ODLUKA

Ustavni sud Federacije odbacio pojam "bjanko ostavki"

ustavni
09.10.2012.
u 14:02

Sud je utvrdio da pismeno označeno kao "ostavka" dano političkoj stranci ne može proizvoditi pravni učinak u tijelima vlasti u FBiH

 

Odlučujući o zahtjevima za rješavanje spora između predsjednika Federacije BiH Živka Budimira i federalnog premijera Nermina Nikšića u vezi s ostavkom federalnog ministra prostornog uređenja i zamjenika premijera Desnice Radivojevića, Ustavni sud FBiH utvrdio je da je predsjednik FBiH u okviru svojih ustavnih i zakonskih ovlaštenja nadležan da donese odluku o podnesenoj ostavci ministara u Vladi FBiH, bez prethodnog prijedloga premijera Federacije BiH. 
Istovremeno, Sud je utvrdio da pismeno označeno kao "ostavka" dato političkoj stranci ne može proizvoditi pravno dejstvo u organima vlasti u FBiH. 
U skladu s prethodno izrečenim stavom, Ustavni sud FBiH ostavlja mogućnost ministru Radivojeviću, koji smatra da je povrijeđeno pravo osporenom Odlukom (Odlukom o prihvatanju njegove navodne ostavke), da podnese zahtjev za rješavanje spora pred ovim sudom, kao i mogućnost predsjedniku FBiH da u okviru svojih ovlaštenja preispita Odluku o prihvatanju ostavke ministra i zamjenika federalnog premijera Desnice Radivojevića. 
Ustavni sud FBiH, nadalje, obustavlja postupak po zahtjevu predsjednika FBiH za rješavanje spora s federalnim premijerom iz razloga što je taj zahtjev povučen na javnoj raspravi, održanoj 29. augusta. 
Kako je danas saopćila predsjednica Ustavnog suda FBiH Kata Senjak, Presuda u vezi sa spomenutim zahtjevima premijera i predsjednika Federacije BiH bit će objavljena u Službenim novinama FBiH.

Odlučujući o zahtjevima za rješavanje spora između predsjednika Federacije BiH Živka Budimira i federalnog premijera Nermina Nikšića u vezi s ostavkom federalnog ministra prostornog uređenja i zamjenika premijera Desnice Radivojevića, Ustavni sud FBiH utvrdio je da je predsjednik FBiH u okviru svojih ustavnih i zakonskih ovlasti nadležan da donese odluku o podnesenoj ostavci ministara u Vladi FBiH, bez prethodnog prijedloga premijera Federacije BiH. 

Istodobno, Sud je utvrdio kako pismeno označeno kao "ostavka" dano političkoj stranci ne može proizvoditi pravni učinak u tijelima vlasti u FBiH. U skladu s prethodno izrečenim stavom, Ustavni sud FBiH ostavlja mogućnost ministru Radivojeviću, koji smatra da je povrijeđeno pravo osporenom odlukom (odlukom o prihvaćanju njegove navodne ostavke), da podnese zahtjev za rješavanje spora pred ovim sudom, kao i mogućnost predsjedniku FBiH da u okviru svojih ovlasti preispita odluku o prihvaćanju ostavke ministra i zamjenika federalnog premijera Desnice Radivojevića. 

Ustavni sud FBiH, nadalje, obustavlja postupak po zahtjevu predsjednika FBiH za rješavanje spora s federalnim premijerom iz razloga što je taj zahtjev povučen na javnoj raspravi, održanoj 29. kolovoza. Kako je danas priopćila predsjednica Ustavnog suda FBiH Kata Senjak, presuda u vezi sa spomenutim zahtjevima premijera i predsjednika Federacije BiH bit će objavljena u Službenim novinama FBiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?