30.LIPANJ

Uz kancelarku Merkel, Njemačka će dobiti i ženu predsjednicu

Ursula von der Leyen
03.06.2010.
u 15:18

Za nasljednika Horsta Koehlera bit će predložena Ursula von der Leyen, sadašnja ministrica rada i socijalne skrbi


 Njemačka bi mogla postati jedina europska država u kojoj najvažnije funkcije u državi obnašaju žene. Za nasljednika Horsta Koehlera na mjestu predsjednika države bit će, izgleda, predložena Ursula von der Leyen, ministrica rada u vladi premijerke Angele Merkel.

Izvori bliski njemačkoj kancelarki tvrde da je ova ministrica osobni favorit Angele Merkel, iako se za izbor novog predsjednika 30. lipnja spominju i drugi kandidati poput ministra financija Wolfganga Schaublea.

Istaknuta članica CDU-a majka je čak sedemero djece. Njen je otac svojedobno bio premijer Donje Saske.51-godišnja Ursula von der Leyen u prošloj je vladi bila na dužnosti ministrice obitelji, a s velikim su odobrenjem u javnosti bile primljene njene reforme na polju dječje skrbi koje su omogućile zaposlenim majkama da se vrate na posao kao i muškarcima da ostanu na porodiljnom dopustu ako to žele.

Mediji su već pobrojali i nadimke moguće nove predsjednice. Oni koji je vole zovu je "Roschen", odnosno Ružica, oni koji je cijene zovu je "Moćna žena", a oni koji ju ne trpe zovu je "Censorursula", zbog njenog neuspjelog pokušaja da zabrani dječju pornografiju na internetu.

U međuvremenu na vidjelo izlaze novi detalji vezani uz iznenadnu ostavku predsjednika Koehlera. Agencija AFP navodi kako bi Koehlerov sporni intervju njemačkom radiju (u zrakoplovu tijekom povratka iz Afganistana) prošao potpuno neprimjećeno u javnosti da nije zaintrigirao dvojicu blogera koji su napali predsjednika zbog njegovih tvrdnji da je Njemačka u Afganistanu i zbog svojih ekonomskih interesa. Osim što su ga napali na svojim blogovima, oni su twiterom poslali poruke uredništvima vodećih medija koji su zatim i sami započeli s kritikama, što je naposlejtku rezultiralo ostavkom predsjednika. 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?