SPEKTAKL 27. SVIBNJA

Počinje utrka za Osobu godine i prestižnu nagradu Večernjakov pečat

05.05.2022.
u 08:00

Moto ovogodišnje manifestacije je "Pečat za mir". Prvo predstavljanje 150 kandidata u nedjelju, 8. svibnja na BHRT-u. U ponedjeljak, 9. svibnja objavljujemo kandidate i u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH

U jeku su pripreme za još jedan spektakl u organizaciji Večernjeg lista BiH. Iako nas pandemija koronavirusa, a onda i rat u Europi, već više od dvije godine drže u neizvjesnosti i praktički do posljednjeg trenutka diktiraju organizaciju "europskog Oscara", Večernjakov pečat održat će se i ove godine, i to pod motom "Pečat za mir" kojim ćemo s Pečata poslati poruku cijelom svijetu. Stoga je i "Pečat" u obliku maslinove grančice, a rad je akademskog kipara Stjepana Skoke.

Tisuće sati rada

Upravo ovog mjeseca, s dvije emisije i finalom manifestacije 27. svibnja, stavit ćemo točku na "i" na razdoblje iza nas i 21. put proglasiti najbolje među najboljima. Kao i puna dva desetljeća ranije, tako ćemo i ove godine između 150 nominiranih kandidata birati pobjednike u kategorijama Ponos BiH - Uspjeh, Pothvat i Humanost, zatim u kategoriji Gospodarstvo, Znanost i medicina, Religija, Politika, Svjetski lideri i lobisti za BiH, Kultura i scena te Sport. Kao i dosad, partneri projekta su državne televizije BiH (BHRT) i Hrvatske (HRT).

Već ove nedjelje, 8. svibnja od 20 sati u emisiji "Ususret Večernjakovu pečatu" na BHRT-u urednika i voditelja Dževdeta Tuzlića bit će predstavljeno 150 kandidata koji se bore za prestižnu nagradu Osoba godine, ali i za laureate u ostalim kategorijama. Njih ćemo od ponedjeljka, 9. svibnja svakoga dana predstavljati i u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH. Tako će se, kao i svih dosadašnjih godina pred čitateljima Večernjaka i gledateljima BHRT-a naći osobe sa zadivljujućim biografijama zahvaljujući kojima su se i našle na našem popisu. Direkcija Pečata njihov je rad pratila ne samo proteklu godinu već i mnogo dulje. Čak 1300 kandidata bilo je na širem popisu Večernjakova pečata, a Ocjenjivački je sud utrošio tisuće sati (ponekad i danonoćnog) rada kako bi odabrao 150 najboljih poštujući pritom sve one vrijednosti koje krase Pečat, kao i samu Bosnu i Hercegovinu, odnosno ono što bi ona u suštini trebala biti.

Finale Večernjakova pečata na jedan dan ovu zemlju učini boljom, a sama činjenica da prestižnu manifestaciju prenose dvije državne televizije BHRT i HRT, uz druge TV kuće iz cijele regije, deseci radijskih postaja, internetski portali... pokazuje koliko se i danas cijene izvrsnost i pozitivne poruke koje se iz ove zemlje, nažalost, rijetko kad čuju. Na pozornicu Večernjakova pečata doveli smo brojne poznate i manje poznate, priznanja smo osim u BiH i Hrvatskoj, te u regiji, dijelili i od Vatikana do Washingtona, pa do drugih svjetskih središta. Druga emisija "Bila je to 2021." na BHRT-u će se emitirati 26. svibnja, a gledatelje će uvesti u samo spektakularno finale 27. svibnja koje će se i ove godine emitirati iz dvaju studija BHRT-a u Sarajevu i HRT-a u Zagrebu. Kao i svih dosadašnjih godina, bit će tu i brojna iznenađenja, vrhunska glazba...

Podsjetimo, lani je na jubilarnom 20. Pečatu za 2020. titulu Osoba godine u BiH ponijelo je 12 članova Svjetskog programa za hranu Ujedinjenih naroda, humanitaraca iz BiH koje je ranije prepoznala i Zaklada Alfreda Nobela dodijelivši im Nobelovu nagradu za mir. Tako je Večernjakov pečat za laureate 20. izbora izabrao Denisa Ćorića iz Mostara, Aidu Filipović iz Sarajeva, Zlatana Milišića iz Sarajeva, Dragicu Pajević Alp iz Banje Luke, Dragana Močevića iz Mostara, Davorku Garagić iz Tuzle, Snježanu Leovac iz Sarajeva, Alena Hodžića iz Cazina, Natašu Nadaždin iz Mostara, Mirjanu Kavelj iz Sarajeva, Asju Hadžihasanović iz Sarajeva i Mariju Vučinu iz Stoca.

Sportaši, kulturnjaci...

Pečat je lani na svoju pozornicu donio i originalno odijelo NASA-ine misije Apollo 11 koja se na Mjesec spustila davne 1969. godine.

Priznanje su na 20. manifestaciji primili te se preko Pečata obratili javnosti i legendarni sportaši Zlatan Ibrahimović i Bojan Bogdanović, pjevač Dino Merlin, jedan od najvećih dužnosnika Europske unije Josep Borrell, a u ime američkog predsjednika Joea Bidena svjetsko priznanje primio je veleposlanik SAD-a za BiH. Podsjetimo, u Večernjakovoj bazi 20.000 potencijalnih kandidata dosad je nominiramo njih više od 2500, podijeljeno više od 300 pečata, manifestaciju je vodilo 30-ak voditelja, a nastupilo više od 100 vrhunskih pjevača.

Pečat smo uručili brojnim svjetski poznatim osobama, između ostaloga, dvojici papa, Benediktu XVI. i Franji, hollywoodskoj zvijezdi Angeline Jolie. Preko Pečata javnosti su se obraćali brojni uglednici, poput bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona..., Osobe godine u Bosni i Hercegovini, još u jeku pandemije koronavirusa u 2020., proglasio je šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus... •

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije