RELIGIJA - MEĐURELIGIJSKI DIJALOG

Otac Orel Zakaljuk: S ovoga mjesta i u ovom trenutku želim pozvati sve ljude dobroga srca cijeloga svijeta da upute usrdne molitve da u našoj Ukrajini ponovno zavlada pravedni mir

26.05.2023.
u 20:37

U Prnjavoru, gradiću koji zovu "Mala Europa", u još jednome studiju "pod otvorenim nebom" na ovogodišnjem Pečatu, gradonačelnik toga gradića u Republici Srpskoj, proglasio je pobjednika u kategoriji Religija za međureligijski dijalog. Upravo u tom mjestu u blizini Banje Luke već više od stoljeća živi brojna ukrajinska zajednica.

- Dobra večer iz Prnjavora, grada gdje složno živi 16 različitih naroda i narodnosti. Zahvalnost Večernjakovom pečatu koji je i meni pružio priliku da s vama svima večeras budem dio ove večeri i uručim ovu prestižnu nagradu. Nagrada Večernjakov pečat u kategoriji Međureligijski dijalog ove godine pripada ocu Orelu Zakaljuku.

Otac Orel Zakaljuk, ukrajinski je svećenik iz Prnjavora, čuvar ukrajinske zajednice od više tisuća vjernika koja je u BiH već 130 godina. Ukrajinci koji žive u srcu Republike Srpske nastoje biti most između dviju domovina, šalju apele za mir i sami preživjeli ratne strahote u Bosni i Hercegovini.

- Sve vas srdačno pozdravljam. Zahvaljujem na ovoj prestižnoj nagradi koja mi je danas dodijeljena. Svakako zahvaljujem i svim onim drugim ljudima koji su sudjelovali u ovoj nominaciji. Ovu nagradu želim podijeliti sa svim svojim kolegama svećenicima, ali svim vjernicima našeg Grkokatoličkog vikarijata ovdje u Bosni. Nekada su to bili deseci tisuća vjernika, a sada nas je negdje oko 4000. S ovoga mjesta i u ovom trenutku želim pozvati sve ljude dobroga srca cijeloga svijeta da upute usrdne molitve svemogućem Gospodu Bogu da u našoj Ukrajini ponovno zavlada pravedni mir, jer mir nema alternativu. Ukrajina je poznata kao zemlja empatije, zemlja gostoljubivosti, a ti isti epiteti krase i Bosnu i Hercegovinu. A to su naši preci osjetili prije 130 godina kada su se doseljavali na ove terene. Tako, dugi niz godina uspjeli smo da sačuvamo vjeru, tradiciju i kulturu upravo zahvaljujući dobrom suživotu, iskrenom dijalogu i uzajamnom poštovanju te vjerujem da će te iste vrijednosti biti one koje će nas krasiti u budućnosti da još jaču i stabilniju budućnost gradimo. Još jednom srdačno svima zahvaljujem na ovoj prestižnoj nagradi. Hvala - kazao je otac Orel Zakaljuk. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije