POSEBNO PRIZNANJE ZA MEĐURELIGIJSKI DIJALOG

Damir ef. Peštalić: Želim podijeliti ovu nagradu s majkama Srebrenice koje su izgubile sve na ovome svijetu, ali nitko u njima nije niti će ubiti ljubav, snagu za uspostavljanje normalnog života

26.05.2023.
u 20:39

Dodijeljena je i nagrada, odnosno posebno priznanje vjerskom dužnosniku koji je kandidiran u kategoriji Ponos BiH, a primjer je međureligijskog dijaloga.

Dobitnika posebnog priznanja za međureligijski dijalog u sarajevskom je studiju A BHRT-a proglasio fra Franjo Ninić, upravitelj župe Srebrenica.

- Dobitnik je moj prijatelj naš Damir efendija Peštalić, glavni imam Islamske zajednice u Srebrenici.

Glavni srebrenički imam daje veliki doprinos u normalizaciji međunacionalnih odnosa u Srebrenici. Imam, fratar i pop zajedno obilježavaju i Božić, i Bajram, i Uskrs i Vaskrs.

- Sve vas lijepo pozdravljam i selamim. Posebno želim pozdraviti sve u redakciji Večernjeg lista, sve one koji su radili na nominaciji i, naravno, davanju ovih nagrada Večernjakov pečat. Mnogo mi znači nagrada, pogotovo što dolazi na dvadeset godina moga rada. U Srebrenici će sigurno ostaviti jedan veliki trag u mome životu i hvala vam na tome. Želim podijeliti ovu nagradu s majkama Srebrenice, ženama koje su izgubile na ovome svijetu sve što se može izgubiti, ali nitko u njima nije niti će ikada mogao ubiti ljubav, tu snagu za uspostavljanje normalnog života. Ja sam prije 20 godina od njih dobio, da tako kažem, "naređenje": sjećam se dana kada mi je rahmetli Hatidža Mehmedović kazala 2003. godine u jednom teškom ambijentu u pokušaju uspostavljanja jednog normalnog života ili novog života poslije genocida u Srebrenici: Efendija, molim te, daj svoj doprinos koliko možeš na međureligijskom dijalogu, na uspostavljanju normalnog života, na uspostavljanju zajedničkog života jer jedino je tako moguće da živimo u našoj Srebrenici, u našoj BiH i ta snaga i sve ono što su one dale nama, i meni osobno, i svima nama koji smo u Srebrenici, ogromna i zato radimo to što radimo. I, naravno, hvala mojoj Islamskoj zajednici na čelu s reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem, koja je opredijeljena za međureligijski dijalog, koja je opredijeljena za zajednički život i sve ono što našu zemlju Bosnu i Hercegovinu čini posebnom i najljepšom na čitavom svijetu. Hvala vam puno - kazao je Damir ef. Peštalić nakon što je primio posebno priznanje za međureligijski dijalog.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije