EUROPSKA KOMISIJA

Ukidanje viza za građane BiH na jesen, ali uz tri uvjeta

olli rehn
AFP
27.05.2010.
u 13:25

Dok se ispunjavaju preostali uvjeti u BiH bit će pokrenuta procedura u Europskom parlamentu i Vijeću ministara

Europska komisija predložila je danas ukidanje viza za BiH uz tri uvjeta i uz procjenu da bi do vizne liberalizacije konačno moglo doći na jesen.

Istovremeno dok se ispunjavaju preostali uvjeti u BiH bit će pokrenuta procedura u Europskom parlamentu i Vijeću ministara.

- Ovime je skinuta najveća tehnička, ali vrlo velika prepreka da se vizna liberalizacija završi još ove godine - priopćeno je iz Europske komisije uz ocjenu da je prijedlog Europske komisije "nužan korak za koji su dugo lobirali Europski parlament i BiH".

Preostali uvjet za BiH je jačanje zakonskih kapaciteta i efektivne primjene zakona za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, što se odnosi i na jačanje kadrova i financija, drugi uvjet je progresivna primjena akcijskog plana iz ožujka koji se odnosi na uspostavljanje elektronske razmjene podataka između policije i tužiteljstva, a treći uvjet je harmonizacija krivičnog zakona entiteta i distrikta Brčko sa zakonom BiH.


 

Ključne riječi

Komentara 2

PO
popo
21:01 27.05.2010.

Dok je Bosne bice i korupcije.Pa ljudi moji valjda smo svi okusili na svojoj kozi. Krenimo od bolnice,politicara,javnih ustanova itd,LIVNO.

MO
mozel
14:43 27.05.2010.

sto se tice korupcije ona se nece moci ukinuti bas nikako ali ipak postoji jedan uvjet koji bi mozda funkcionirao.Kada bi se mogao naci neko glavno lice i njemu nesto bogatu turnuti ispod stola pa mozda bi onda moglo da se govori o ukidanju korupcije.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?