Sarajevo

Uz carine sve su veći problem trošarine, kao i crno tržište

granica portal (1)
Ivica Galovic/PIXSELL
05.04.2013.
u 10:11

Tvornica duhana Rovinj je i dalje lider na tržištu Bosne i Hercegovine

Vodeći regionalni proizvođač cigareta Tvornica duhana Rovinj (TDR) razmatra različite poslovne mogućnosti kako bi otklonila negativne učinke izlaska Hrvatske iz regionalnog bescarinskog sustava CEFTA.

Ulazak RH u EU

Komentirajući skori ulazak Hrvatske u Europsku uniju, a time i prestanak primjene bescarinskog sustava sa zemljama regije, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, predsjednik uprave TDR-a Davor Tomašković izjavio je u Sarajevu kako to pred ovu tvrtku donosi dodatne izazove u poslovanju u jugoistočnoj Europi. 
- Ulaskom u Europsku uniju i  izlaskom iz CEFTA-e značajno će porasti carine za sve hrvatske proizvođače koji svoje proizvode izvoze u zemlje regije. Izlaskom iz CEFTA-e carinske stope na cigaretne proizvode proizvedene u Hrvatskoj povećavaju se u Srbiji s 15 posto na 57 posto, u BiH s nula na 15 posto, u Makedoniji s 27 na 42, a na Kosovu s nula na deset posto, kazao je Tomašković, uz napomenu da će učinci tih promjena za TDR značiti 10 milijuna eura godišnje više plaćenih carina ili gubitak 130 radnih mjesta u Hrvatskoj.

Postići sporazum

U TDR-u se nadaju da će do ulaska Hrvatske u Europsku uniju biti postignut neki sporazum kako bi se olakšala pozicija hrvatske prehrambene industrije na tržištu CEFTA-e. Inače, s 2,6 milijardi prodanih cigareta u 2012. godini i uz stabilan tržišni udio od 32 posto, TDR je i dalje lider na duhanskom tržištu Bosni i Hercegovini.

- TDR je i jedan od vodećih hrvatskih uvoznika na bh. tržište, koji u proračun BiH godišnje uplaćuje više od 140 milijuna eura, kazao je Tomašković. On  je upozorio da trošarinsko opterećenje cigareta, koje je poraslo za 54 posto u dvije godine i rastuća gospodarska kriza značajno utječu na duhansko tržište i poslovanje TDR-a u BiH. U takvim uvjetima, kako kaže, dolazi i do dramatičnog rasta “crnog tržišta”. Procjene, ističe Tomašković, govore da je ilegalno tržište rezanog duhana uvećano za čak 10 puta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?