BANKARSTVO

Uvodi se institut ombudsmana za kredite i zaštitu jamaca, dužnika

kredit
VL FOTO
28.12.2010.
u 09:44

Banke traže uvođenje instituta ombudsmana za bankarstvo zbog sudskih tužbi. Ukidaju se potrošački krediti ili se traži izmjena kod njihova odobravanja

Od 2011. godine u BiH bi trebala zaživjeti institucija bankarskog ombudsmana čiji je temeljni zadatak zaštita financijskih prava klijenata banaka i mikrokreditnih organizacija. Prema zamisli, pravna zaštita trebala bi biti besplatna, a u opisu poslova bankarskog ombudsmana bit će razmatranje prigovora klijenata, pokretanje i vođenje postupka rješavanja spora, nuđenje pravnih prijedloga i načina okončanja spora, davanje preporuke bankama i mikrokreditnim organizacijama za poboljšanje odnosa sa svojim klijentima.

Banke za ombudsmana

O potrebi utemeljenja institucije ombudsmana za kredite potvrdno se izjasnio i Upravni odbor Udruženja banaka BiH. U udruženju traže da se iz postojećeg Zakona o zaštiti potrošača BiH potpuno isključi poglavlje 11. - potrošački krediti, da se to pitanje regulira posebnim zakonom ili nekim drugim podzakonskim aktom u nadležnosti agencija za bankarstvo te da se za ovu problematiku imenuje poseban ombudsman za bankarstvo i financije kao što je to već praksa u pojedinim zemljama EU-a. Postupak zaštite prava klijenta banke, ili neke druge financijske institucije trebao bi se pokretati u pisanoj formi i neposredno ako je klijent prethodno iskoristio sve pravne mogućnosti zaštite pred bankom.

Nakon toga, ombudsman pokreće i provodi postupak za rješenje spora. U slučajevima da je klijent kod banke ili mikrokreditne organizacije prevaran na način da je kredit ili potpis za jamstvo uzet krivotvorenjem njegovih osobnih podataka, što je bio čest slučaj u BiH, cijeli slučaj rješava mjerodavna pravosudna institucija, policija, tužiteljstvo, sud jer se radi o kaznenom djelu. Institucija ombudsmana za bankarstvo moći će reagirati u slučaju kad banke ne upoznaju klijenta sa svim pravnim stranama ugovora koji je potpisao pri podizanju kredita ili davanju jamstva. Moći će reagirati u slučaju kad poslodavci, kako tvrde u Udruzi za zaštitu jamaca BiH, tjeraju svoje radnike da podignu kredite u korist tvrtke u kojoj rade.

Zadužuju svoje radnike

Među brojnim slučajevima ovakvog vida prijevara jedan je ugledao svjetlo dana kad je šamačka privatna tvrtka “Jovana rad” od svojih 110 zaposlenika zatražila da podignu kredit za svog poslodavca. “Ono što jamcima nije poznato, a trebaju znati, jest da nijedan službenik u računovodstvu, bilo koje tvrtke, ne smije s radnikove plaće skinuti niti jedan fening bez suglasnosti suda, uz priloženo rješenje o izvršenju.

Također, ako banka nije potpisala sporazum o administrativnoj zabrani na plaću radnika-jamca uz određenu proviziju, tvrtka nema pravo udovoljiti banci, u suprotnom i ona može biti kazneno gonjena, kazao je Joco Cvjetković, predsjednik Udruge za zaštitu jamaca u BiH. Kad će ova institucija početi s radom, ovisi o potezu Agencija za bankarstvo i vlasti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?