PORUKA

Ukoliko ne povuče suspenziju, Inzko će na savjesti nositi Hrvate

inzko
VL FOTO
18.05.2011.
u 10:00

Anton Rill je ponovio da je vlast u Federaciji sastavljena nelegalno te da Inzko treba povući svoje odluke

Ukoliko ne ukine suspenziju na odluku Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, a koja se odnosi na formiranje vlasti u Federaciji BiH, visoki predstavnik Valentin Inzko bit će odgovoran za budućnost hrvatskog naroda u BiH, izjavio je za Večernjak predsjednik Vrhbosanskog županijskog odbora HDZ-a BiH Sarajevo i novoizabrani član Predsjedništva HDZ-a BiH Anton Rill. On je naglasio da je suspenzija odluke SIP-a lančano prouzročila probleme na nižim razinama vlasti, što sigurno nije bila namjera visokog predstavnika.

Nelegalan čin

- Inzkov čin suspenzije odluke jest nelegalan, nelegitiman i protuustavan. Ovakvim činom visoki predstavnik dao je zeleno svjetlo za stvaranje političkog i pravnog kaosa u BiH. Upravo zahvaljujući ovom potezu određene političke stranke dale su sebi za pravo da se na takav način ponašaju i formiraju vlast bez legitimnih hrvatskih predstavnika, kao što se sad pokazalo na primjeru u središnjoj Bosni. Kad može Inzko, možemo i mi. Stihijski se krenulo u promjene da bi se kao zaštitili građani Federacije, a sasvim je očito da se ponovno štite samo neki drugi interesi. Dan je prostor da i druge institucije na prostoru FBiH krše zakon i Ustav. Nelegalne smjene i popunjavanje upravnih odbora, rukovodećeg kadra, samo su redoslijed silovanja zakona. Stoga, Valentin Inzko treba što prije povući ionako privremenu suspenziju na odluku SIP-a i proces izbora vlasti u Federaciji BiH vratiti u zakonske okvire - smatra Rill.

Apel strancima

On je podsjetio na ovlasti visokog predstavnika te apelirao na međunarodnu zajednicu da ne ponovi istu pogrešku od prije deset godina kada je omogućila da se s malim hrvatskim strankama formira tzv. Alijansa za promjene. - Tada je Lagumdžija izjavio da više nikad neće ulaziti u koaliciju s malim strankama i praviti vlast koju ne može održati. ”Vladavina Alijanse kratko je trajala, a političke prilike u zemlji još su se više pogoršale. Ovlasti visokog predstavnika su da prati i zahtijeva od bh. vlasti da sama donosi odluke, a ne da ih on nameće. Ukoliko na vrijeme ne shvati pogubnost svoje odluke o suspenziji i ne povuče je, Inzko će na savjesti nositi sudbinu Hrvata u BiH. Samo da podsjetimo da je Inzko bio taj koji je uvijek govorio da će koristiti bonnske ovlasti kao drugu alternativu. I toga se drži kada su drugi u pitanju, ali ne i kada je u pitanju hrvatski narod”, kazao je Anton Rill.

Ključne riječi

Komentara 1

KI
kitikat
19:04 18.05.2011.

da,hrvati BiH su bas u polozaju da govore Incku sta treba da radi,i da ga uce njegovu poslu,

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?