PRIZNANJE

Valentin Inzko počasni član Aerokluba Mostar

aeroklub
Stojan Lasić
06.02.2011.
u 17:33

Bili su nazočni i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, predstavnici veleposlanstava Srbije i RH...

Veliki događaj, mogli bismo reći i povijesni, dogodio se u Mostaru gdje su se nakon 18 godina ujedinili Zrakoplovni klub iz zapadnog i Aeroklub iz istočnog Mostara u jedinstveni Aeroklub Mostar.

Pobjeda suživota

Simboličan čin ujedinjenja podržao je visoki predstavnik Valentin Inzko. Osnivačka skupština Aerokluba Mostar održana je u hotelu Ero. Uz osnivača, gosti su bili visoki predstavnik Valentin Inzko, koji je proglašen počasnim članom AK Mostar, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, predstavnici veleposlanstava Srbije i Hrvatske, predstavnici federalnih ministarstava, izbornici reprezentacija i mnogi drugi. Mostar trenutno ima dvojicu seniorskih reprezentativaca, kao i jednog juniora. Seniorima predstoji odlazak u Argentinu. S obzirom da je supruga Valentina Inzka Argentinka slovenskog podrijetla, on je preuzeo na sebe sponzorstvo za naše seniore, a AK Mostar se odužio obećanjem da će svog počasnog člana obučiti tajnama letenja.

- Ovo je velika pobjeda suživota u Mostaru. Nadamo se da nećemo biti jedini sportski kolektiv koji se ujedinio i da će drugi slijediti naš primjer, izjavio je predsjednik Aerokluba Mostar Adin Ramadanović. Predsjednik Zrakoplovnog kluba Mostar Jurica Kolobarić smatra da ovo ujedinjenje predstavlja novu snagu u zrakoplovnom modelarstvu i drugim vidovima letenja. Inače, u povijesti svog rada, u prijeratno vrijeme, tadašnji aeroklub Mostar je zabilježio značajne uspjehe na domaćim, europskim, pa i svjetskim natjecanjima.

Brojni uspjesi

Osvojena su dva svjetska rekorda u broju skokova padobranom u jednom danu, od toga jedan rekord su ostvarile žene. Osvojeno je treće mjesto u svijetu u kategoriji zrakoplovnog modelarstva s jedrilicom F1-A. Uz svjetske, zabilježeno je i više europskih, te državnih i republičkih rekorda.

Osim toga, tadašnji aeroklub Mostar je bio i uspješan organizator više aerorelija na državnoj i republičkoj razini, zatim je bio organizator više aeromitinga, a posebno je značajan uspjeh postigao kao organizator međunarodnih natjecanja u zrakoplovnom modelarstvu pod nazivom “Soko Kup”, danas “Mostar Kup”, koji je evidentiran u svjetskom kupu. Tu se posebno izdvaja organizacija Europskog prvenstva 1980. godine i Svjetskog juniorskog prvenstva u modelarstvu 1990. Do početka proteklog rata Aeroklub Mostar je po kadrovskim i imovinskim potencijalima bio jedna od najjačih sportsko-tehničkih udruga na prostoru bivše SFRJ.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?