Predsjedništvo

Ustavne promjene

Predsjedništvo
22.07.2012.
u 10:14

Sporazum SDP - HDZ utvrđuje neizravan izbor, državni vrh se potvrđuje u Parlamentu BiH

Nimalo ne iznenađuje što je došlo do ograničenog sukoba unutar SDP-a, ali i prije toga oglašavanja deseci nevladinih udruženja koji su se usprotivili prihvaćanju ustavnih promjena kojim su dva HDZ-a, SDP BiH i Savez za bolju budućnost uredili pitanje izbora članova Predsjedništva BiH neizravno kroz državni Dom naroda, ali i nešto reducirali ovlasti državnoga vrha zbog njegovog posrednog izbora. Prije svega jer dokument koji je usuglašen te se u tek jednome, ali bitnom dijelu razlikuje od prijedloga iz Republike Srpske o izravnom načinu biranja, smanjuje mogućnost zloporaba kakva je u praksi BiH bila u tri navrata. Ovaj je dokument u najvećem dijelu prihvaćen i na susretu političke sedmorke na posljednjem sastanku u Banjoj Luci jer predstavlja vizu za otvaranje pregovora s Europskom unijom. Svaka opstrukcija provedbe dokumenta podrazumijeva definitivnu blokadu BiH k EU.

Dva amandmana

Političkim sporazumom koji je pretočen u konkretne amandmane mijenjao bi se jedan članak Ustava BiH te Izbornoga zakona ove zemlje. Izmjenama se utvrđuje da će ubuduće, umjesto navoda da će to biti jedan Hrvat, Bošnjak i Srbin, stajati da se biraju tri člana, dva iz Federacije BiH i jedan iz Republike Srpske te da ne smiju biti iz reda istog konstitutivnog naroda ili ostalih. Predsjedništvu se ostavlja nadležnost nad Oružanim snagama, ovo kolektivno tijelo predstavlja BiH, potpisuje i proglašava zakone, imenuje i razrješava veleposlanike, ratificira međunarodne sporazume, ima ovlasti za sazivanje sjednice Vijeća ministara i Parlamenta te ima pravo sudjelovati u radu svih sjednica. Predsjedništvo imenuje kandidata za predsjedatelja Vijeća ministara nakon konzultacija s političkim strankama u Zastupničkom domu te imenuje članove Upravnog odbora Centralne banke BiH. Državnome vrhu pri tome se u odnosu na sadašnje stanje oduzima nadležnost u kreiranju vanjske politike. Najzanimljiviji je dio koji se tiče načina biranja članova državnog Predsjedništva. Dakle, to po ovome prijedlogu može biti svaki izabrani zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

Svatko može biti izabran

Svatko od zastupnika, klubova ili skupine može kandidirati jednu osobu za člana BiH Predsjedništva. Tako utvrđeni kandidati upućuju se Domu naroda. Svaki klub naroda u Domu naroda BiH s liste nominiranih kandidata bira jednoga nakon čega se utvrđuje zajednički popis kandidata o kojima se glasuje. Taj popis onda ide u Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, a ako tamo na dobije većinu, postupak se ponavlja. U drugome krugu ako Zastupnički dom ne potvrdi liste kandidate, smatraju se izabranim članovi koje je potvrdio Dom naroda.

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
17:22 22.07.2012.

Bravo Covic-u. Izgleda da ce doci kraj biranju komsica i kukica i predsjednistvo.

OL
oldday
18:53 22.07.2012.

Ovo nije sprovođenje odluke Sejdić i Finci! Ovo je izigravanje te odluke i izvrgavanje ruglu svih principa moderne demokracije!

DA
daniele
21:40 22.07.2012.

Ovaj sporazum osudjuju svi izuzev nacionalista. Nejasna je politika SDP-a u ovome. Ako to zaista prodje (u sto sumnjam) onda je to izdaja gradjanskih principa i svi koji su u manjini biti ce diskriminirani. Zasto ja Lagumdzija ovo potpisao treba jos da se vidi. Ili je los politicar ili tu ima nesto sto mi jos ne vidimo.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?