Široki Brijeg

Umirovljuju se mladi i zdravi ljudi, a nekad i visokoobrazovani

Široki Brijeg
Pero Zelenika
01.03.2012.
u 10:21

Poručili su da je vrijeme da se novci umirovljenika troše za rješavanje socijalnih problema

- Previše je socijalno ugroženih koji svakodnevno kucaju na naša vrata, ali i ustanova socijalne pomoći, župnim uredima i drugdje. Nažalost među njima je najviše umirovljenika, koji su, uz bolesne i nezaposlene, postali najugroženija skupina ljudi. Nikšić nam poručuje da neće doći do smanjenja mirovina. Zar je to ohrabrenje, pitao je izaslanike Karlo Zelenika na godišnjoj Skupštini umirovljenika Široki Brijeg.

Broj umirovljenih

Izneseni su podaci, prema kojima u državi BiH ima skoro jednak broj umirovljenih, nezaposlenih te onih koji pune fondove, dakle rade. Posebice je ukazano kako se ne vidi poboljšanje stanja u skorije vrijeme, ističući kako buduće umirovljenike čeka još teža situacija. - U mirovinski fond svatko uvlači ruke kad mu zatrebaju novci. Kada poduzeća prestanu s radom, umjesto posla jednostavno umirove djelatnike. U mirovini su i mladi i zdravi ljudi s tek navršenih tridesetak godina, ponekad i s visokom stručnom spremom. Krajnje je vrijeme da se novci umirovljenika koriste za rješavanje socijalnih problema u državi, istaknuo je Zelenika. U godišnjem izvješću istaknute su aktivnosti ove udruge, koja je unatoč teškoj gospodarskoj situaciji našla i vremena i sredstava da pomogne svojim članovima. Tako su umirovljenici, zahvaljujući Udruzi, mogli uvijek dobiti pravne i druge savjete, osigurati zimnicu, boraviti u lječilištu, otići na jedan od šest organiziranih izleta, zabaviti se u prostorijama kluba, cijepiti se besplatno, a za one najugroženije osigurana je božićnica i uskrsnica, te mnoge druge aktivnosti.

Nemaju predstavnika

- Zar je sramota tražiti da se naša sudbina veže za sudbinu djelatnika. Ako se njima povećava plaća, neka se to radi i umirovljenima. Pa nama je za više od četiri godine, mirovina povećana za 5 posto, a zamislite koliko je sve poskupilo, rekao je Ivan Kožul, predsjednik udruge umirovljenika HZ HB. Kožul je iznio kako hrvatska komponenta nema svoga predstavnika. Nasuprot tomu udruga ulaže napore da se zaustave nepotrebna umirovljenja, vrate novci uzeti od MIO-a, uplaćuju tranše za povlaštene mirovine te prijedlog da se mirovine svake godine povećavaju za najmanje 6,5 posto.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?