ZDRAVLJE

Uz pomoć matičnih stanica već se liječi više od 75 bolesti

laboratorij
Arhiva VL
30.10.2010.
u 11:32

Sama metoda uzimanja pupčanika i krvi iz pupčanika je bezbolna i brza, a ako za 20 godina tom djetetu zatrebaju matične stanice za liječenje ono ih može koristiti

Porodilišta u BiH bilježe porast broja zahtjeva roditelja novorođenčadi za pohranjivanje matičnih stanica iz krvi i tkiva pupčanika. Više od 430 bračnih parova u proteklih godinu dana odlučilo se na pohranjivanje matičnih stanica djeteta posredstvom vodeće europske banke Cryo-Save.

Interes zadovoljavajući

U usporedbi sa zemljama u okruženju, može se kazati da je interes roditelja zadovoljavajući te da se povećava broj onih koji su svjesni kako pohranjivanjem matičnih stanica potpisuju svojevrsnu policu zdravstvenog osiguranja, jer se iz dana u dan povećava broj bolesti koje se mogu liječiti upravo uz pomoć matičnih stanica. Bh. ginekolozi, ipak, ističu kako bi interes sigurno bio i veći kada bi roditelji bili detaljnije upoznati s mogućnostima liječenja matičnim stanicama. Prim. dr. Darko Knežević iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar kaže kako je upravo neinformiranost roditelja glavni razlog što u Hercegovini ima relativno malo zahtjeva za uzimanjem krvi iz pupkovine za izdvajanje matičnih stanica. -U proteklih nekoliko mjeseci imali smo svega petnaestak slučajeva, što je manje nego u drugim dijelovima BiH. Problem je što se u Hercegovini uglavnom prate hrvatske televizije, na kojima se trenutačno ne govori puno o matičnim stanicama, smatra dr. Knežević. S njim se slaže i dr. Jadranka Dizdarević-Stojkanović sa sarajevske Ginekološke klinike, koja kaže da treba razbiti predrasude o izdvajanju matičnih stanica koje zbog neinformiranosti postoje u dijelu javnosti.

Metoda bezbolna i brza

-Sama metoda uzimanja pupčanika i krvi iz pupčanika je bezbolna i brza, a ako za 20 godina tom djetetu zatrebaju matične stanice za liječenje ono ih može koristiti, kaže dr. Dizdarević-Stojkanović.

Colin McGuckin, vodeći svjetski stručnjak iz oblasti istraživanja matičnih stanica i regenerativne medicine, kaže da se matične stanice iz krvi pupčane vrpce liječe 75 različitih bolesti, dok se vrše klinička istraživanja primjene kod liječenja još 15 oboljenja. Uspješno se koriste za liječenje kod novorođenčadi koja imaju probleme zbog nedostatka kisika, potom kod leukemije, dijabetesa te brojnih drugih oboljenja koja nas okružuju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?