NAPAD NA CRKVU

Vandali porazbijali prozore na crkvi svetog Ilije u Zenici

Crkva
Autori: ZEDA, R. S.
06.10.2013.
u 11:10

Odbor za međureligijsku suradnju i Međureligijsko vijeće u BiH najoštrije osuđuju ovo nedjelo

Nepoznati vandali preksinoć su napali nacionalni spomenik kulture u Zenici, rimokatoličku župnu crkvu sv. Ilije Proroka. U ovom sramnom činu polupana su dva prozora na ulaznoj porti crkve te uništena informativna tabla, koja inače stoji pred svakim nacionalnim spomenikom i daje osnovne informacije o njemu - priopćeno je iz Odbora za međureligijsku suradnju u Zenici.

Crkva sv. Ilije, osim toga što je rimokatolička župna crkva, i bogatstvo je svakog Zeničanina te je godinama središnje mjesto međureligijskog i ekumenskog dijaloga. Ovim činom duboko su povrijeđena osjećanja svakoga vjernika, posebno zato što se to dogodilo na dan svetkovanja jednog od najvećih kršćanskih svetaca sv. Franje Asiškog”, stoji u priopćenju. I Odbor za međureligijsku suradnju i Međureligijsko vijeće u BiH najoštrije osuđuju ovo nedjelo i jasno zahtijevaju od nadležnih institucija da riješe ovaj i sve ranije napade koji su se događali ovoj svetinji. Također, tražimo i bolju zaštitu svih naših vjerskih objekata, kako bi sličnih događaja bilo što manje. Odbor poziva zeničku javnost i sve vjernike da u srijedu, 9. listopada u 18:30 sati budu s njima u crkvi sv. Ilije - kako je ranije i najavljeno na obilježavanju međureligijskog dana - Duh Asiza u Zenici.

U ovom besčasnom činu ljudi koji su nasrčući na hram Božji, nasrnuli na srce svakoga vjernika ponaosob - kažu brojni Zeničani. Samo prije tri dana na mjestu sukoba se održao međureligijski molitveni susret, koji se ovakve vrste po prvi puta organizirao u Zenici. Odazvali su se predstavnici svih vjerskih zajednica i crkava te brojni čelnici društveno-političkog života grada i mnoštvo vjernika. Posebnost ovoga skupa bilo je, što su se odazvali vjeroučitelji i ravnatelji zeničkih škola, koji su sa svojim učenicima do posljednjeg mjesta ispunili ovaj nacionalni spomenik kulture - crkvu sv. Ilije.

Susret je bio obilježen i izvođenjem drame Dijaloga sv. Franje Asiškog i sultana Malika bin Kamila, a i ostalim bogatim programom koji je popraćen burnim pljeskom. No, pokazalo se da ima i onih kojima sve to smeta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?