Istraživanje

Ustavne promjene i rekonstrukcija vlasti važni su za pomirbu

Žene
02.11.2012.
u 09:28

U Mostaru su žene ocijenile skupine koje predstavljaju interese građana značajnijima nego muškarci

Istraživanje koje je provedeno u četiri grada: Banjoj Luci, Sarajevu, Mostaru i Bugojnu o temi pomirbe i izgradnji mira u BiH, pod pokroviteljstvom Sveučilišta iz Edinburgha, otkriva kako su muškarci i žene imali različite odgovore na neka pitanja. Naime, u dijelu koji se odnosi na starosnu dob ispitanika, bilo je nekih čimbenika kojima stariji ispitanici, a naročito žene, pridaju znatno veći značaj u razmišljanju o pomirbi.

Značaj intelektualca...

Žene starije dobi češće su smatrale značajnom potencijalnu ulogu ne nacionalista na gradskoj razini i na razni BiH. Također, starije žene su češće cijenile potencijalni značaj glumaca, glazbenika i drugih umjetnika i intelektualaca za pomirbu na razini BiH. Kada je u pitanju uloga samih žena u procesu pomirbe, ulogu žena su u procesu pomirbe na razni grada više ocjenjivale žene nego muškarci, mada ne i na nacionalnoj razini. Ovo je bio slučaj u svim gradovima u kojima je vršeno istraživanje, osim u Bugojnu. Nacionalnost je bila u korelaciji s različitim stavovima o ulozi žena samo u Sarajevu, gdje su Bošnjaci kao dio većine ocijenili potencijalnu ulogu žena više nego pripadnici ostale dvije etničke manje. U Mostaru su žene ocijenile skupine koje predstavljaju interese građana značajnije nego muškarci, a u skupine koje predstavljaju interese građana u najvećem broju su razne organizacije NVO-a.

Uloga prirode u pomirbi

S druge strane, žene su češće vrednovale inicijative koje uključuju djecu. Srbi i Hrvati muškarci su bili negativniji od žena, u odnosu na inicijative koje uključuju one koji nose službenu odgovornost tijekom ratnih devedesetih. Među Bošnjacima, ovo je bilo obratno. U Bugojnu žene su bile manje pozitivne nego muškarci, o nizu pitanja koja se odnose na proces pomirbe: doprinosu vjernika, doprinosu ljudi koji mogu razumjeti različite stavove, odgovornosti osoba iz devedesetih godina. Žene su u svojim odgovorima, za razliku od muškaraca, naglasile značaj nekoliko ciljeva u procesu pomirbe. Za njih su ključni čimbenici za pomirbu: sigurnost, rekonstrukcija vlasti i mir. Iza ovih ciljeva slijede povjerenje, razumijevanje, isprika i ustavne promjene. Zanimljivo je spomenuti kako žene smatraju i prirodu važnim čimbenikom za pomirbu. Uloga prirode u procesu pomirbe prevladava kod žena starije životne dobi, ali i srednje starosne dobi, dok je kod mlađih žena čimbenik prirode manje favoriziran u procesu pomirbe.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?