FISKALIZACIJA U BIH

Usporedbom računa utvrdili različit broj fiskalnog modula

fiskalizacija
VL FOTO
16.04.2011.
u 16:35

Uređaj je instaliran tako da prema potrebi može otiskati jedan ili drugi račun

Hoće li proces fiskalizacije ikada stati na svoje noge, a to drugim riječima znači kada će biti poznati bar djelomično prvi rezultati ovog procesa u praksi. Naime, prijedlog komisija za fiskalizaciju u Federaciji BiH i na osnovi zaključka Vlade Federacije BiH, federalni ministar financija je donio Pravilnik o izmjenama Pravilnika o dinamici fiskalizacije u Federaciji BiH kojim se produžava rok za fiskalizaciju i kojim je utvrđena nova dinamika uvođenja fiskalnih sustava u Federaciji BiH. Tako će, trgovine na malo, koje spadaju u drugu skupinu opisanu u dinamici fiskalizacije i trgovine na veliko, iz treće skupine, kao i ostale nespomenute djelatnosti koje su navedene u člancima pravilnika, imati novi rok produžen do 15. 7. 2011. godine.

Svi sudionici procesa

Unatoč tomu, problemi i dalje ostaju. Otkako je u Federaciji BiH započela fiskalizacija, na terenu se stvorio niz problema. Fiskalizacija je dugotrajan i kompleksan proces opterećen mnogim problemima koji su objektivno i često izvan kontrole i utjecaja institucije, u ovom slučaju Ministarstva financija u čijem sklopu djeluje Porezna uprava. 
Problemi koji se javljaju tokom provedbe Zakona o fiskalnim sustavima usporavaju postupak fiskalizacije i izravno su povezani svi sudionici fiskalizacije od proizvođača ili zastupnika fiskalnih uređaja, preko distributera, servisa i servisera do nadležnih komisija Federalnog ministarstva financija.

Navedeno se može potkrijepiti i činjenicom da se do sada Pravilnikom o dinamici fiskalizacije u FBiH četiri puta mijenjao rok do kojeg su pojedine skupine obveznika dužne izvršiti fiskalizaciju. Na proces fiskalizacije također su utjecali i nezainteresiranost obveznika za fiskalizaciju i nedovoljna informiranost o obvezama u vezi s fiskalizacijom te tehnička nespremnost servisa i nedovoljna obučenost servisera za kvalitetno obavljanje radnji koje su uvjet za proces inicijalne fiskalizacije, ali i sporost u radu nadležnih komisija pri Ministarstvu financija koje su provodile postupak testiranja uređaja. Tu je i čimbenik - ekonomska kriza. Ako se uzme u obzir sve navedeno, iz Porezne uprave ističu kako su do sada zadovoljna brojem obveznika koji se fiskalizirao.

S 29. ožujka ove godine podneseno je ukupno 6.918 zahtjeva za inicijalnu fiskalizaciju, od ovog broja fiskalizirano je 6.592 obveznika iz prve grupe obveznika fiskalizacije.

Problemi u ljekarnama

No, ono što zabrinjava jesu problemi s kojima se susreću inspektori na terenu, kao i sami obveznici. Primjerice, u Sarajevu problemi u procesu fiskaliacije pojavili su se u pojedinim ljekarnama. S druge strane već su zabilježene i prve malverzacije u ovom procesu. Naime, inspektori Porezne uprave se susreću s mnogim problemima. Tako je nedavno uočena pojava kršenja zakona koja se ogleda u izdavanju dvije vrste fiskalnih računa i to računa koji su namijenjeni klijentima i fiskalnih računa namijenjenih za evidentiranje u knjizi dnevnih izvješća.

Usporedbom računa inspektori su utvrdili da je broj fiskalnog modula različit. Konstatirano je da je uređaj tehnički instaliran tako da prema potrebi u danom trenutku može otiskati jedan ili drugi račun, ovisno o zadanom upravljanju. Fiskalni uređaj s pratećim elementima je izuzet, a o ovoj pojavi obaviješteno je i nadležno ministarstvo i Komisije za ispitivanje ispravnosti tehničkih i funkcionalnih karakteristika dijelova fiskalnog suatava, doznaje se iz Porezne uprave FBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?