GODIŠNJICA

Uništenje Hercegovačke banke bilo je projekt slamanja Hrvata

banka
VL FOTO
07.04.2011.
u 09:20

Na sceni isti protagonisti, pravda se nasilje nad Ustavom, a ruše se njezini temelji

Sjeća li se još tko Toby Robinson ili pak toga što je istraživala, njezinih savjetnika, međunarodnih snaga koje su po nalogu međunarodne uprave u BiH provele tenkovski upad u Hercegovačku banku kako bi silom ugušili projekt Hrvatske samouprave. Odgovor dijela međunarodne administracije je gotovo isti kao i deset godina kasnije iako se ništa slično u praksi nije dogodilo. Nema tenkova, ali nema ni novca.

Isti scenarij

Nema odluka hrvatskih stranaka oko potkopavanja Daytonskog sporazuma, ali ima odgovora nasilne uspostave vlasti i isključivanja većinske hrvatske političke volje iz vlasti i protežiranja SDP-a BiH. Hercegovačka banka i danas, deset godina kasnije, nalazi se u položaju likvidacije i dalje životari servisirajući izdane kredite. Nema niti jedne pravomoćne presude o zloporabama u Hercegovačkoj banci i silnome kriminalu o čemu se pisalo godinama. I protiv ondašnjih prvih ljudi banke obustavljeni su kazneni procesi. Politički montirani prvostupanjski proces protiv nekadašnjeg predsjednika HDZ-a BiH Ante Jelavića za zaloporabe u Hercegovačkoj banci obustavljen je nakon što se on sklonio u Hrvatsku. Nakon toga Sud BiH naložio je obnovu sudskog postupka i poništio prvostupanjsku presudu. Postupak nije mogao biti obnovljen jer Jelavić nije dostupan vlastima BiH. U dva su navrata međunarodne snage pravim desantima upadale u Hercegovačku banku.

Najprije 6. travnja, a drugi put deset dana kasnije kada su shvatili da materijal koji je prikupljen nema nikakvih senzacionalnih tvrdnji o “pljački stoljeća”. Deset dana kasnije, da bi se dojam pojačao, specijalci britanskog SAS-a su upotrijebili eksploziv da iz sefa odnesu bankarsku pričuvu. Sve to događalo se nakon što je uspostavljena Hrvatska samouprava koja je odbila poslušnost vlastima u Sarajevu koje su opet, kao i danas, bile nametnute Hrvatima unatoč njihovoj većinskoj političkoj volji.

Teže pravno nasilje

Nije, međutim, jasno zašto se gotovo sličan scenarij ponavlja danas kada su hrvatski političari pokazali jednu od ključnih uloga u zemlji u pravcu njezina euroatlantskoga puta. Postoji, međutim, jedna bitna razlika od vremena od prije deset godina.

Čak niti tada međunarodna zajednica nije se usudila ozakoniti kršenje Ustava i zakona kao što je sada priznajući odluke krnjih institucija, Doma naroda. Tada je Berryevim pravilima omogućeno da Hrvate biraju Bošnjaci, što nije pravedno, ali je bilo zakonito. Danas OHR svjesno krši Izborni zakon BiH koji je upravo nametnula ta institucija. OHR je nemetnuo i Središnje izborno povjerenstvo koje je postupilo po tome zakonu. Na djelu je novo nasilje, nekada s tenkovima, danas prijetnjama, a suština je odrediti Hrvatima poziciju manjine.

Ključne riječi

Komentara 14

TU
Tuce
10:21 07.04.2011.

E,Kresicu tebi bi i Gebels pozavidio na ovakvom propagandnom programu,samo ti huskaj narod pa ce ti biti isto kao i Djogi i Sagolju prvi je zavrsio u Zvornickom jezeru bacili ga Srbi jer je mnogo znao a drugi zivi negdje i nesmije ni reci kako se zove.Kresicu narod nije lud vidi narod gdje su novci nemoguce da jedan koji sjedi u parlamentu sa platom od 3000maraka moze da napravi vilu vrijednu 300000€ pa onda bi svaki penzioner koji je zaradio mirovinu u njemackoj trebao imat toliko kao i oni.Kad prodju izbori u Hrvatskoj opet cete biti zaboravljeni kao i do sada zivi bili pa vidjeli

TU
Tuce
10:24 07.04.2011.

apalavi..a kad ste to bili jedinstveni,da ste jedinstveni nebi vam Komsic bio preddsjednik,narod koji ima 200000 tisuca biraca i deset stranaka i pet kandidata za predsjednistvo takvu slogu nema niko na svijetu.

AP
apavlovi
10:13 07.04.2011.

Ovaj put im neće proći.Prije će biti da će OHR i njegovi puleni potpuno propasti.Ovaj puta Hrvati neće dozvolit da im se ponove stvari od prije 10 godina.Malo su se platformaši i OHR preračunali.Trebamo biti jedinstveni i niko nam ništa ne može.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?