POLITIKA

Umjesto potpore Agencija traži reviziju hotela Stela

stela
Zoran Grizelj
13.12.2010.
u 08:23

Direktor Agencije za privatizaciju Federacije BiH Enes Ganić predlaže Vladi da popusti pred političkim pritiscima i naloži drugu reviziju oko privatizacije

Političke i ukupne odnose ‘partnera’ unutar FBiH najbolje opisuju primjeri privatizacije tvrtki u kojima se uporno osporava ovaj postupak, a koji se po pravilu događa s tvrtkama na većinskim hrvatskim područjima. Od Aluminija, Feroelektra, hotela u Neumu nastoje se osporiti svi ovi privatizacijski postupci ili ove tvrtke dovesti u nepovoljan položaj kako bi se započelo preispitivanje udjela upisanih vlasnika u sudskome registru. Takav je primjer hotela Stela iz Neuma koji je izgrađen novcem nekoliko federalnih poduzeća.

Sve regularno


No tijekom rata i nakon njega u ovaj su hotel ulagana značajna sredstva. Unatoč pravomoćnim presudama sudova, uspješnim revizijama privatizacije, zbog nekoliko nezadovoljnih političkih krugova sumnjivih namjera nastoje se poništiti svi ovi rezultati. Tako je za predstojeću sjednicu federalne Vlade predsjednik Agencije za privatizaciju Enes Ganić predložio da se cijeli postupak ponovno obnovi iako za to nema nikakva pravnog niti stvarnog utemeljenja. Naime, trenutni vlasnik hotela Stela po upisu u sudski registar je država s 62,43% udjela, dok 37,57% čini udjel privatnog investitora. Nakon ove pravomoćne presude u hotelu su imenovani predstavnici državnog kapitala u Nadzorni odbor, kao i ovlašteni predstavnici koji sudjeluju u radu Skupštine. No bez obzira na to, kao i na činjenicu da postoji pravomoćna presuda Županijskog suda u Sarajevu od svibnja ove godine kojom su odbačeni zahtjevi sindikata Polihema iz Tuzle koji traži udjel u hotelu Stela, upućeni su zahtjevi Ministarstvu turizma i okoliša, kao i Agenciji za privatizaciju.

Politička odluka


I ovi su zahtjevi ekspresno odbijeni nakon čega je Udruga dioničara Polihema iz Tuzle pokrenula novi spor kod nadležnog županijskog suda. Iako nema novih okolnosti. Ganić sada predlaže obnovu revizije u Steli.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?