Izvoz

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju prijeti kolapsom bh. poljoprivrede

izvoz
Dušan Musa
04.04.2012.
u 10:14

Rani krumpir Lani je u Hrvatsku izvezeno 4000 t, 
te 100 vagona bresaka i nektarina

Kad neće država – mora narod, bio bi ukratko opis raspoloženja ljudi u poljoprivrednom sektoru juga Hercegovine u iščekivanju promjena koje će neminovno nastupiti ulaskom RH u EU. Schengenski režim na Bijaču stiže najkasnije 1. srpnja 2013., a vidljivih priprema za taj datum nema. Da razloga za brigu ima, govore podatci o usmjerenosti ovoga dijela BiH na izvoz u RH, gdje je lani primjerice izvezeno 4000 tona ranog krumpira oko 100 vagona bresaka i nektarina....

Plasman krumpira

- Vezano uz plasman mladog krumpira mogu reći da ove godine postoji mogućnost izvoza cjelokupnog tržnoga viška u RH i Sloveniju - ističe Mario Grbavac direktor tvrtke Dalmi d. o. o. iz Klobuka koja je lani otkupila i izvezla rekordnu količinu, te podvlači: - Mislim da će ove godine izvoz funkcionirati do 1. srpnja, ali su kasnije moguće promijene, a već za iduću godinu nema nas na popisu zemalja koje mogu izvoziti mladi krumpir u EU - kaže Grbavac. Krumpir koji u EU ima status jedne od osnovnih namirnica ima poseban status. - Stavljanje na popis je preduvjet, a dalje kao i za ostalo povrće – slijedi uzrokovanje i analiza svakoga tegljača. Troškovi analize su oko 1000 eura po tegljaču, a kad stignu rezultati, roba može ići. Morat ćemo poraditi i na kvaliteti. Ako roba nije kvalitetno pripremljena, vraća se - kaže Grbavac. Novi schengenski režim mogao bi potpuno blokirati jug Hercegovine. - Cijenimo da se oko 40 posto proizvodnje povrća i voća s čapljinskoga područja izvozi u RH - kaže Marijan Brajković, direktor PZ Matica iz Višića. Da se poljoprivreda pripremi za veliki udar koji očito slijedi ulaskom Hrvatske u EU, najbrojnija, a po učinku i najplaćenija administracija na svijetu - bh., nije učinila gotovo ništa.

Akcija udruga

Svjesne toga u akciju su krenule poljoprivredne udruge, pokušavajući inertne politiku i administraciju pokrenuti na akciju. Član UO-a Seljačkog saveza FBiH zadužen za informiranje Dobroslav Bukmir kaže:

- Proslijedili smo zahtjeve prema Vijeću ministara Bosne i Hercegovine i Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, tražimo žurnu reakciju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?