pratilo Matičina događanja. - Na poseban način održat ćemo manifestaciju i predstaviti ono što smo planirali bez velikog broja publike i bez dolaska umjetnika kao ranijih godina - kaže Muselimović.

Za Večernjakov pečat kaže da je bez te manifestacije mjesec svibanj, u kojemu se održava proteklih godina, nezamisliv.

Verona, Nica, Mostar...

- Kao što je i Mostarsko proljeće jedan brend tako je i Večernjakov pečat brend i meni je nezamislivo bilo dočekati mjesec svibanj, a da te manifestacije nema. Te večeri Mostar odiše na jedan drugi način, ljepše, pomalo podsjeća na Veronu, Nicu i druge poznate gradove - kazao je Muselimović, uz nadu da će se kulturne aktivnosti uskoro pokrenuti u pravom smislu riječi. Naglasio je i da bez pomoći društvene zajednice svi događaji moraju trpjeti, stoga se svi moramo uključiti da oni budu uspješni.

- Valjda će doći bolje vrijeme i bolja nova godina kada ćemo moći raditi - zaključio je za kraj ovaj vrijedni kulturni djelatnik, poznati odvjetnik, kolumnist, književnik... •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije