VEČERNJAKOV PEČAT - POSEBNO PRIZNANJE ZA ŽIVOTNO DJELO

Akademik Josip Muselimović: Put do ovog velikog priznanja dug je pola stoljeća u službi pravde i humanizma. Sad mogu ponosno reći - vrijedilo je

26.05.2023.
u 20:55

Večernjakov pečat je u 22 godine dodijelio tek dva priznanja za životno djelo, i to Zlati Bartl, izumiteljici Vegete, inače rođenoj Travničanki, i kardinalu Vinku Puljiću. Upravo prošlogodišnji dobitnik ovog posebnog priznanja, kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup u miru, proglasio je u sarajevskom studiju A BHRT-a ovogodišnjeg laureata.

- Ovogodišnji laureat za životno djelo jest akademik Josip Muselimović. O njemu je vrlo interesantan životni put - odvjetnik i književnik. I najkraće iz njegova života što mogu reći jest da ono što je radio, činio je da pozitivnu energiju pruži u javnost, pa bih možda zaključio s jednim citatom pjesnika Izidora Poljaka: "Kud god koracam, hoću da bacam snopove zlatne svjetlosti..." Gospodine akademiče Josipe, čestitam i predajem ovo priznanje.

Josip Muselimović akademik je, doajen odvjetništva, književnik. Ovome se, kako smo već kazali, doajenu odvjetništva naklonila struka u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Vojvodini, Crnoj Gori i S. Makedoniji dodijelivši mu najviše odvjetničko priznanje, ali i najvećim odličjima predsjednik Republike Hrvatske te Međunarodna liga humanista. Akademik Muselimović počasni je doktor pravnih znanosti, počasni građanin Sarajeva, počasni predsjednik Matice hrvatske Mostar i utemeljitelj Međunarodne kulturne manifestacije "Mostarsko proljeće". Šestoaprilska je nagrada potvrdila njegov status u bh. društvu. U Hrvatskoj je odlikovan Redom Danice hrvatske, dobitnik je Zlatne povelje s plaketom i značkom Međunarodne lige humanista "Linus Pauling", najvećeg priznanja MLH, glavni je tajnik Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH, dobitnik Velike povelje Sportskog saveza Grada Mostara, nositelj priznanja "Mimar mira" Centra za mir Mostar. Autor je brojnih knjiga, piše dramske tekstove...

- Dobra večer. Put do ove svečanosti i ovog velikog priznanja dug je, ni manje-ni više, nego pola stoljeća u službi pravde i humanizma. Večeras ponosno mogu reći - vrijedilo je. Silno sam zahvalan čitateljima Večernjeg lista, povjerenstvu koje je odlučilo da ta nagrada ove godine treba pripasti meni nakon uzoritog kardinala Vinka Puljića. I jednako tako sam sretan i ponosan što sam ovo odličje primio od uzoritog kardinala Vinka Puljića. Još jedanput srdačan pozdrav i hvala na ovom zaista iznimnom i velikom priznanju - kazao je u obraćanju dobitnik posebnog priznanja za životno djelo Josip Muselimović.

Josip Muselimović rođen je 1945. u Bijakovićima, Međugorje, općina Čitluk. Diplomirao je na Pravnom fakultetu 1969. i od tada već više od pet desetljeća radi u odvjetništvu i, kao što je i sam kazao, isto toliko je u službi pravde i humanizma.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije