Operacije

Unatoč krizi u BiH sve više estetskih zahvata

operacija
VL FOTO
10.09.2011.
u 17:07

Budući da se estetski operativni zahvati plaćaju, a privatne klinike nude bolje uvjete, pacijenti se češće odlučuju za usluge koje pružaju privatne klinike

Unatoč ekonomskoj krizi, klinike u BiH bilježe sve veći broj estetskih operacija. Isto tako, zabilježen je i porast muškoga spola koji je zainteresiran za ovakvu vrstu operacije. Klinika za plastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju u Sarajevu vrši sve vrste operativnih zahvata iz domene plastične kirurgije. Budući da se estetski operativni zahvati plaćaju, a privatne klinike nude bolje uvjete, pacijenti se češće odlučuju za usluge koje pružaju privatne klinike za plastičnu kirurgiju. Pored estetskih operacija, na Klinici za plastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju se vrše operativni zahvati odstranjivanja tumora svih etiologija, prije svega tumora kože.

Uljepšavanje i potreba

Često se obavljaju operacije rekonstrukcije nerava kao i rekonstrukcije bilo kojeg dijela tijela. Radi se i tretman opekotina, tretman dekubitalnih rana i slično. Prema dosadašnjim statistikama, estetskim operacijama se češće podvrgavaju žene, mada postoji velik interes za ovu vrstu operativnih zahvata i kod muškaraca. Žene su najviše zainteresirane za operaciju grudi, naročito za povećanje grudi.

Mnogo rjeđe se rade operacije podizanja i smanjenja grudi. No, u zadnje vrijeme se bilježi porast intervencija vezanih za zatezanje kože lica, u čemu prednjači ženska populacija. Međutim, kada su u pitanju tretmani vezani za opekotine i dekubitalne rane, ove se operacije ne rade zbog estetskih, nego više iz funkcionalnih razloga. Pored operacija grudi, često se rade i operacije korekcije nosa, zatim operacije liposukcije, operacije ušiju, operacije očnih kapaka i operacije zatezanja trbuha. Žene su veoma često zainteresirane i za operaciju usana. 

Za razliku od njih, muškarci se najčešće opredjeljuju za operacije nosa, za liposukciju trbuha, uklanjanje masnog tkiva s grudi, tzv. ginekomastiju. Od ukupnog broja pacijenata koji se podvrgavaju estetskim operacijama, oko 20-30 posto čine muškarci. Razlozi zbog kojih se pacijenti odlučuju za estetske operacije su najčešće osjećaj nesigurnosti zbog svog izgleda, mada postoje i oni koji se za ove operacije odlučuju, jer žele da izgledaju poput poznatih ličnosti.

Zdravlje pacijenta

Ljudi koji dolaze zbog nekog nedostatka na tijelu koji ih čini nesigurnim, obično se nakon ovih operacija na njima može uočiti pozitivna promjena raspoloženja. Postoje operacije koje se obavljaju u lokalnoj anesteziji, dok je za neke operacije potrebna opća anestezija. Za ovu vrstu operacija, pacijent mora biti potpuno zdrav i potrebno je da uradi sve laboratorijske nalaze (kompletna krvna slika, urea, kreatinin, transaminaze, APTT i INR), EKG srca, snimak pluća i anesteziološki pregled.

Kada je u pitanju operacija koja se obavlja pod općom anestezijom, važno je da kod pacijenta nema kontraindikacija za uspavljivanje. slične operacije su u svijetu pa i u regiji i po nekoliko puta skuplje u odnosu na BiH, pa je i to jedan od razloga sve većeg broja zahvata iz estetske kirurgije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?