NOVI TERMIN

Uskoro prilika za razradu dogovora Čović - Tihić

covic
17.09.2013.
u 08:27

Očekuje se da će na predstojećem sastanku dodatno biti razrađeni raniji dogovori

Susret visokih izaslanstava HDZ-a BiH i SDA koji se trebao jučer održati, otkazan je, a neslužbeno doznajemo kako je razlog bolest, odnosno prolazna viroza predsjednika SDA Sulejmana Tihića. Iz obje stranke smo dobili uvjeravanja kako će se planirani sastanak održati vrlo skoro te da osim navedenog razloga ne postoji nijedan drugi, a pogotovo ne politički razlog otkazivanja razgovora stranačkih izaslanstava. Štoviše, očekuje se da će na predstojećem sastanku dodatno biti razrađeni dogovori koje su prilikom nedavnog susreta najavili predsjednici Dragan Čović i Sulejman Tihić.

Mnogo je izazova u tom odnosu, ali je nesporno da se u Federaciji ne može očekivati bilo kakav napredak bez ovih narodnjačkih stranaka. Iako su trenutačno u različitim pozicijama kada je u pitanju federalna vlast, obje stranke su svjesne da moraju obnoviti svoje partnerstvo, posebno za razdoblje nakon izbora iduće godine. Osim toga, približavanjem stavova HDZ-a i SDA o ključnim pitanjima u BiH, kao što je provedba presude „Sejdić i Finci“, ili problem izbornih pravila u Mostaru, značajno će se olakšati postizanje konačnog rješenja u tim slučajevima. Do zahladnjenja u odnosima HDZ-a i SDA došlo je pred kraj prošlog i početkom aktualnog izbornog ciklusa. Vrhunac krize u odnosima dogodio se nakon ulaska SDA u vlast platforme bez legitimnih predstavnika hrvatskog naroda. Odnosi su potom funkcionirali na principu toplo-hladno sve do nedavnog susreta čelnika dvije stranke. Istraživanja pokazuju da HDZ u hrvatskom, a SDA u bošnjačkom izbornom tijelu imaju stabilnu poziciju, te obje stranke s puno optimizma iščekuju iduće izbore.

Do tada, ipak, treba spasiti što se spasiti može u ovoj i idućoj godini. Europski put je pred dugotrajnom blokadom i predstojeći sastanak u Bruxellesu zadnja je prilika da se spriječi takav scenarij. Europska unija očekuje jasan politički dogovor o „Sejdić - Finci“, a iako nije dio vlasti na državnoj razini SDA je nezaobilazan čimbenik u postizanju održivog rješenja. Bez ove stranke je nemoguće u idućih nekoliko mjeseci riješiti problem izbornih pravila za Mostar, a što bi svakako trebalo uraditi do kraja ove godine. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u više navrata je poručio kako i s bošnjačkim strankama želi uspostaviti partnerski odnos kakav zadnjih godina ima sa SNSD-om. Nema dvojbe da bi zbog dosadašnje suradnje, ali i upućenosti jednih na druge, takav odnos najprirodnije bilo uspostaviti sa SDA, iako ne treba isključiti ni druge iz tog procesa. Novi termin susreta znat će se uskoro.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?