VALENTIN INZKO:

Ukidanje viza za građane BiH je kao pad Berlinskog zida

Inzko
Tomislav Miličević
12.11.2010.
u 08:21

Inzko je istaknuo kako smatra da čak ni promjene Ustava BiH nisu potrebne kako bi zemlja napredovala

- Za mnoge građane BiH je dan kada su ukinute vize za zemlje EU-a kao 9. studenoga za Nijemce (dan kada je pao Berlinski zid) jer su dobili potpunu slobodu putovanja. To se smatra jakom porukom u sljedećem smislu: „Mi smo dobro došli u Bruxelles.“ Kada je riječ o 15. godišnjici potpisivanja Daytonskog sporazuma, tu naravno postoje različita mišljenja. Postoje ljudi koji na Dayton gledaju kao na dobar ugovor, ali i oni koji ga smatraju nezadovoljavajućim. No on je prije svega doveo do triju stvari. Kao prvo, njime je okončan rat, kao drugo, donio je mir i - kao treće, njime je sačuvana zajednička država - rekao je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u intervjuu za DW.

Naglasio je da je u BiH potrebno još političke volje i suradnje kako bi zemlja nastavila put prema europskim integracijama. - To se čak može postići bez reforme Ustava, što nam je postalo jasno u godinama od 1996. do 2006. Država je u tom razdoblju napravila velike pomake - smatra Inzko, ali i dodaje da će se Ustav BiH morati mijenjati zbog odluke Europskog suda u Strasbourgu. U ovom trenutku se pripadnici manjinskih naroda ne mogu kandidirati na izborima, ali promjenama Ustava i primjenom odluke Europskog suda, uskoro bi se i to trebalo promijeniti. U protivnom, BiH čekaju kazne od Vijeća Europe, a već nekoliko puta su upućena ozbiljna upozorenja o oštrim kaznama ukoliko se spomenuta sudska odluka ne provede.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?