KRIZA KOJA TRAJE

Ulazimo u drugu godinu bez vlasti

Covic_Ljubic_Dodik_Bosic
Zoran Grizelj
26.09.2011.
u 09:04

Najveće nepovjerenje nakon Daytona zbog koncepta majorizacije nad Hrvatima

Čelnici većinskih hrvatskih, srpskih i bošnjačkih stranaka danas će u Brčkom potvrditi ono što se moglo pretpostavljati i prije nepunu godinu (nedostaje tek sedam dana od poklapanja nadnevka održavanja izbora) da će nemoguća misija biti u jednom pravcu usmjeriti stranke (ili narodne političke elite) koje su nakon ovih izbora odlučile krenuti u ono što od njih očekuju njihovi narodi ili najveći broj birača – putem unitarizacije, daljnjeg odvajanja ili pak stvaranjem federalne jedinice.

2+2+2

I cijela se priča pri uspostavi državne vlasti vrti upravo oko toga, politike zatezanja ovisno o rakursu pojedinačnog naroda. Zbog toga su čvršće, čak i nego što je to bilo 1996. na prvim poslijeratnim izborima bošnjačke, hrvatske i srpske stranke potrčale obznaniti da će se čvrsto držati svog nacionalnog tora. Prvi su savez sklopile upravo bošnjačke stranke SDP i SDA, a nakon njih opamećeni zbog malobrojnosti i mogućnosti manipulacije napravile su to dvije ključne hrvatske stranke HDZ BiH i HDZ 1990, a tek na kraju savez za obranu ‘Srpske’ sklopili su SNSD i SDS. I unatoč tome što se organizatori triju susreta Mostar, Sarajevo i danas Brčko - pokušavaju dodvoriti SDP-u kako ne bi iskočio iz tračnica i te sastanke krste susretima 3+3 čelnika dva državna doma Parlamenta, a ne 2+2+2, što i stvarno jesu, jednostavno nemoguće je očekivati da će doći do poremećaja sadašnjih stavova. 
Bošnjački SDP i SDA sigurno neće odustati od dugoročne politike majorizacije, otimanja hrvatskih pozicija kao i zauzimanja ministarstva vanjskih poslova te ‘logičnim’ zauzimanjem pozicije ‘ostalih’ kako bi bošnjačka strana imala pet od 10 mjesta u Vijeću ministara. Jednako tako sigurno je da Hrvati ‘papagajski’ neće odustati od toga da legitimni predstavnici sjede u izvršnoj vlasti države, što znači premijer i dva ministarstva, jednako kao i Srbi koji traže da u sljedećoj raspodjeli fotelja imaju četiri mjesta koja su do sada imali Bošnjaci.

Nema arbitraže

Unatoč ‘zabrinutosti’ iz međunarodne zajednice nema znakova za moguće arbitriranje jer je EU bile ekstremna nezadovoljna scenarijem u FBiH gdje je stvorena najveća kriza od Daytona koja će imati dalekosežne posljedice. Ovakav potez poigravanja sa sudbinom Hrvata od strane bošnjačkih unitarista i odobravanje međunarodne zajednice, dali su najveći alibi RS-u da bude protiv državnih institucija, reformi i mogućih kompromisa. Zla kob Hrvata mogla bi zadesiti i Srbe. Čitamo se za godinu dana...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?