BUSOVAČA

Umjesto blagdanskih čestitki, opomene za neplaćene rate kredita

busovaca
VL FOTO
29.12.2010.
u 09:30

Nije bilo predstavnika županijske Agencije za privatizaciju, novih vlasnika, kao ni Porezne uprave

Ni više od devet mjeseci nakon pokrenutog štrajka ne nazire se kraj agonije za 70-ak radnika Samoborke Vatrostalna i Vatrostalne, poduzeća nastalih privatizacijom nekadašnjega gospodarskoga giganta Vatrostalne iz Busovače koja je imala više od 500 zaposlenih. Novi vlasnici, hrvatske tvrtke Samoborka i Kamen Sirač, tj. Kufner grupa, radnicima duguju devet plaća te doprinose za 20 mjeseci.

Nagomilani problemi

Radnici koji su ovih dana, umjesto blagdanskih čestitki, dobili opomene iz banaka jučer su još jednom pokušali s odgovornima razgovarati o rješavanju nagomilanih problema. No, upravo odgovorni za stanje u Vatrostalnoj nisu se pojavili.

Nije bilo predstavnika županijske Agencije za privatizaciju od koje radnici očekuju reviziju ugovora napravljenog prije šest godina, novih vlasnika kao ni Porezne uprave Srednjobosanske županije čija je reakcija u slučaju Vatrostalne potpuno izostala, i to usprkos brojnim upozorenjima radnika na, kako kažu, brojne nezakonitosti u ovom poduzeću.

“Od Agencije za privatizaciju očekujemo da prizna kako nikakvih ulaganja u poduzeće na koje su se obvezali novi vlasnici nije bilo te da raskine ugovor o privatizaciji. Porezna uprava trebala bi početi raditi svoj posao te prisiliti vlasnike na izmirenje dugovanja. Žrtve smo mi, radnici”, kaže Nenad Marić, predsjednik sindikata.

Općina nenadležna

Izvješće Financijske policije jedine državne institucije koja se odlučila pozabaviti stanjem u Vatrostalnoj trebalo bi, uvjereni su radnici, dati odgovore na mnoga pitanja, a odgovorne za uništavanje poduzeća i dovođenje radnika na rub egzistencije, smjestiti na optuženičku klupu. I jučerašnji pokušaj radnika da stvari pokrenu s mrtve točke propao je.

Načelnik općine Busovača Asim Mekić mogao je samo konstatirati da općinske vlasti nisu nadležne za privatizaciju poduzeća Vatrostalna, niti za stanje u tom poduzeću. Sindikalnim predstavnicima Mekić je prenio zaključke s nedavno sastanka s vlasnicima poduzeća.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?