Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Ukinite sporazum s BiH i proglasite zonu posebnog državnog interesa!

Kao glavni argument za neratifikaciju sporazuma navode da su se granice na moru od 1974. do 1999. prekrajale , ali da nikada te granice nisu bile potvrdili tadašnji i današnji parlamenti BiH i Hrvatske
15. kolovoza 2012. u 13:49 0 komentara 4 prikaza
karta klek (1)
Foto: VL

Obrtnička komora Dubrovačko-neretvanske županije od Vlade RH traži da se ukinu odredbe iz Sporazuma o granici na moru sa Bosnom i Hercegovinom iz 1999. godine, priopćili su iz komore.

U priopćenju kao glavni argument za neratifikaciju sporazuma Tuđman-Izetbegović prema kojem otočići u Malostonskom zaljevu i vrh poluotoka Kleka trebaju pripasti BiH navode da su se granice na moru od 1974. do 1999. prekrajale , ali da nikada te granice nisu bile potvrdili tadašnji i današnji parlamenti BiH i Hrvatske. 

- Koliko je nama poznato nikada te granice nisu bile ratificirane (potvrđene) u Saboru bivše Socijalističke Republike Hrvatske, a niti u Skupštini bivše Socijalističke Republike Bosne i Hrcegovine, a nisu potvrđene u Saboru današnje Republike Hrvatske kao i u Skupštini današnje Republike Bosne i Hercegovine. Kako spomenuto prekrajanje grance na moru između Republike Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske nikada i u niti jednom državnom statusu ovih zemalja nije dobilo potrebni pravni status, jer ih nikada nisu ratificirali njihovi parlamenti, potrebno je da Vlada RH ponovo otvori pregovore o granici na moru sa BiH vodeći računa o stvarnom pravnom statusu granica na moru, koje su povjesno bile između ove dvije države, šteći pri tome hrvatski teritorij, stečena, povijesna i sva druga prava svojih građana- stoji u priopćenju.

Osim toga, traže od vlade da se zbog jednistvenog uzgoja školjaka te njegovih prirodnih, gospodarskih i oceanografskih obilježja Malostonski zaljev i Malo more proglasi područjem od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.